Politika

EUROPSKI IZBORI: U francuskim anketama desničarska stranka Marine Le Pen preuzela vodeće mjesto

Autor Euractiv/Davide Basso

Po rezultatima najnovijih anketa u Francuskoj za europske izbore u lipnju, objavljenima u utorak, nacionalistička stranka RN koju vodi Marine Le Pen i čiju listu predvodi Jordan Bardella prešla je u vodstvo s 28 posto glasova

epa10288417 Jordan Bardella (L), new president of RN, and Marine Le Pen (R), ex-president of RN, greets the public after his first speech as president during the 18th congress of RN (Rassemblement National) in Paris, France, 05 November 2022. The 18th congress of RN has chosen the Eurodeputy Bardella head of the RN, he is positioned as a natural recourse in case Marine Le Pen would give up the presidential election of 2027. EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Izvor: TERESA SUAREZ/EPA

Na drugom mjestu je liberalna stranka Renaissance predsjednika Emmanuela Macrona koja se drži na tek 20 posto.

Po anketi IFOP za list Le Figaro koja je ispitivala za koga će Francuzi glasati na europskim izborima u lipnju 2024., lista RN-a je osvojila tri postotna boda u odnosu na kolovoz i pet bodova u odnosu na rezultat iz 2019. To im daje prednost od osam bodova u odnosu na Renaissance.

Na prošlim izborima 2019. RN i Macronova stranka bili su sasvim izjednačeni.

Euroskeptici u Italiji u padu, u Francuskoj bilježe rast popularnosti

Ako se prognoze materijaliziraju na biralištu, RN bi mogao preuzeti vodstvo u skupini Identitet i demokracija (ID), koja okuplja euroskeptike krajnje desnice u Europskom parlamentu. Trenutno vodeću ulogu u njoj ima stranka Lega u Italiji, koju predvodi saveznik Le Pen Matteo Salvin, no oni su u Italiji imali pad popularnosti.

Macronova stranka je na 20 posto glasova, dva boda manje nego u kolovozu ili u odnosu na rezultat iz 2019. godine, pod pretpostavkom da će listu predvoditi Stéphane Séjourné ili Thierry Breton. Séjourné je predvodio listu 2019. i danas predsjeda liberalnom skupinom Renew u Europskom parlamentu, dok je Breton europski povjerenik za unutarnje tržište.

Konzervativna desnica (Les Républicains, EPP) drži se stabilno na oko osam posto i čini se kako se uspijeva oduprijeti pojavi druge liste krajnje desnice, stranke Reconquête! koju vodi kontroverzni Eric Zemmour i koja je na čelo liste postavila Marion Maréchal, nećakinju Marine Le Pen.

Unatoč pojačanom fokusu na imigraciju posljednjih nekoliko tjedana, Zemmourova stranka je na oko šest posto glasova, što jedva premašuje izborni prag od pet posto.

Nova računica ljevice

S lijeve strane spektra, tri od četiri glavne stranke ljevice vjerojatno će sve poboljšati svoj rezultat u odnosu na posljednje izbore. Liste radikalne La France insoumise (LFI, Ljevica), na čelu s zastupnicom u EP-u Manon Aubry, i Socijalistička stranka (PS), koju bi mogao predvoditi zastupnik Raphaël Glucksmann, svaka osvaja po devet posto, što je skok od šest postotnih bodova u odnosu na 2019.

Francuska Komunistička stranka 2019. nije uspjela osvojiti nijedno zastupničko mjesto, no danas je na rubu izbornog praga s oko pet posto glasova. Kandidatura Fabiena Roussela za predsjedničke izbore 2022. godine povećala je njezin rejting i privukla nove glasače.

Vodeća politička snaga ljevice iz 2019., kad je osvojila 13,5 posto glasova, lista Europe Ecologie - Zeleni (EELV, Zeleni) na čelu sa zastupnicom u Europskom parlamentu Marie Toussaint, pala je na samo osam posto.

Kolaps zelenih stranaka diljem EU

Projekcije za europske izbore iz rujna, koje kompilira stranica Europe Elects, ukazuju na kolaps zelenih stranaka širom EU. Zeleni blok bi mogao ostati bez trećine svojih zastupnika u Europskom parlamentu, a očekuje se da će im glasove oteti stranke lijevog centra ili radikalne ljevice, kako u kojoj zemlji.

U Francuskoj je sve manje izgleda da će se uspjti oformiti savez ljevičarskih stranaka s jedinstvenom izbornom listom. PCF, PS i EELV su sve najavile vlastite liste ili su već imenovale nositelje.

Istraživanje je pokazalo da bi četiri glavne lijeve stranke (EELV, LFI, PS, PCF) mogle ukupno ostvariti nešto bolji rezultat u 2024. (31 do 32 posto), nego 2019. godine (28,5 posto).

Francuska je druga najveća zemlja Europske unije po broju birača, a za sljedeći saziv Europskog parlamenta u kojem će sjediti 720 zastupnika Francuzi će birati ukupno 81 zastupnika.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU elections: Le Pen’s party takes poll lead)