Politika

WEBER BRANI SCHENGEN: Lider pučana kaže da je rješenje za migracije u većem i boljem nadzoru vanjskih granica EU

Autor Euractiv/Nick Alipour

Čelnik europskih Pučana (EPP) Manfred Weber rekao je kako ne vjeruje da će uvođenje privremenih kontrola na granice unutar šengenskog prostora pomoći u suzbijanju ilegalnih migracija, i tvrdi da je rješenje u zaštiti vanjskih granica

epa10922990 President of the European People's Party (EPP) Manfred Weber gives a press conference at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 October 2023. The EU Parliament's session runs from 16 till 19 October. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Neke stranke članice Europske pučke stranke, uključujući i Weberovu CDU/CSU u Njemačkoj, bile su među onima koje zazivaju strožu kontrolu unutarnjih europskih granica, što je onda navelo Webera da podsjeti vlastitu stranku na važnost iznalaženja dugoročnog europskog odgovora na sve veću migraciju.

Sukob na Bliskom istoku koji je upravo u tijeku također je ubrzao trend sve većih graničnih kontrola, i to zbog zabrinutosti kako bi mogao dovesti do egzodusa i povećanja broja izbjeglica iz Palestine.

Želi slobodu kretanja po Europi

"Želim vam postaviti pitanje o tome vjerujemo li doista kako će ponovno uvođenje graničnih kontrola biti rješenje... Moja vjera u to je vrlo ograničena, da se blago izrazim", kazao je Weber na godišnjoj konferenciji organizacije mladeži CDU/CSU.

Iako je podržao uvođenje privremenih provjera, Weber želi da zemlje EU "osiguraju naše [vanjske] granice i slobodu kretanja unutar Europe".

Ne iznose konkretne stavove

Skup se trebao fokusirati na europske teme, ali je snažan naglasak stranke na problemu migracija i sukobima s njemačkom koalicijskom vladom lijevog centra ipak dominirao u izlaganjima govornika prije Webera.

Markus Söder, čelnik CSU-a, bavarskog krila stranke, pozvao je vladu na usvajanje još strožeg režima unutarnjih granica, dok se nacionalni čelnik stranke Friedrich Merz bavio navodnim oklijevanjem vladajuće koalicije oko problema migracija.

Unatoč tome što su Söder i Merz vodeći kandidati CDU/CSU-a za mesto njemačkog kancelara na izborima 2025., ni Merz ni Söder zasad ne iznose konkretnije stavove o europskoj i vanjskoj politici.

Traži 'jasne ideje o Europi sutrašnjice'

CDU/CSU trenutačno je vodeći po anketama jer je povećao vodstvonakon dvije nedavne pobjede na regionalnim izborima.

Šutnja te stranke o europskim pitanjima još je čudnija jer istovremeno drži ključna mjesta na razini Europske unije. Osim Webera kao šefa najveće političke skupine u Europskom parlamentu, na konferenciji su sudjelovali i članica CDU-a i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen također je naglasila potrebu za boljom integracijom Europe kao odgovor na dominantne probleme u svjetskoj politici.

"Kada su u pitanju veliki izazovi, najbolji odgovor jest naša europska zajednica", izjavila je u svojem govoru u nedjelju.

Na koncu, kazao je Weber, CDU/CSU morat će učiniti više nego se samo žaliti na europsku politiku sadašnje vlade. Pritom je pozvao stranku da razvije "jasne ideje o Europi sutrašnjice i da na temelju toga traži pobjedu na izborima".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EPP chief slams border controls within the EU)