Politika

AUSTRIJA PROTJERALA ČETIRI RUSKA DIPLOMATA: "Djelovali su na način koji nije u skladu s njihovim statusom"

Autor Hina

Austrija je neutralna država i nisu česti slučajevi da protjeruje diplomate, no Beč je nakon masakra u Buči ipak odlučio protjerati nekoliko ruskih diplomata.

Dvorac Belvedere u Beču
Izvor: Pixabay

Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri Ujedinjenim narodima (UN) u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je u četvrtak austrijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Oni su djelovali "na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom", kaže se u priopćenju.

Moraju otići iz Austrije do 8. veljače 

"Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače", dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret.

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnoj razini, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). 

Austrija rijetko protjeruje diplomate

Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj državi.

 Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže. 

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine za koje se smatra da je odgovoran Kremlj. 

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi puta u povijesti te zemlje. 

Još četvoro ih je protjerano u travnju prošle godine, u sklopu koordinirane reakcije europskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.