Politika

BUDUĆNOST NAORUŽANJA: Francuska i Njemačka oživljavaju zajednički projekt za razvoj modernog borbenog tenka

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Francuski i njemački ministri obrane najavili su u četvrtak ubrzanje rada na razvoju i proizvodnji budućih francusko-njemačkih borbenih tenkova, i to nakon više godina sporog napretka i glasina o povlačenju Berlina iz tog projekta

epa10423266 French Armed Forces Minister Sebastien Lecornu (R) and German Minister of Defense Boris Pistorius (L) shake hands as the meet as part of the celebration of the 60th anniversary of the signing of the Elysee Treaty, in Paris, France, 22 January 2023. EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT
Izvor: JULIEN DE ROSA / POOL/AFP POOL

Francuski ministar obrane Sébastien Lecornu sastao se sa svojim njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom u francuskoj zrakoplovnoj bazi Évreux.

Očekuje se da će Lecornu posjetiti Njemačku početkom listopada.

Tenk nove generacije

"Do prosinca ćemo postići dogovor o tome koja država će preuzeti koji dio posla, koja država će imati vodstvo, i kako će se podijeliti odgovornost za ovo ili ono tehničko područje", izjavio je Pistorius, u opisu ambicioznog plana za razvoj Glavnog sustava za kopnenu borbu (Main Ground Combat System, MGCS).

Zajednički razvoj tenka sljedeće generacije posljednjih je godina u zastoju, nakon što je projekt službeno pokrenut 2020. Projekt je započet nakon višegodišnjih natezanja oko planova za modernizaciju i zamjenu za francuski glavni tenk Leclerc i njemački Leopard, i to do 2040.- 2045. godine.

Novi tenk zamišlja se kao kopneni ekvivalent budućeg europskog lovca, Zračnog borbenog sustava sljedeće generacije (Future Combat Air System; FCAS).

Berlin i Pariz, te kompanije uključene u oba projekta, uglavnom se natežu oko raspodjele nadležnosti, projektiranoj težini tenka (što znači i njegovoj namjeni), te o modalitetima izvoza budućeg tenka.

Utvrđen hodogram

Francuska i Njemačka će u narednim mjesecima pregovarati o tome koja zemlja će voditi svaku pojedinu tehnološku komponentu budućeg borbenog tenka. Ta raspodjela je vrlo osjetljiva, budući da rad na opsežnom programu takvog oružanog sustava može domaćoj industriji dati poticaj potreban da postane - ili se nametne - kao vodeća na globalnom tržištu u toj niši.

Isto tako, narudžbe za MGCS koje vlade namjeravaju uputiti također su jamstvo da će biti posla i u doglednoj budućnosti, posebice ako će se tenk izvoziti.

Sporazum koji bi se konačno trebao dogovoriti u prosincu trebao bi riješiti prijepore oko podjele rada između glavnih kompanija na tom projektu - francuske tvrtke Nexter i njemačkog Rheinmetalla i holdinga KNDS (kojeg drže zajedno Nexter i njemački KMW).

"Mi smo klijenti, mi smo kupci i mi ćemo odrediti što točno želimo", pojasnio je Pistorius.

"U narednoj godini pregovorat ćemo s industrijom, koja će staviti svoje interese na stol, što je legitimno. No, kako bismo mogli definirati [što želimo], moramo se prvo oko toga složiti, a to nije baš trivijalno".

Različita gledanja na specifikacije budućeg tenka

Pariz i Berlin imaju različita gledanja na specifikacije budućeg tenka, jer o njegovoj težini, modulima i kapacitetima ovisi koliko će biti prikladan za različite operacije i terene.

"Tenk će biti sustav od nekoliko modula, i moći će služiti i kao oklopno vozilo za pješaštvo", ali je dodao i da neće svi MGCS tenkovi biti isti.

"Bit će različitih varijanti i modula - neki će imati posadu, a nekiće biti bez posade... Ovisno o strateškoj i operativnoj odluci”, dodaje Lecornu.

Dugo čekanje

"Želimo ovaj projekt i želimo da on bude uspješan", rekao je Pistorius novinarima.

Posljednja prethodna vijest o tom projektu je bila u srpnju, kada su se francuska i njemačka vlada složile o suradnji na novom tenku.

Početkom ovog mjeseca u medijima su se pojavila nagađanja o francuskom-njemačkom raskidu oko tog projekta.

Njemački list Handelsblatt izvijestio je kako se MGCS natječe s konkurentnim projektom na kojem zajedno rade njemačke, talijanske i španjolske kompanije.

"Taj projekt ne vidimo kao alternativu za MGCS", rekao je Pistorius u intervjuu za francuski list Le Monde.

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, Lecornu je objasnio je da se radi o "teoretskom istraživanju" i ponovio da to ne predstavlja konkurenciju za MGCS.

"Možda se nekim promatračima [današnja najava] ne čini tako važnom, ali jest važna za projekt, jer smo već imali zasto, i tempo rada se već dugo vremena usporava", rekao je Pistorius.

Pokušavaju ubrzati projekt

„Obojica pokušavamo osloboditi kočnice ovdje i ubrzati ovaj projekt u skladu s tim, jednostavno zato što je to potrebno... Obojica smo tu jer želimo otpustiti kočnice i ubrzati projekt, jednostavno zato što nam je potreban".

"MGCS nije novi Leopard i nije novi Leclerc. Tehnološki napredak će u njemu biti brutalan, značajan i presudan za uspjeh naoružanja naših dviju zemalja, ali i naših saveznika, a jasno, i za izvozni uspjeh", dodao je Lecornu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France, Germany to speed up future joint battle tank programme)