Politika

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA: Bugarska može slobodno raspolagati prihodom od nameta na uvoz ruskog plina

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Bugarska može slobodno odlučiti na što će potrošiti prihode od nedavno uvedenog poreza od 10 eura za mehavatsat na uvoz ruskog plina koji kroz Bugarsku prolazi do susjednih zemalja, potvrdila je u ponedjeljak Europska komisija

epa09840561 Workers are seen working during the visit of the Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov at the construction site of the interconnected IGB gas transmission pipeline, starting at Komotini, Greece and ending at Stara Zagora, Bulgaria in Komotini, Greece, 21 March 2022. EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS
Izvor: DIMITRIS TOSIDIS/ANA-MPA

Bugarski premijer Nikolaj Denkov priopćio je u četvrtak kako su u tijeku konzultacije između Bugarske i Europske komisije o porezu na ruski plin koji je u tranzitu preko Bugarske, uvedenom 13. listopada.

"Pristojbe koje Bugarska naplaćuje za tranzit ruskog plina prema Srbiji, Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji predstavljaju mjeru iz nacionalne nadležnosti i stoga je na Bugarskoj da odluči na što će potrošiti te prihode", izjavio je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Tim McPhie.

Očekuju do 1,5 milijardi eura godišnje

Bugarska očekuje da bi godišnje od novog nameta mogla uprihoditi između 1,2 i 1,5 milijarde eura, za koje je Denkov rekao kako bi mogle ići direktno u proračun EU.

Međutim, najava Bugarske već je naljutila vlade Mađarske i Srbije, koje ovise o ruskom plinu koji dolazi preko Bugarske kroz odvojak Turskog toka. Budimpešta i Beograd kažu kako će bugarski namet učiniti ruski plin 20 posto skupljim za njih, no iz Sofije poručuju kako bi ruski Gazprom trebao snositi taj trošak.

EU nije uvela sankcije na ruski plin

"Dosad je EU uvela 11 paketa sankcija Rusiji. Restrikcije na energente bave se naftom i ugljenom, ali se ne odnose na uvoz plina", pojasnio je McPhie.

Bugarska kaže kako očekuje kako će prvi prihodi od nove naknade biti plaćeni 14. studenoga, iako neki stručnjaci za energetiku sumnjaju hoće li uopće dobiti bilo kakav novac. To je zato što se plin koji se doprema plinovodom teško može smatrati isključivo ruskim, jer se prije dolaska do Bugarske kombinira iz nekoliko različitih izvora, smatra energetski stručnjak Kalojan Stajkov u izjavi za Euractiv Bugarska.

Čeka se reakcija Gazproma 

Gazprom još uvijek nije javno komentirao novi porez i još uvijek je nejasno namjerava li ga platiti.

Prije tjedan dana bugarski ministar financija Asen Vasilev rekao je kako će, ako Gazprom odbije platiti, država krenuti u ovrhu financijskih garancija iz ugovora sklopljenih u Bugarskoj ili kompanijske imovine u toj zemlji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria has ‘carte blanche’ on using Russian gas tax cash, says EU Commission)