Politika

NAKON ZAVRŠETKA RATA U GORSKOM KARABAHU: Azerbajdžan spreman na pregovore s Armenijom uz posredovanje Europske unije

Autor Hina

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev odustao je od sudjelovanja na summitu Europske političke zajednice u Granadi, nezadovoljan zbog europske potpore Armeniji

Egzodus Armenaca iz Gorskog Karabaha
Izvor: Sylvain Rostaing / Le Pictorium / imago stock&people / Profimedia

Azerbajdžan je spreman na pregovore s Armenijom uz posredovanje Europske unije, nakon svoje uspješne ofenzive u Gorskom Karabahu, rekao je u četvrtak savjetnik azerbajdžanskog predsjednika, premda Azerbajdžan ne sudjeluje na europskom summitu u Granadi na kojem će biti riječi i o tom sukobu.

"Azerbajdžan je spreman uskoro sudjelovati na tripartitnom sastanku u Bruxellesu između EU, Azerbajdžana i Armenije", objavio je Hikmet Hadžijev, savjetnik azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, na platformi X (bivši Twitter), kritizirajući francusku "politiku militarizacije" na Kavkazu, koja je, po njemu, dovela do toga da Azerbajdžan ne sudjeluje na trećem summitu Europske političke zajednice u Granadi.

U EU žale zbog nedolaska azerbajdžanskog i turskog predsjednika u Granadu 

Izostanak Alijeva i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji podržava Baku, velik je udarac za taj skup.

"To je šteta", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell po dolasku u andaluzijski grad.

"Zato nećemo ovdje moći razgovarati o nečemu tako važnom kao što je činjenica da je više od 100.000 ljudi moralo na brzinu napustiti svoje domove kako bi pobjegli pred vojnom silom", rekao je Borrell, govoreći o egzodusu Armenaca iz Gorskog Karabaha nakon upada azerbajdžanske vojske u pokrajinu koja pripada Azerbajdžanu, ali koja je naseljena uglavnom Armencima.

U Bakuu kritiziraju 'protuazerbajdžansko ozračje' u Europi

Alijev je odlučio dan uoči summita da neće sudjelovati na sastanku Europske političke zajednice, nezadovoljan zbog europske potpore Armeniji.

Kritizirajući "protuazerbajdžansko ozračje", ocijenio je da "nije potrebno" da sudjeluje na pregovorima u tom formatu, rekao je jedan azerbajdžanski dužnosnik.

Pašinjan se u Granadi sastaje s Macronom i Scholzom

Armenski premijer Nikol Pašinjan sastat će se u Granadi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafm Scholzom i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Na zadnjem summitu Europske političke zajednice u lipnju u Moldaviji četvorica čelnika sastala su se s Alijevim, u već napetom ozračju između Bakua i Erevana.

'EU je neutralan posrednik'

Michel je naglasio da je EU "neutralan posrednik" i da je "važno ne odustati".

Novi sastanak Europske političke zajednice, nastale na inicijativu francuskog predsjednika Macrona, okupio je predstavnike 27 članica Europske unije i 20 europskih država u španjolskoj Granadi.