Politika

JAČANJE ODNOSA ZAGREBA I SEULA: Hrvatska i Južna Koreja podižu odnose na razinu 'sveobuhvatnog partnerstva'

Autor Adriano Milovan

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov južnokorejski kolega Han Duck-soo objavili su u četvrtak zajedničku izjavu kojom najavljuju jačanje odnosa dviju zemalja

Južnokorejski premijer Han Duck-soo i hrvatski premijer Andrej Plenković
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska i Južna Koreja dogovorile su podizanje bilateralnih odnosa na razinu "sveobuhvatnog partnerstva".

Poruku o jačanju odnosa Zagreba i Seula odaslali su u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov južnokorejski kolega Han Duck-soo, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Jačanje suradnje u gospodarstvu, znanosti i obrazovanju

U zajedničkoj izjavi šefova vlada dviju zemalja pohvaljuje se napredak koji su Hrvatska i Južna Koreja ostvarile u jačanju odnosa u brojnim područjima proteklih godina.

Također, najavljuje se intenziviranje političkog dijaloga i daljnje produbljivanje suradnje u gospodarstvu, zelenoj tranziciji, znanosti i obrazovanju, kao i kulturi.

Suradnja i u obrambenoj industriji

Posebno se ističe jačanje sigurnosne suradnje, s ciljem održanja mira i stabilnosti u odnosima između Hrvatske i Južne Koreje te globalno. Dvije će zemlje istraživati i mogućnosti suradnje u obrambenoj industriji, stoji u zajedničkoj izjavi.

"Danas obilježavamo značajnu prekretnicu u našim odnosima, koja odražava težnje naših naroda i zajedničke vrijednosti demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, učinkovitog multilateralizma, otvorene slobodne i pravedne trgovine te međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima", poručili su Plenković i Han u zajedničkoj izjavi.

Dodaju kako će sveobuhvatno partnerstvo dviju zemalja pridonijeti trajnom prijateljstvu između dva naroda te da će od toga građani obiju zemalja imati konkretne koristi.

Južna Koreja 13. po veličini svjetska ekonomija, Hrvatska tek na 80. mjestu 

Južna Koreja spada među ekonomski najrazvijenije zemlje svijeta. Prema podacima Svjetske banke, južnokorejski je bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini iznosio gotovo 1,7 bilijuna američkih dolara, što Južnu Koreju po veličini ekonomije svrstava na 13. mjesto u svijetu i četvrto mjesto u Aziji, iza Kine, Japana i Indije.

Usporedbe radi, hrvatski je BDP lani, prema istim podacima, iznosio oko 71 milijardu dolara, po čemu je Hrvatska zauzelo tek 80. mjesto na svjetskoj ljestvici po veličini gospodarstava.

Slaba robna razmjena i mala ulaganja

Unatoč snazi južnokorejskog gospodarstva, posebno u tehnološkom sektoru, robna razmjena Južne Koreje i Hrvatske i dalje je slaba.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), Hrvatska je lani u Južnu Koreju izvezla robe u vrijednosti od samo oko 10,5 milijuna eura, što je 10,1 posto manje nego godinu ranije. Iz te smo dalekoistočne države lani uvezli robe u vrijednosti 93,7 milijuna eura, što je 40,2 posto više nego u 2021. godini.

Južnokorejske su tvrtke u Hrvatsku od 1993. godine, otkako se vodi statistika, pa do sredine ove godine uložile ukupno samo 65,8 milijuna eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Južne Koreje ni nema na popisu zemalja u koje hrvatske tvrtke najviše ulažu.