Politika

POLJSKI IZBORI: Rezultat koalicije Trećeg puta mogao bi definirati budućnost vladajuće konzervativne stranke PiS

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Iako se većina analitičara fokusira na borbu vladajuće stranke Prava i pravde (PiS) i oporbenog bloka Građanske koalicije (KO) uoči poljskih izbora, rezultat koalicije niza manjih stranaka nazvane Treći put mogao bi biti presudan.

epa04741209 A ballot is cast during Poland's presidential elections at a polling station in Sopot, northern Poland, 10 May 2015. People in Poland were casting ballots for president on 10 May 2015, with incumbent Bronislaw Komorowski expected to win but fall short of the 50 per cent threshold needed to avoid a run-off. EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT
Izvor: Adam Warzawa/PAP

Na to ukazuju interna istraživanja vladajuće stranke PiS, koja se bave prognozama za izbore zakazane za 15. listopada.

Prema posljednjoj anketi Instituta IBRiS za medijsku kuću Onet, PiS je još uvijek vodeći, te je na dobrom putu da osvoji svoj treći uzastopni mandat na vlasti, s prognoziranih 35,1 posto glasova Poljaka.

Građanska koalicija (KO) - blok kojeg je utemeljila centristička građanska platforma Donalda Tuska - nalazi se na drugom mjestu, sa 27 posto potpore.

Interna stranačka istraživanja

Međutim, interna istraživanja PiS-a sugeriraju da bi rezultat kojeg ostvari manja koalicija nazvana Treći put (TD) mogao biti ključan: ukoliko ne uspije prijeći izborni prag, koji je postavljen na osam posto glasova za višestranačke koalicije, to bi značilo da bi PiS mogao imati velike šanse da u parlamentu osigura apsolutnu većinu.

"U našim istraživanjima, rejting Trećeg puta kreće se oko izbornog praga", što znači kako će, ako oni ne uđu u parlament, PiS-u "biti dovoljno da dobije 38-39 posto, za formiranje neovisne većine", izjavio je za Onet anonimni izvor iz PiS-a.

Alternativa dvjema vodećim strankama

Ako se matematika promijeni, PiS neće biti u stanju samostalno osvojiti većinu i morat će tražiti koalicijske partnere za formiranje većinske vlade.

U takvom scenariju, najizgledniji partner je stranka Konfederacija krajnje desnice, koja je po anketama rangirana između trećeg i petog mjesta. Treći put (TD) je novi blok uspostavljen kao savez liberalno-zelene stranke Poljska 2050 i centrističke Poljske narodne stranke (PSL).

Treći put se pozicionira kao alternativa za dvije vodeće stranke, PiS i KO, i za razliku od tih dviju stranaka, nije upleten u međusobne stranačke sukobe. S obzirom na ulogu koju bi Treći put mogao imati na izborima, PiS namjerava preorijentirati svoju kampanju i pokušat će polarizirati birače kako bi glasali za PiS ili za KO, umjesto za manje blokove.

O vladi bi mogao odlučivati predstavnik njemačke manjine u Poljskoj 

Rezultati Trećeg puta su i u službenim anketama slični onima iz anketa PiS-a. Prema anketi IBRiS-a, mogu računati na potporu 10,4 posto birača, dok po drugoj anketi instituta Ipsos osvajaju osam posto.

Osim toga, neke od posljednjih anketa ukazuju na mogućnost zanimljivog scenarija prema kojem bi o parlamentarnoj većini u Sejmu - u kojem ima 460 zastupnika, a za većinu je potrebno 231 - mogao odlučivati samo jedan mandat. Stoga bi njemačka etnička manjina, koja ima jedno zastupničko mjesto, mogla odlučivati o budućnosti PiS-a.

Predstavnika njemačke manjine kandidiraju i bira izborni odbor njemačke nacionalne manjine i na njega se primjenjuje pravilo o izbornom pragu od pet posto glasova.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: The ‘Third Way’ to determine PiS dominance in Polish politics)