Politika

EPILOG POLICIJSKE RACIJE U MIGRANTSKOM CENTRU KOD SARAJEVA: Uhićene dvije osobe, najmanje 20 čeka deportacija iz BiH

Autor Hina

Čak 300 pripadnika raznih policijskih agencija iz BiH sudjelovalo je u ponedjeljak u najvećoj raciji koja je ikad provedena u nekom migrantskom centru u toj zemlji, a tragali su za osobama koje sudjeluju u krijumčarenju ljudi

Migrantski centar u Blažuju kod Sarajeva
Izvor: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Dvije osobe uhićene su zbog kaznenih djela tijekom racije koju je u ponedjeljak provela policija u migrantskom centru kod Sarajeva, a još najmanje 20 bit će pritvoreno i potom deportirano iz Bosne i Hercegovine, potvrdili su sigurnosni izvori u toj zemlji.

Čak 300 pripadnika različitih policijskih agencija iz BiH, uz potporu agenata Obavještajno-sigurnosne agencije (SIPA), sudjelovalo je u najvećoj raciji koja je ikada provedena u nekom od centara za privremeni smještaj migranata u toj zemlji.

Detaljan pregled objekta

Na meti je bio centar kod mjesta Blažuj, u blizini Sarajeva, a glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić kazala je kako je obavljena pretraga objekata te je provjeravan identitet osoba koje borave u migrantskom centru.

Potvrdila je kako se tragalo se za osobama koje sudjeluju u krijumčarenju migranata te trgovini drogom.

'Bit će protjerani iz BiH' 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je kako su najmanje dvije osobe uhićene, a dovode se u vezu upravo s trgovinom drogom, dok su policajci pronašli još 20 osoba koje su boravile u Blažuju i predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju jer su nezakonito boravili u BiH.

"Oni će nakon provedenog postupka biti protjerani iz zemlje", kazao je Nešić za televiziju N1.

Do kraja lipnja protjerano oko 1100 ilegalnih migranata

BiH je uobičajena tranzitna točka za ilegalne migrante koji preko Srbije i Crne Gore, odnosno tzv. balkanskom rutom, pokušavaju doći do Hrvatske i potom do drugih država Europske unije.

U prvih šest mjeseci ove godine Služba za poslove sa strancima BiH evidentirala je ulazak nešto manje od 13.000 ilegalnih migranata u tu zemlju, što je najveća brojka u polugodišnjem razdoblju od okončanja pandemije koja je usporila migracije. Prevladavaju državljani Afganistana, Turske i Pakistana.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH do kraja lipnja mjera protjerivanja primijenjena je na oko 1100 migranata.

U Sarajevu tvrde da u migrantskim centrima ima dovoljno mjesta

Vlasti u BiH tvrde da, unatoč pojačanom priljevu migranata, stanje nije alarmantno, a da u centrima za njihov privremeni prihvat na području Sarajeva i Bihaća ima dovoljno mjesta za one koji traže privremenu zaštitu.

U četiri postojeća prihvatna centra može boraviti 4880 osoba, a prosječno je u njima bilo oko tisuću migranata.