Politika

PRIPREME ZA COP28: Novi europski šef za klimatske promjene ublažava stav o napuštanju fosilnih goriva

Autor Euractiv/Kira Taylor

Novi povjerenik EU za klimatske politike našao se pod paljbom kritika zbog ublažavanja stava o ukidanju fosilnih goriva na predstojećem COP28 summitu o klimi u Dubaiju

epa10909919 The Commissioner for Climate Action of the European Union, Wopke Hoekstra, and Spain's Third Vice President and Minister for the Ecological Transition and the Demographic Challenge, Teresa Ribera(not pictured) hold a press conference after a meeting at the Ministry's headquarters in Madrid, Spain, 9 October 2023. EPA-EFE/Sergio Perez
Izvor: SERGIO PEREZ/EFE

To se događa uoči ključnih razgovora u ponedjeljak, 16. listopada, na kojima se očekuje da će države EU dogovoriti zajedničko stajalište.

Nizozemac Wopke Hoekstra i službeno je nominiran u ponedjeljak, na temelju obećanja koja je dao Europskom parlamentu da će ustrajavati na ambicioznom stavu EU na summitu COP28 koji se održava krajem ove godine.

Nije pomovio ranija obećanja

Među njima su bila i obećanja kako će se Europska komisija "zalagati za odbacivanje ili ograničavanje nesmanjenog korištenja fosilnih goriva" kada se bude pregovaralo o zajedničkom stajalištu Unije za COP28.

"Nesmanjeno" korištenje fosilnih goriva znači da se na njih ne primjenjuju tehnologije za ograničavanje ispuštanja štetnih emisija u atmosferu, što je birokratski izraz koji se koristi za tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika (CCS).

Međutim, uoči razgovora s ministrima EU u ponedjeljak, Hoekstra nije ponovio to obećanje u online razgovoru s afričkom klimatskom aktivisticom Vanessom Nakate, i to samo jedan dan nakon službenog imenovanja na funkciju na kojo je zamijenio sunarodnjaka Fransa Timmermansa.

Eurozastupnici ga prozvali zbog nedosljednosti

"Riječ 'nesmanjeno' ostavlja rupu u zakonu za hvatanje i skladištenje ugljika (CCS), tehnologiju koja nije komercijalno dostupna i neće biti održiva još dugi niz godina," rekla je Nakate na online konferenciji koju su organizirali Zeleni u Europskom parlamentu.

"Imajući na umu brzinu i razmjer potrebnog smanjenja emisija, CCS je bajka... Fosilna goriva ubijaju ljude. I nastavit će ubijati ljude, bez obzira postoji li neka vrsta smanjenja njihovih emisija ili ne".

Iako je Hoekstra podržao cilj postupnog ukidanja fosilnih goriva, nije izravno odgovorio na njen poziv da se formulacija o "nesmanjenom" korištenju fosilnih goriva ukloni iz pozicije EU.

Neki promatrači su podsjetili na njegovu objavu na društvenim mrežama u kojem se navodi kako je potrebno učiniti dodatne napore na povećanju čiste energije uoči COP28 i na "postupnom ukidanju nesmanjenog korištenja fosilnih goriva".

Zastupnik Zelenih Michael Bloss također se osvrnuo na "nesmanjeno" izražavanje fosilnih goriva tijekom razgovora s Nakatom.

"Ne možete biti heroj samo na dan kad vas se imenuje i onda nakon toga ne govoriti iste stvari koje ste pričali prije dolaska na funkciju. Mislim kako je to upravo suprotno od onoga što je potrebno za stjecanje povjerenja," kazao je Bloss, upozorivši kako će zastupnici u Europskom parlamentu prozivati Hoekstru zbog takvih nedosljednosti.

Kontradiktorne poruke

Na panel raspravi o COP28 ranije ovog tjedna, Nakate je kritizirala Europu zbog dvosmislenih poruka koje šalje oko postupnog ukidanja fosilnih goriva.

"Slušam kako EU želi biti partner Africi i zemljama osjetljivima na klimatske promjene diljem globalnog juga. Mi koji živimo na prvoj liniji klimatske krize želimo vjerovati u to. Međutim, prava istina je kako već neko vrijeme primamo kontradiktorne poruke i prekršena obećanja".

Friederike Otto, klimatska znanstvenica koji je govorila na tom skupu, istaknula je hitnu potrebu za prestankom korištenja fosilnih goriva, ukazujući kako su nedavne prirodne katastrofe, poput poplava u Libiji, postale puno izglednije upravo zbog globalnog zatopljenja.

"Nema sigurnog mjesta... a ranjive zajednice često su najteže pogođene... Što dulje čekamo, što se više CO2 akumulira u atmosferi, to će se ovi ekstremni događaji i više pogoršavati i njihovi efekti će biti sve gori".

Otto je upozorila kako se čak i bez pokretanja novih projekata vezanih za eksploataciju nafte, plina i ugljena očekuje kako će svijet premašiti svoj cilj ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija, ističući kako zemlje svijeta trebaju postupno ukinuti fosilna goriva "već danas" i to "bez ikakvih izgovora".

"Imamo tehnologiju i imamo znanje. Znamo eksploatirati solarnu energiju. Znamo eksploatirati vjetar. Znamo da moramo izolirati zgrade. Znamo za sve jeftine, jednostavne stvari koje je potrebno učiniti i koje se trebaju prve napraviti, a ni one se ne provode", kaže Otto.

Pomoć za globalni jug

Nakate je također ponovila kako su potrebna financijska sredstva za pomoć globalnom jugu da poveća kapacitete za obnovljivu energiju i pruži podrška takvoj prilagodbi.

Međutim, prijelaz na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost ne smije negativno utjecati na ranjive zajednice i autohtono stanovništvo, kaže Nakate.

"Vidjeli smo puno priče, primjerice, o prijelazu na električna vozila, ali neki od mojih kolega aktivista, na primjer, u DR Kongu, to ne vide kao klimatsko rješenje jer šteti zajednicama kod kojih su smještena nalazišta ključnih minerala", pojasnila je.

Zastupnik Bloss je odgovorio kako treba formirati novi oblik partnerstva koji bi se udaljio od puke ekstrakcije sirovina i od kojeg bi lokalne zajednice kod kojih se pronađu ključni materijali imale koristi.

COP28 će biti 'vrlo težak'

Hoekstra je rekao kako će COP28 biti "ključan trenutak," ali i "teška bitka" za pregovarače EU u Dubaiju, budući da EU želi dodatno pojačati borbu protiv klimatskih promjena i na to nagovoriti i druge zemlje, usred trenutno teškog geopolitičkog konteksta.

"Bit će vrlo teško, sa svim geopolitičkim napetostima koje vidimo diljem svijeta, osigurati da se skoro 200 zemalja doista uspije ujediniti oko snažnije borbe protiv klimatskih promjena i ambicioznijem ublažavanju posljedica klimatskih promjena i prilagodbi, kao i osiguravanju da zemljama kojima je potrebna pomoć pružimo sredstva za to", kazao je Hoekstra.

EU će nastaviti težiti tome da "bude predvodnik," dodao je Hoekstra, koji je ipak priznao kako treba učiniti "znatno više" kako bi se brzo smanjile europske emisije i izgradila partnerstva sa stranim zemljama.

Nakate je rekla da se s velikim izazovima već suočavaju ljudi na prvoj crti klimatske krize, uključujući i one koji su stradali u poplavama u Libiji i koji se trenutno suočavaju sa sušama u drugim dijelovima Afrike.

COP28 će se održati od 30. studenoga do 12. prosinca u Dubaiju, i očekuje se da će se tamo voditi žestoke rasprave o ulozi fosilnih goriva, tehnologiji hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) te financiranju borbe protiv klimatskih promjena.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: New climate chief under fire for weakening EU’s COP28 stance on fossil fuel exit)