Politika

NAKON ŠTO HRVATSKA NIJE PODRŽALA REZOLUCIJU UN-a: Zagreb kaže da nije mogao prihvatiti tekst u kojem nema osude Hamasa

Autor Adriano Milovan

Iz Ministarstva vanjskih poslova u subotu su pojasnili da se Hrvatska zalaže za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, zaštitu civila i pomoć Gazi, ali da Izrael ima pravo na 'sigurnost i samoobranu'

Zgrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Nakon što Hrvatska u petak navečer u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda nije podržala rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, Ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je da se službeni Zagreb za to odlučio jer se u rezoluciji nigdje ne spominje teroristički napad Hamasa na Izrael 7. listopada, kojim je i započeo novi rat između Izraela i Hamasa.

Rezoluciju je predložio Jordan, a u Općoj je skupštini usvojena sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih.

Hrvatska uz Izrael, SAD, Austriju, Mađarsku i Češku

Osim Hrvatske, protiv usvajanja rezolucije glasali su, među ostalim, i Izrael, SAD, Austrija, Mađarska i Češka.

Najveći dio članica Europske unije bio je suzdržan. Neke članice, poput Francuske, Belgije i Španjolske, podržale su rezoluciju.

'Netočna su tumačenja da je Hrvatska protiv humanitarnih stanki i pomoći Gazi'

"Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava, kao i zaštitu civilnog stanovništva“, pojasnili su u subotu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Odbacili su tumačenja da je Hrvatska glasajući protiv rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv "humanitarnog primirja“.

"Netočna su tumačenja da je Hrvatska glasovanjem 'protiv' rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura“, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

'Hrvatska nije mogla podržati tekst rezolucije u kojoj se ne spominje napad Hamasa na Izrael'

Naglašavaju i kako se u tekstu rezolucije "ne spominje da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ne zahtjeva ni bezuvjetno puštanje talaca“.

Glasanje u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji o Gazi 27. listopada 2023.
Izvor: UN, X

"Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju“, napominju na Zrinjevcu.

Podsjećaju i da je EU na summitu Europskog vijeća predložila “humanitarne pauze”, kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas pritom ne dobije potrebnu podršku, što je Hrvatska jasno podržala.

"U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata“, zaključuje se u priopćenju, uz napomenu kako Hrvatska ostaje predana međunarodnim naporima daljnje eskalacije rata.