Politika

ZBOG VELIKOG BROJA ILEGALNIH MIGRANATA: Slovenija uvodi pojačane kontrole uz granicu s Hrvatskom

Autor A. M.

U Ljubljani tvrde da ne uvode ponovne granične kontrole prema Hrvatskoj, ali da svoj teritorij žele zaštiti od ilegalnih migracija

Granica Hrvatske i Slovenije na Kupi
Izvor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/PIXSELL

Zbog porasta broja ilegalnih migranata u ovoj godini, slovenska policija je pooštrila nadzor na granici s Hrvatskom, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Policijski službenici, pišu slovenski portali, zaustavljaju vozila na putu prema Sloveniji odmah nakon nekadašnjih graničnih prijelaza.

Policijski nadzor odmah iza granice

Prema pisanju portala 24ur.com, pojačani policijski nadzor provodi se na području Policijske uprave Novo Mesto na željezničkom nadvožnjaku u Rigoncama, Trnovcu kod Metlike i Obrežju kod Kalina. 

Na području Policijske uprave Kopar policija zaustavlja vozila u Rakitovcu, Podgorju i Sočergi.

Policija vrši očevid i iza graničnog prijelaza Obrežje, piše 24ur.com.

Broj ilegalnih migranata u Sloveniji gotovo utrostručen

Prema podacima slovenske policije, od početka godine pa do kraja kolovoza obrađeno je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice. To je znatno više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je policija obradila 13.601 ilegalni prelazak granice.

Prema pisanju slovenske agencije STA, koja se poziva na slovensku policiju, najviše ilegalnih migranata koji dolaze u Sloveniju državljani su Afganistana, Maroka i Pakistana.

Kažu da ne ukidaju Schengen

U Ljubljani odbacuju tvrdnje kako je riječ o ponovnom uvođenju graničnih kontrola na granici s Hrvatskom. Sukladno šengenskim pravilima, i do sada su postojale mobilne policijske patrole koje su djelovale u unutrašnjosti zemlje. Njima se sada pridružuju i pojačane kontrole u neposrednoj blizini nekadašnjih graničnih prijelaza s Hrvatskom, pojašnjavaju slovenski mediji.

U slovenskoj policiji ističu da država samo pojačava policijski nadzor koridora kojima migranti dolaze u Sloveniju.

Hrvatska 1. siječnja ušla u Schengen

Hrvatska je, podsjetimo, 1. siječnja pristupila Schengenu kao njegova 27. članica. Time je i granica Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom postala vanjska šengenska granica. Istodobno su granične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj, kao iv morske prema Italiji, ukinute.

Schengen je u ožujku zaživio i u zračnom prometu Hrvatske s ostalim članicama šengenskog područja pa se letovi prema članicama Schengena tretiraju kao domaći.

I Hrvatska na migrantskoj ruti

No, i Hrvatska je članica EU koja se nalazi na rutama migranata. Dok su ranijih godina ilegalni migranti uglavnom dolazili iz Srbije, posljednjih godina mahom dolaze iz zapadnog dijela BiH, ponajviše preko Unsko-sanskog kantona.

I tada i sada većina ih ilegalno, preko "zelene granice", pokušava ući u Hrvatsku. Mnogi očito i uspijevaju u tome. No, kako im Hrvatska nije krajnja destinacija, već tranzitna zemlja, većina nastavlja dalje prema Njemačkoj, Austriji, Italiji i drugim bogatijim europskim zemljama. 

Što s granicom prema BiH?

Pitanje migranata i u Hrvatskoj postaje sve značajnije političko pitanje. Posljednjih dana iz dijela oporbenih krugova dolaze ideje da se na hrvatsku granicu s BiH pošalje vojska, kao i da se postavi žilet-žica.

Iz Vlade Andreja Plenkovića dosad su odbacivali takve zahtjeve.