Politika

EUROPSKI IZBORI: Listu njemačkih socijaldemokrata ponovno će predvoditi Katarina Barley

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemački socijaldemokrati (SPD) ponovno će kandidirati Katarinu Barley za nositeljicu svoje liste na europskim izborima u lipnju 2024. godine, potvrdili su za Euractiv izvori iz te stranke

epa07219241 Germany Minister of Justice and Consumer Protection Katarina Barley speaks at the delegates' conference of the Social Democratic Party (SPD) at the Willy Brandt House in Berlin, Germany, 09 December 2018. Barley is to become the SPD's top candidate for the European elections. EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Izvor: HAYOUNG JEON/EPA

Kancelar Olaf Scholz, čelnici stranke Saskia Esken i Lars Klingbeil, kao i šef kluba zastupnika Rolf Mützenich, nazočit će službenom predstavljanju njene kandidature.

Barley je već bila prvo ime SPD-a na europskim izborima 2019. godine i, otkako je postala zastupnica Europskog parlamenta, obnaša funkciju potpredsjednice parlamenta iz skupine S&D.

Prije kandidature za Europski parlament, Barley je 2017. imala nekoliko ministarskih dužnosti u koalicijskoj vladi bivše kancelarke Angele Merkel, najprije kao ministarica za obitelj, zatim kao ministrica rada i konačno kao ministrica pravosuđa.

Na posljednjim izborima za Europski parlament SPD prošao slabije od očekivanja

Njezina nova kandidatura za nositeljicu liste vjerojatno neće proći bez nekih prijepora unutar same stranke, jer je SPD u vrijeme prošlih europskih izbora osvojio samo 15,8 posto glasova, čak 12 posto manje nego pet godina ranije.

Zeleni su tada izgurali SPD s drugog mjesta, sa osvojenih 20,5 posto glasova, dok je na prvom mjestu bio konzervativni CDU/CSU.

"Dala sam sve od sebe, to je sve što sam mogla učiniti," rekla je tada Barley, koja je za loš rezultat okrivila podcjenjivanje teme klimatskih promjena.

Ključna pitanja za izbore 2024.

Ovaj put, ključno pitanje na predstojećim izborima najvjerojatnije će biti prijetnja od strane desničarskih i populističkih stranaka. Govoreći na sastanku pokrajinskih zastupnika SPD-a u subotu u Berlinu, Barley je izrazila zabrinutost glede očuvanja demokracije i vladavine prava u EU.

"Europski parlament mora biti protuteža, s progresivnom većinom, u odnosu na sve autokratskije vlade u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji", kazala je Barley.

Posebno kritizirala Manfreda Webera

U intervjuu za stranački list Vorwäts posebno je kritizirala Manfreda Webera (CSU), čelnika konzervativnih Europskih pučana (EPP). Optužila ga je za pokušaj sklapanja saveza sa strankama desnice i krajnje desnice kako bi osigurao da EPP ostane na vlasti nakon izbora.

"Jasno ćemo građanima reći kako naša Europa pomaže svima... to se odnosi na vrlo različita područja, na slobodu kretanja, ali i na socijalne programe ili standarde za zaštitu životnog okoliša i klime", rekla je Barley, navodeći glavne točke predizborne kampanje.

Za kontrast, navela je primjer kvalitete vode u Velikoj Britaniji, koja je dramatično pala nakon Brexita i poništavanja europskih uredbi, pa je na nekim mjestima čak i postala toksična.

Barley će i službeno biti nominirana na saboru stranke, što bi se moglo dogoditi u prosincu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU elections: Germany’s SPD reappoints Barley as its top candidate)