Politika

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE: U Pojasu Gaze 23 hrvatska državljana, radi se na njihovu izvlačenu

Autor Hina

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kaže da su kontrole na granici Slovenije i Hrvatske posljedica terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

U Pojasu Gaze nalaze se 23 hrvatska državljana i na njihovu izvlačenju rade hrvatski veleposlanici u Egiptu i Izraelu, rekao je u utorak hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Trenutno se u Pojasu Gaze nalaze 23 hrvatska državljana, kazao je Grlić Radman novinarima u Brdu kod Kranja gdje sudjeluje na ministarskom sastanku strategije za dunavsku regiju.

Na spašavanju talaca angažirani veleposlanici u Kairu i Tel Avivu

Na njihovoj evakuaciji angažirani su veleposlanik Hrvatske u Egiptu i veleposlanica u Tel Avivu.

O pitanju izvlačenja državljana Europske unije razgovaralo i u ponedjeljak na Vijeću za vanjske poslove u Luxembourgu, rekao je.

'Schengen nije suspendiran, samo su privremeno uvedene jednostavne granične kontrole'

Ponovio je da je Slovenija na granici s Hrvatskom samo uvela "privremeni režim“ jednostavnih graničnih kontrola, istaknuvši kako Schengen nije suspendiran.

"To je privremeni režim uvođenja graničnih kontrola. One su jednostavne, nisu sustavne“, kazao je Grlić Radman.

Dodao je da se radi o pooštrenim mjerama uvedenim zbog terorističkih napada, "zbog situacije koje su se dogodile u Belgiji i Francuskoj, naravno i zbog sveopće krize i svaka zemlja se nastoji zaštititi na svoj način“.