Politika

SCHENGEN JE SVE MANJE SLOBODAN: Nakon Njemačke, i Austrija uvodi granične kontrole zbog sve većeg priljeva migranata

Autor Euractiv/Oliver Noyan

U još jednom udarcu za šengenski prostor, Austrija je u srijedu najavila uvođenje stacionarnih graničnih kontrola na granici s Češkom, zbog borbe sa sve većim priljevom ilegalnih migranata

epa10213719 Austrian police officers check vehicles in search for illegal migrants at the Austrian side of the Austrian-Slovakian border near Berg, some 60 kilometers east of Austrian capital Vienna, Austria, 29 September 2022. Austrian authorities announced they will hold random checks at several border stations to prevent human trafficking. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Izvor: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Potez Austrije stiže samo dva dana nakon što je Njemačka u ponedjeljak najavila uvođenje graničnog nadzora na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom.

Nove kontrole na austrijsko-češkoj granici bit će na snazi najmanje deset dana i nakon toga će se moći produljiti.

Za Beč borba protiv ilegalnih migracija jedan od prioriteta

Zbog sve većeg broja pridošlica u posljednjih nekoliko godina, Austrija je borbu protiv ilegalnih migracija proglasila jednim od svojih glavnih prioriteta.

U usporedbi s 2021., broj zahtjeva za azilom u Austriji se lani povećao za 195 posto, a te godine je između siječnja i kolovoza više od 56.000 ljudi zatražilo azil.

Indijci u 2022. postali najveća skupina migranata

Iako su Sirijci i Afganistanci dugo vremena prednjačili, u 2022. Indijci su postali najveća skupina potencijalnih azilanata.

Međutim, čini se da se trend u 2023. donekle promijenio. U prvih osam mjeseci 2023. broj predanih zahtjeva za azil pao je za oko 40 posto.

Mobilne kontrole na granicama odavno postoje

Austrija već ima granične kontrole na granici s nekoliko svojih susjeda. Iako se mobilne kontrole na granici Mađarske i Slovenije provode već godinama, početkom listopada Austrija je ponovno uvele stacionarne kontrole na granici sa Slovenijom.

Nakon migrantske krize 2015. godine Austrija je usvojila čvrste antimigracijske stavove, a službeni Beč snažno zagovara pooštravanje kontrola na vanjskim granicama EU, kao i povećanje broja deportacija nezakonitih migranata kojima je odbije zahtjev za azilom.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria introduced checks at the Czech border)