Politika

ANALIZA: Ako EU uvede stroži cilj za neto stopu emisija do 2040., tržišne cijene ugljika će se do tada upeterostručiti

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Novi povjerenik Europske unije za klimu Wopke Hoekstra u srijedu se pismeno obvezao da će braniti plan smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za 90 posto do 2040. godine , što bi moglo drastično poskupiti cijene emisija na tržištu

Izvor: Pixabay

Hoekstru je u srijedu podržao parlamentarni odbor za okoliš (ENVI).

Tijekom rasprave u parlamentu ovog tjedna, Hoekstra - bivši nizozemski ministar vanjskih poslova - našao se pod paljbom zelenih i ljevičarskih zastupnika koji su od njega tražili da ih uvjeri u svoju predanost ambicioznoj klimatskoj politici EU zauzimanjem stajališta o klimatskom cilju EU za 2040. godinu - iako bi isti trebao biti javno predstavljen tek početkom sljedeće godine.

Dekarbonizacija EU do 2040.

Njegov odgovor bio je nedvojben.

"Branit ćemo minimalni cilj od najmanje 90 posto neto smanjenja do 2040. godine," istaknuo je Hoekstra u dopisu zastupnicima.

Cilj za 2040. određuje koliko će CO2 emisijskih jedinica biti u europskom sustavu za trgovanje emisijama, smišljenom za ograničavanje emisija ugljika velikih industrijskih zagađivača.

No, prema istraživanju londonske burze (LSGE) postizanje takvog cilja do 2040. dovelo bi do rasta cijena ugljičnih emisija kojima se trguje na iznad 400 eura po toni.

Cijene emisija u sustavu za trgovanje emisijskim jedinicama (ETS) trenutačno iznosi 81 eura po toni, nakon što su u veljači ove godine dosegnule vrhunac od 100 eura. Prema najnovijoj analizi, očekuje se da će trenutno postavljen cilj za smanjenje od 55 posto do 2030. dovesti do kraja desetljeća cijene do 160 eura za tonu.

"Cilj EU za dekarbonizaciju od 90 posto, ako se postigne, dovest će do gotovo potpune dekarbonizacije u energetskoj, proizvodnoj, prometnoj i građevinskoj industriji. Time će se stvoriti sustav trgovanja emisijama koji će vjerojatno izgledati vrlo različito od ETS-a kakvog sada imamo", navodi se u priopćenju koje potisuje analitičarka Paula VanLaningham.

"Važno je naglasiti da cijena od 400 eura za tonu nije trošak dekarbonizacije, to je potencijalni trošak s kojim će se morati nositi kompanije koje se ne uspiju dekarbonizirati u scenariju za ukupno smanjenje od 90 posto europskih emisija", dodaje VanLaningham.

Prijedlog početkom 2024.

Europska komisija bi u prvom tromjesečju sljedeće godine trebala predstaviti svoj novi klimatski plan za 2040. Prijedlog će biti podnesen na odobrenje državama članicama EU i Europskom parlamentu, koji će imati konačnu riječ.

Hoekstra je rekao da će se prijedlog za 2040. temeljiti na preporukama Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene (ESABCC), koji se u mišljenju podnesenom u srpnju zalagao za ciljni raspon od 90 do 95 posto redukcije emisija.

"Naravno, provest ćemo temeljitu procjenu učinka i analizirati različite scenarije, načine smanjenja troškova i koristi takvog smanjenja", kazao je Hoekstra zastupnicima na parlamentarnom saslušanju u ponedjeljak, dodavši kako će plan Komisije za 2040. godinu na kraju biti zajednička odluka svih 27 povjerenika Komisije.

"Ali, mogu vam ponuditi svoju jasnu predanost da postupam u skladu sa savjetima Odbora. Koristit ću sve dostupne instrumente kako bih EU omogućio postizanje minimalnog preporučenog cilja od 90 posto neto smanjenja emisija. I radit ću na tome da tome da za to privolim i našu industriju", rekao je Hoekstra.

'Jasni pogledi'

Cilj od 90 posto podržao je i Maroš Šefčovič, slovački povjerenik Komisije koji je dosad bio zadužen za međuinstitucionalne odnose i koji je sad imenovan za nadzor koordinacije svih europskih zelenih politika.

"Rad na procjeni učinka za klimatski cilj za 2040. već je u tijeku", rekao je Šefčovič u pisanim odgovorima zastupnicima, dodavši da će postavljanje cilja za 2040. - i s njim u skladu odgovarajuća zaliha ugljičnih emisija - postaviti jasan smjer za desetljeće između 2030. i 2040., čime će se gospodarskim subjektima i građanima osigurati jasna i predvidljiva pravila".

Upitan jesu li odgovori dvojice povjerenika obvezujući za Bruxelles, glasnogovornik Komisije je rekao kako se odluke Komisije uvijek donose zajednički na sastancima svih 27 članova komisije.

"Ne radi se samo o jednom ili dva člana Komisije koji određuju ciljeve", rekao je Tim McPhie, glasnogovornik Komisije za klimatske promjene.

"Međutim, mislim kako se ovdje vidi da ta dva povjerenika imaju jasne poglede na to pitanje," rekao je na redovitoj tiskovnoj konferenciji u srijedu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU carbon price to hit €400 mark with 90% climate goal: analysts)