Politika

SASTANAK U KIJEVU: Europski ministri vanjskih poslova danas dolaze u posjet Ukrajini

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Ministri vanjskih poslova EU u ponedeljak borave u iznenadnom posjetu glavnom gradu Ukrajine na neslužbenom okupljanju kojemu je cilj pokazati podršku toj ratom razorenoj zemlji

epa10895308 A handout picture made available by the Ukraine Ministry of Foreign Affairs shows Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba (L) and EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (R) shaking hands during their meeting prior to the informal EU-Ukraine Foreign Ministers Meeting in Kyiv, Ukraine, 02 October 2023. Borrell announced he was 'convening the EU Foreign Ministers in Kyiv, for the first ever meeting of all 27 Member States outside the EU'. EPA-EFE/UKRAINE FOREIGN MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Izvor: UKRAINE FOREIGN MINISTRY HANDOUT/UKRAINE FOREIGN MINISTRY

To je odvažan potez i ujedno prvi put da se ministri vanjskih poslova EU neformalno sastaju u trećoj zemlji, koja je uz to i usred rata.

Današnji sastanak uslijedio je nakon posjeta Kijevu u veljači, kada su se tamo sastali članovi Europske komisije i ukrajinske vlade i kada je održan europsko-ukrajinski summit.

'Egzistencijalna prijetnja za Europu'

"Naša podrška ne ovisi o tome kako će se rat odvijati u narednim danima i tjednima", izjavio je uoči sastanka europski šef diplomacije Josep Borrell u Kijevu.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi u SAD-u, ali s naše strane nastavit ćemo podržavati Ukrajinu i nastavit ćemo povećavati potporu", rekao je Borrell, upitan za glasanje u Washingtonu.

"Moramo pružiti stalnu i strukturnu potporu jer se ovdje sučeljavamo s egzistencijalnom prijetnjom za Europu".

Borrell je prošlog mjeseca najavio namjeru da dovede svoje europske kolege na teren u Ukrajini, na marginama sastanka Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Borrell u subotu boravio u Odesi

Kretanje ulicama glavnog grada Ukrajine posljednjih je tjedana postalo normalnije, tek s povremenim protutenkovskim barikadama. Parkovi i restorani su puni ljudi koji, daleko od žestokih borbi na istoku zemlje.

Rusija je prošlog tjedna pokrenula najveće raketne napade na Ukrajinu u proteklih nekoliko tjedana, što najavljuje da predstoje teški zimski mjeseci, i velika vjerojatnost da će Moskva se opet okrenuti bombardiranju ključnih elektrana i druge infrastrukture.

Borrell je u subotu bio u nenajavljenom posjetu ukrajinskom lučkom gradu Odesi na Crnom moru, gdje je osudio "barbarsku štetu" koju su nanijeli ruski napadi na taj grad.

Također je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog okončanja sporazuma o transportu pšenice u kojem je posredovao UN, a koji je omogućio da ukrajinski izvoz ide preko Crnog mora unatoč ruskoj blokadi ukrajinskih luka. Taj dogovor se smatra ključnim elementom za rješavanje globalne nesigurnosti oko opskrbe hranom, i za ograničavanje rasta cijena žitarica na svjetskom tržištu.

"Unatoč svemu tome, Ukrajina je i dalje najveći dobavljač žitarica za Svjetski prehrambeni program (WFP), što je još jedan razlog za nastavak potpore Ukrajini", kazao je Borrell.

Sigurnosne garancije i vojna pomoć

Euractiv doznaje kako se očekuje da će glavne točke na dnevnom redu sastanka u ponedjeljak biti integracija Ukrajine u Europsku uniju, iskazivanje podrške dok se ta zemlja nalazi u kritičnoj fazi svoje ofenzive protiv Rusije, kao i razmatranje nekih ključnih mjera, kao što su vojna pomoć i daljnje pooštravanje sankcija.

Na marginama sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, također se očekuje i sastanak ministara s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Očekujemo kako će tijekom razgovora u Kijevu ministri vanjskih poslova obaviti sadržajnu raspravu o sigurnosnim obvezama", izjavio je jedan europski dužnosnik za Euractiv.

'EU će povećati vojnu pomoć Ukrajini'

U obraćanju novinarima u nedjelju u Kijevu, Borrell je rekao kako će EU povećati vojnu potporu Ukrajini nakon što je američki Kongres u subotu navečer usvojio zakon o privremenom financiranju, u kojem je izostavljeno izdvajanje za pomoć Ukrajini.

Borrell je kazao kako, u svjetlu "egzistencijalne prijetnje Europi", ponuđeni prijedlog pokazuje kako EU želi povećati vojnu pomoć Ukrajini. To je izjavio nakon prvog osobnog sastanka s ukrajinskim ministrom obrane Rustemom Umerovim, koji je imenovan prošlog mjeseca.

"Ukrajinci se bore, sa svom svojom hrabrošću i sposobnostima... Ako EU želi da oni budu uspješniji, moramo im osigurati bolje i veće oružje".

Ukrajinske vlasti privremeno uklonile mađarsku OTP banku s popisa 'međunarodnih sponzora rata'

Ukrajinska Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije (NACP) priopćila je u petak kako je privremeno uklonila mađarsku OTP banku s popisa "međunarodnih sponzora rata." Iz agencije su rekli da su to učinili kako bi se osigurala potpora Budimpešte najnovijem paketu europske vojne pomoći za Ukrajinu.

OTP je dodan na crnu listu Ukrajine u svibnju, zbog čega je Mađarska blokirala osmu tranšu europske vojne pomoći za Ukrajinu, dodatnih 500 milijuna eura, u okviru Europskog mirovnog instrumenta (EPF).

EU je dosad u okviru EPF-a Ukrajini poslala 5,6 milijardi eura. Međutim, pregovori na razini EU pokazali su se kao vrlo zahtjevni, pri čemu se s povećanjem fonda često kasni ili se Mađarska tome otvoreno protivi.

Privremeno uklanjanje banke OTP rezultat je pregovora s bankom i dužnosnicima u Budimpešti, iako će trajno uklanjanje s crne liste u budućnosti ovisiti o spremnosti banke na okončanje njene suradnje s Rusijom, navodi se u priopćenju agencije.

Fond za pomoć Ukrajini

"Vidjeli smo neke pozitivne signale o tranši od 500 milijuna eura, što znači da bi se to pitanje moglo pomaknuti s mrtve točke u nadolazećim tjednima," izjavio je jedan dužnosnik EU.

Borrellova diplomatska služba Europske unije (EEAS) prije ljeta je sastavila prijedlog posebnog Fonda za pomoć Ukrajini, ugrađenog u EPF, kako bi oružane snage Ukrajine u sljedeće četiri godine ostale opremljene za borbu, uz trošak od 20 milijardi eura ili 5 milijardi eura godišnje.

Borrellov prijedlog tek treba treba dobiti zeleno svjetlo svih zemalja članica EU, a očekuje se kako će se razgovori o tome voditi do kraja ove godine.

Izgledi za pridruživanje EU

Drugo pitanje na dnevnom redu bit će budući izgledi Ukrajine za članstvom u Europskoj uniji.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom u EU samo nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače 2022. i nekoliko mjeseci kasnije dobila je status kandidata.

Povjerenik za proširenje Olivér Váhelyi nazočit će sastanku u ponedjeljak u ime Europske komisije, koja će, kako se očekuje, objaviti svoje godišnje izvješće o napretku zemalja kandidata kasnije ovog mjeseca.

Na temelju tog izvješća, očekuje se kako će čelnici EU u prosincu odlučiti hoće li otvoriti pregovore o priključenju s Ukrajinom i, potencijalno, Moldavijom.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU foreign ministers meet in Kyiv in show of support to Ukraine)