Politika

EUROPSKI IZBORI: Vodeća stranka njemačke ljevice suočava se s raskolom i egzistencijalnom krizom

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka ljevičarska stranka Die Linke (GUE/NGL) nalazi se na rubu raskola, a karizmatična bivša čelnica stranke Sahra Wagenknecht prijeti da će na europske izbore ići s novom strankom

epa07990741 One of the candidates for the leadership of the German The Left (Die Linke) party faction in the German parliament Bundestag Amira Mohamed Ali attends a faction meeting before the vote in Berlin, Germany, 12 November 2019. As Sahra Wagenknecht resigns her position as co-chairwoman of the faction, the party will decides on its future faction leader. Caren Lay and Amira Mohamed Ali are the candidates. EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Izvor: HAYOUNG JEON/EPA

Nakon višegodišnjih sukoba s nekoliko čelnika, Wagenknecht je ove godine potvrdila kako razmišlja o osnivanju nove stranke, najkasnije do prosinca ove godine.

Die Linke se nalazi na lijevom kraju njemačkog političkog spektra, a na zadnjim saveznim izborima osvojili su pet posto glasova, pa stranka trenutno ima 38 zastupnika u Bundestagu.

Glavna uporišta stranke u bivšem DDR-u

Glavna uporišta stranke su u izbornim jedinicama bivše Istočne Njemačke.

No, stranka je trenutno u krizi jer nije uspjela osvojiti nijedno mjesto na regionalnim izborima prošlog vikenda u Hessenu i Bavarskoj.

Neuspjeh na izborima u Bavarskoj i Hessenu

Sučelnica stranke Janine Wissler za izborni neuspjeh okrivila je neslaganja s Wagenknecht, nekoliko članova tražilo je njeno isključenje iz stranke.

Analitičari smatraju kako bi takav raskol - za kojeg se očekuje kako će uskoro postati služben - ostaviti posljedice za ljevicu i u Njemačkoj i u Europskom parlamentu, budući da bi nova Wagenknechtina stranka mogla ukrasti glasove i kranje lijeve Die Linke, ali i krajnje desne AfD na europskim izborima sljedećeg lipnja.

'Veliki izazovi'

"Die Linke i ljevica u Europskom parlamentu suočavaju se s velikim izazovima," izjavio je za EuractivÖzlem Demirel, zastupnik u EP-u i jedan od vodećih kandidata Ljevice za Europski parlament, ukazujući na unutarnja previranja, kao i na "dobitke koje ostvaruju otvoreno fašističke stranke".

Die Linke već dugo uspješno zauzima socijalističku antiestablišment nišu na lijevoj strani njemačkog političkog spektra, a 2013. godine je čak i bila glavna stranka opozicije. Međutim, nakon posljednjih saveznih izbora u rujnu 2021. zapela je na oko četiri posto glasova po anketama.

Ljevica u krizi

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da su se u međuvremenu prioriteti birača promijenili i odmaknuli od tipičnih tema kojima se bavi Die Linke vezanih za ekonomsku distribuciju.

"Nezadovoljstvo nakon financijske krize 2007. godine dovelo je do sukoba oko identiteta i vrijednosti u Njemačkoj", kaže za Euractiv  Wolfgang Schroeder, politolog sa Sveučilišta u Kasselu.

Frustrirane birače, posebice u jedinicama na istoku zemlje u kojima ljevica ima uporište, privukao je AfD, desničarska antiestablišment stranka, dok su s druge strane Zeleni istisnuli tradicionalnu ljevicu u socijalnim pitanjima, pojašnjava Schroeder.

A i unutarnje nesuglasice oko budućeg smjera stranke nisu u tome nimalo pomogle.

"Unutarnja previranja skrenula su pozornost s naše političke poruke, i to je uglavnom krivnja Sahre Wagenknecht i njezinih saveznika," rekao je bivši čelnik stranke Bernd Riexinger za Euractiv.

Wagenknecht, koja nije odgovorila na upit za komentar, u medijskim istupima za loše rezultate krivi zaokret same stranke s ciljanja na radničku klasu na teme koje se tiču okoliša, rodnih politika i etničkih manjina.

Nakon konstantnih kritika unutar stranke, ona i nije imala druge mogućnosti nego da napravi vlastitu stranku, kako bi izbjegla gubitak kredibiliteta, kaže Riexinger.

Prijetnja za GUE/NGL

Europski izbori sljedeće godine nude povoljan trenutak za prvo izlaženje na izbore takve nove stranke, kaže za EuractivConstantin Wurthmann, politički znanstvenik Sveučilišta u Mainzu.

"Na europskim izborima ne postoji izborni prag, dok je za nacionalne izbore prag pet posto... Odaziv je obično također niži. Dakle, Wagenknecht ne mora mnogo toga mobilizirati".

"Polovica biračkog udjela [Die Linke] mogla bi otići s njom", prognozirao je Schroeder, što bi značilo da bi se Die Linke eliminirao iz Bundestaga na sljedećim saveznim izborima.

Nova ljevičarska stranka također bi bila nezgodan izazov za skupinu Ljevice u Europskom parlamentu (GUE/NGL) zbog unutarnjih previranja, budući da Die Linke - njen ključan dio - nije jedina stranka koji se bori s privlačenjem birača.

Slučaj Syrize

Grčka Syriza, još jedna velika članica te skupine, teškom mukom se oporavlja od katastrofalnih rezultata na zadnjim izborima u lipnju 2023., a njen novoizabrani čelnik najavljuje pomak stranke prema lijevom centru.

Nova španjolska ljevičarska platforma Sumar razmišlja o savezu sa Zelenima, dok su druge stranke španjolske ljevice poput Podemosa slabo zastupljene u GUE/NGL.

Prijetnja krajnjoj desnici

Međutim, istraživanje Wurthmanna i politologa Sare Wagner i Jan-Philippa Tomeczeka otkrilo je kako bi nova stranka koju pokrene Wagenknecht mogla naštetiti i krajnjoj desnici.

"Naši podaci pokazuju kako je Wagenknecht popularnija među biračima AfD-a nego među postojećim biračima Die Linke," kazao je Wurthmann za Euractiv.

"Ona se sviđa ljudima koji sebe smatraju konzervativnima, kritiziraju imigraciju, a dobrim dijelom dolaze s istoka zemlje", kaže Wurthmann, ukazujući kako je Wagenknecht uvijek bila "sociokulturno na desnici".

Wagenknecht je bila rana protivnica politike azila Angele Merkel, a i glasno je kritizirala NATO savez i došla na naslovnice zbog organiziranja "mirovne demonstracije" u Ukrajini, koja se interpretira kao proruski događaj.

EU je 'kapitalistička zavjera'

Kada se radi o njenim razmišljanjima o EU, Ludger Volmer, bivši ministar Zelenih koji je surađivao s njom na višestranačkoj ljevičarskoj platformi pokretu Aufstehen, kaže kako je Wagenknecht "duboko antieuropska".

"Za nju je Europska unija kapitalistička zavjera," kazao je za Euractiv.

Budući da suradnja između Wagenknecht i GUE/NGL-a nije izgledna, jer je sučelnik Die Linke Martin Schirdewan ujedno i čelnik te europske skupine, Wagenknecht bi mogla biti prisiljena slijediti primjer talijanskog ljevičarskog populističkog Pokreta pet zvjezdica, koji se povremeno pridruživao euroskeptičnoj skupini krajnje desnice 2014. godine.

Wurthman također kaže kako ona nije u stanju organizirati neki širi pokret - što potvrđuju i Riexinger i Volmer - te bi mogla imati poteškoće u pokretanju nove stranke. Ipak, neke posljedice takvog raspleta mogle bi biti instantne, budući da bi time Die Linke ostao bez kluba zastupnika u Bundestagu ako neki njihovi zastupnici odu s njom.

Neizvjesni izgledi

Vodstvo Die Linke očito je svjesno teške bitke koja je pred njima.

"Die Linke će morati dobro iskoristiti sljedećih osam mjeseci, ako žele veliki pomak", priznaje Demirel.

Stranka se nada da će napraviti pomak podizanjem svijesti o korporacijama i ulozi ekstremnih bogataša u usponu krajnje desnice i sve većoj nejednakosti.

"Optimističan sam da se možemo probiti kroz tu buku ako uspijemo kreirati emotivnu poruku oko te teme," izjavio je za Euractiv  Martin Schirdewan, sučelnik Die Linke i GUE/NGL.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German left party facing existential crisis ahead of EU election)