Politika

JOŠ JEDAN UDARAC ZA SCHENGEN: I Njemačka razmišlja o uvođenju kontrola na granici s Poljskom i Češkom

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka bi uskoro mogla uvesti kontrole na svojim istočnim granicama, izjavila je u subotu ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD/S&D), jer se Berlin sprema za oštar obračun s ilegalnim migracijama

epa08043520 A police officer stops a vehicle at a border checkpoint on the Autobahn A93 in Kiefersfelden, Germany, 04 December 2019. The regular border controls, reinstated in 2015, aim to fight illegal migration. EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
Izvor: PHILIPP GUELLAND/EPA

Broj ilegalnih prelazaka granice u Njemačkoj povećan je za više od 25 posto u kolovozu u usporedbi s prethodnim mjesecom i skoro je dvostruko veći od onog iz kolovoza 2022. godine, priopćila je njemačka savezna policija.

"Želim djelovati pragmatično, i iz moje perspektive [privremene granične kontrole na poljskoj i češkoj granici] su opcija za oštriju borbu protiv krijumčara", rekla je Faeser za list Welt am Sonntag.

Posljednji u nizu udaraca Schengenu

Njemačko uvođenje graničnih kontrola predstavljao bi posljednji u nizu udaraca šengenskim pravilima koja jamče slobodno kretanje ljudi među članicama EU. Austrija je tako nedavno uvela nove kontrole na granici s Italijom, dok Njemačka već provodi nadzor na granici s Austrijom.

Odbijanje Austrije da dopusti Bugarskoj ulazak u to područje, kao i neizvjesnost glede priključenja Rumunjske, također su prepreka toj inicijativi za koju se smatra da je jedno od najvećih postignuća Europske unije.

Krajnja mjera

Faeser se prije protivila postavljanju stacionarnih graničnih kontrola na istočnoj granici Njemačke, tvrdivši kako su one previše disruptivne i da se takvo što može uvoditi samo kao krajnja mjera. Međutim, ton vlade postupno se promijenio, zbog sve većih političkih i migracijskih pritisaka.

"Trenutno razmatramo dodatne mjere za nadzor granice," izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova tiskovnoj agenciji dpa.

Njemačka se istovremeno bliži međustranačkom sporazumu za slamanje nezakonitih migracija, budući da su Zeleni, partner u trostranačkoj koaliciji njemačke vlade, signalizirali kako je vlada spremna surađivati s oporbenim strankama na tom pitanju.

Ne žele uspon desnih stranaka 

"Ako ne želimo da desničarski populisti iskoriste ovu temu, onda sve demokratske stranke moraju pomoći u traženju rješenja", izjavio je vicekancelar iz redova zelenih Robert Habeck za medijsku mrežu RND, u intervjuu objavljenom u subotu.

Konzervativni CDU/CSU, najveća oporbena stranka u parlamentu, pozvala je vladu na zajednički rad na nadzoru migracija. Friedrich Merz, čelnik CDU-a, i glavni tajnik stranke Carsten Linnemann, ponovili su tu ponudu tijekom vikenda.

Linemann je usporedio današnju situaciju s 1993. godinom, kada su vlada i oporba surađivali na znatnom ograničavanju zakonskog prava na azil.

Protiv kvota za migrante

Kada su u pitanju konkretne mjere, Habeck je predložio smanjenje administrativnog opterećenja kojeg trpe lokalne vlasti, kao i sklapanje više ugovora sa zemljama podrijetla migranata o repatrijaciji osih kojima je odbijen zahtjev za azilom.

Međutim, odbacio je pozive na uvođenje određenog limita za migrante, jer kaže kako je takva mjera "neučinkovita".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany eyes border checks with Poland, Czechia)