Politika

INTERVJU: SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ, saborski zastupnik SDP-a: Na granici s BiH ne treba nam zid, nego Frontex

Autor Adriano Milovan

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kaže i da Europska unija treba natjerati BiH i Srbiju da svoje vizne režime usklade s Unijinim, a to se može postići primjenom 'mrkve i batine'

Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Vlada Andreja Plenkovića u roku od dva tjedna Saboru mora podnijeti izvješće o tome kakva je situacija s migrantima na hrvatskim granicama i što je uradila kako bi zaštitila hrvatske i vanjske granice Europske unije. Odlučio je to u četvrtak Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora, zabrinut što je na hrvatsko-slovenskoj granici ponovno - ni 10 punih mjeseci od pristupanja Hrvatske Schengenu - osvanula granična kontrola.

Migrantska kriza sve više je u fokusu i hrvatskih političara, a sve upućuje na zaključak da bi mogla biti i jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji. I dok se manje-više svi slažu oko uzroka velikog broja migranata koji pokušavaju ući u Hrvatsku, a neki u tome i uspijevaju, svaka stranka ima svoje ideje kako spriječiti ilegalni ulazak migranata u Hrvatsku, odakle uglavnom nastavljaju put prema bogatijim i razvijenijim zapadnoeuropskim zemljama.

U Mostu, primjerice, zagovaraju raspoređivanje Hrvatske vojske duž granice s Bosnom i Hercegovinom, koja se posljednjih godina pretvorila u pravi migrantski hot spot. Druge strane s desne strane političkog spektra nisu toliko za vojsku na granici, ali jesu za žilet žicu i ostale fizičke prepreke, barem na dijelu granice s BiH preko kojeg dolazi najviše ilegalnih migranata, a to je Unsko-sanski kanton.

S druge strane, stranke ljevice protive se vojsci na granici i žilet žici. Izlaz vide u boljem nadzoru hrvatske granice.

Vladajući HDZ odgovara, pak, da neće graditi zidove prema BiH jer Hrvati žive i s druge strane granice. No, Plenkovićeva Vlada ne želi ni Frontex na hrvatskim granicama. Umjesto toga, želi da se vizni režimi BiH i Srbije usklade s onim u EU te se zalaže za ubrzanje europskog puta susjeda na jugoistoku.

O problemu ilegalnih migracija i odluci saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost za Euractiv je govorio Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik tog saborskog radnog tijela. Hajdaš Dončić je i zastupnik u Saboru iz redova SDP-a.

Iza našeg sugovornika je duga karijera u politici, kako nacionalnoj, tako i regionalnoj. Od 2009. do 2012. godine bio je na čelu Krapinsko-zagorske županije, nakon čega je mjesto župana zamijenio pozicijom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića, u kojoj je ostao do njenog kraja 2016. godine.

EURACTIV: Na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost donijeli ste odluku kojom obvezujete Vladu da u roku od 15 dana dostavi Saboru izvješće o migracijama otkako je Hrvatska ušla u Schengen, odnosno u ovoj godini. Je li postojala suglasnost svih članova Odbora za tu odluku?

HAJDAŠ DONČIĆ: Odluka je zapravo prošla jednoglasno. Prije desetak dana smo imali sjednicu Odbora na kojoj nam je MUP podnio izvješće o stanju migracija na području Hrvatske. Tada smo već izglasali da to izvješće ide na plenarnu sjednicu Sabora, ali vladajuća većina je, zbog nekih proceduralnih grešaka, tražila da se formulira drukčiji zaključak.

To smo i napravili u četvrtak pa sada obvezujemo Vladu da u roku od 15 dana od dana donošenja ovog zaključka Hrvatskom saboru podnese izvješće o stanju migracija na području Republike Hrvatske za razdoblje od ulaska Hrvatske u šengenski prostor do zadnjeg dana mjeseca koji prethodi donošenju ovog zaključka.

Inače, rasprava je na Odboru bila dosta živahna, recimo to tako. Točno se vidjelo tko zastupa populističke stavove, poput onih da vojska mora izaći na granice ili da treba postaviti žicu na granici. Glavna primjedba nas iz lijevog centra bila je zašto Vlada više ne koristi Frontex, koji se navodno sam ponudio kao pomoć hrvatskom MUP-u.

Po meni, glavni problem je bezvizni režim koji Bosna i Hercegovina i Srbija imaju s nekim zemljama. No, to mora riješiti EU po modelu mrkve i batine. Tako bi se spriječio dolazak velikih broja migranata u BiH i Srbiju.

U prvih osam mjeseci ove godine, primjerice, policija je evidentirala preko 45.000 postupanja vezanih uz nezakonite prelaske hrvatske granice, što je skoro 175 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Već i to ukazuje na težinu problema s kojim se suočavamo.

EURACTIV: Koji su daljnji koraci?

HAJDAŠ DONČIĆ: Sada očekujemo vrlo detaljno izvješće o migracijama koje je Vlada dužna dostaviti u roku od 15 dana. Onda sazivamo sjednicu Odbora, na koju bi trebao doći ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Potom izvješće ide na plenarnu sjednicu Sabora, na kojoj će se raspravljati o tom dokumentu i usvojiti zaključci i preporuke.

EURACTIV: Kada je riječ o ilegalnim migracijama, čini se da među strankama nema razlike u detektiranju uzroka migracija, budući da sve kao glavni problem vide vizni režim BiH i Srbije koji nije usklađen s onim u EU. Međutim, prijedlozi rješenja problema vrlo su različiti i kreću se u rasponu od toga da Hrvatska zapravo ne treba napraviti ništa drukčije nego što je do sada radila pa do toga da prema BiH treba praktično izgraditi zid, odnosno postaviti žilet žicu i razmjestiti vojsku? Imamo čak i najave osnivanja civilne zaštite koja bi patrolirala granicom…

HAJDAŠ DONČIĆ: Nikakva paravojska se ne smije formirati. To je protuzakonito. Čak bih rekao da su to i opasne namjere.

Što se zida tiče, on ne može zaustaviti migrante.

Jedino rješenje je da se problem riješi tamo gdje je nastao, a to je EU. BiH treba dati jasnu europsku perspektivu i tražiti da uskladi vizni režim s onim u EU. To treba napraviti po modelu mrkve i batine.

No, moram reći da sam jako skeptičan, s obzirom na način funkcioniranja institucija EU, u kojima se odluke donose konsenzusom i jako sporo, a često su i suprotstavljeni interesi među članicama. Zato se Hrvatska mora osloniti ponajprije na sebe i na svoju policiju, čiji je posao zaštita granica, kao i na svoje sigurnosne službe.

Uz to, na granicu treba dovesti i Frontex. To su učinile i neke druge članice EU.

Frontex u Grčkoj
Izvor: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

EURACTIV: Međutim, Vlada je do sada odbijala Frontex na hrvatskim granicama?

HAJDAŠ DONČIĆ: Ne znam zašto se Vlada Andreja Plenkovića tome toliko protivi. Mislim da bi Vlada trebala prihvatiti pomoć Frontexa.

EURACTIV: I Slovenija je nudila, kako su rekli u Ljubljani, da će poslati svoje patrole na granicu Hrvatske i BiH?

HAJDAŠ DONČIĆ: Tako nešto nije potrebno. Međutim, Frontex je definitivno potreban.

EURACTIV: Slovenija će nastaviti sa suspenzijom Schengena na slovensko-hrvatskoj granici još 20 dana. Hoće li se to nastaviti i nakon tih 20 dana?

HAJDAŠ DONČIĆ: Bojim se da će trajati puno duže od 20 dana. Još dok se samo govorilo o tome da bi nam Slovenija mogla suspendirati Schengen, pitao sam Božinovića na Odboru ima li kakvih informacija o tome. Rekao mi je da je u svakodnevnom kontaktu s njima i da se to neće dogoditi. Nakon tjedan dana Slovenija nam je uvela granične kontrole.

Siniša Hajdaš Dončić, zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Ključni je problem da tih oko 40.000 migranata, koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, odlaze u Sloveniju. Kada ih uhvati, hrvatska policija im izdaje dokument u kojem im daje rok od sedam dana da napuste Hrvatsku, a oni onda samo odu u Sloveniju pa ih slovenski policajci vraćaju nama. Tu je problem jer proces povratka ilegalnih migranata u BiH i Srbiju ne funkcionira. Samo nekoliko tisuća ih je vraćeno u BiH i Srbiju, a ostali su iz Hrvatske preko Slovenije otišli u druge europske zemlje.

Upravo zbog tih problema Austrija još od 2015. drži granične kontrole prema Sloveniji. Imaju ih i danas, nisu ih ukinuli.

EURACTIV: Prijeti li i nama isti scenarij na granici sa Slovenijom?

HAJDAŠ DONČIĆ: Ne želim to prognozirati. Ovo je nesigurno vrijeme.

Nitko ne može prognozirati kako će se dalje razvijati stvari na Bliskom istoku i hoće li rat Izraela i Hamasa proizvesti novi veliki val izbjeglica. Egipat je već rekao da ne želi primati izbjeglice iz Gaze.

Na sve to, i dalje imamo veliki priljev migranata iz Maroka, Sirije, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Oni vrlo jednostavno prolaze kroz BiH, dijelom i zbog liberalnog viznog režima, i idu na našu granicu. Tako da je sada sve to prilično kaotično, arhitektura svjetskog poretka sa SAD-om kao dominantnom silom se urušila. Rusija je napala Ukrajinu, što je također dovelo do velikog broja izbjeglica.

U takvoj situaciji, Hrvatska bi trebala pametno igrati, svjesna onoga što se oko nje događa.

EURACTIV: Međutim, kod usklađivanja viznih režima BiH i Srbije s onim u EU postoje brojni problemi. To bi, među ostalim, značilo da te zemlje moraju uvesti vize i za Tursku i Rusiju, a i za neke druge države, a veliko je pitanje mogu li to napraviti zbog svoje unutarnjopolitičke situacije?

HAJDAŠ DONČIĆ: To prvenstveno ovisi o EU, odnosno o tome kakvu će im perspektivu ponuditi i hoće li koristiti model mrkve i batine. Ni BiH ni Srbija same to sigurno neće napraviti. U njima se zadnjih godina razvio čak i "migrantski turizam“.

Migranti u okolici Bihaća u BiH
Izvor: Guillaume Origoni / AFP / Profimedia

No, uz jaki pritisak EU i uz primjenu modela mrkve i batine, može se očekivati da će te zemlje svoj vizni režim uskladiti s onim u EU. Pritom tim zemljama treba pružiti jasnu europsku perspektivu. U protivnom, ostavljate ih, posebno BiH, kao "meki trbuh“ Europe, što nikom nije u interesu.

EURACTIV: Ako je suditi po ovom što kažete, stavovi SDP-a prema migrantskoj krizi bliži su stavovima HDZ-a nego, recimo, Mosta?

HAJDAŠ DONČIĆ: SDP ima svoje stavove. No, sigurno su daleko od stavova Mosta, mi ne zagovaramo ni vojsku na granici ni žilet žicu.

A koji su stavovi HDZ-a, to ne znam. Stavovi HDZ-a su ono što im Plenković naredi. Mi u SDP- u razmišljamo svojom glavom.