Politika

VESTAGER U PARIZU: Povjerenica za tržišno natjecanje nada se novom poslu na čelu Europske investicijske banke

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Margrethe Vestager, glavna kandidatkinja za predsjedanje Europskom investicijskom bankom (EIB), doputovala je u srijedu u Pariz na konferenciji o startup kompanijama i svoju kandidaturu predstavila ministru ekonomije Brunu Le Maireu

epa10679443 Executive Vice-President for 'A Europe Fit for the Digital Age and Competition', Margrethe Vestager, speaks at a press conference on state aid and IPCEI 'Important Project of Common European Interest' developing Microelectronics Communication Technologies, in Brussels, Belgium, 08 June 2023. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Utrka za novu čelnu osobu EIB-a sad je u posljednjoj fazi: 27 ministara financija EU sastat će se u listopadu i najvjerojatnije će se iza zatvorenih vrata dogovoriti oko jednog konačnog kandidata, koji bi trebao zamijeniti Wernera Hoyera, koji je na toj dužnosti proveo posljednjih 12 godina.

Vestagerin kratki pariški izlet nije nikakvo iznenađenje. Francuska je najveći zajmodavac EIB-a, uz Njemačku i Italiju - svaka od te tri zemlje posjeduje 46,7 milijardi eura kapitala u EIB-u, a svakom kandidatu ili kandidatkinji za taj posao bila bi potrebna podrška Le Mairea.

Izostao sastanak s Macronom

U razgovoru s nekoliko novinara, uključujući i Euractiv, danska povjerenica Europske komisije Vestager potvrdila je kako je imala "političke razgovore" u Parizu, uključujući s Le Maireom. Međutim, izostao je sastanak s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Ne pokušavam se natjecati s kraljem Karlom", rekla je Vestager, budući da britanski monarh trenutačno boravi u prvom posjetu Francuskoj.

Duga povijest svađa s Francuskom

Vestager se dugo svađala s Francuskom kao povjerenica Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja. Od poništenog spajanja Alstoma i Siemensa 2019., pa sve do opoziva američke stručnjakinje Fione Scott Martin, koja je trebala postati glavna ekonomistica EU za tržišno natjecanje ovog ljeta - na zahtjev Macrona - Francuzi i Dankinja još uvijek ne dijele ista razmišljanja.

U međuvremenu, španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño, vodeća kandidatkinja za šeficu EIB-a, figurira u pozadini.

Po medijskim napisima, čini se kako je Calviño prvi izbor i Njemačke i Francuske.

Unutarnja reforma za brža ulaganja

EIB, nekoć tehnokratska institucija koja je lako pala s radara europskog balona, vraća se u središte pozornosti s obzirom na to da financiranje klimatskih promjena postaje imperativnije nego ikad za postizanje neto nultih ciljeva zelenog plana.

Tim više što je Komisija dosad isključila novi krug duga EU, iako se 850 milijardi eura iz instrumenta Next Generation EU (NGEU), koji je tijekom pandemije 2020. osiguran zajedničkim dugom, završava 2026.

Dekarbonizacija industrije

Oslanjanje na privatni kapital radi potpore zelenim ulaganjima i dekarbonizacija industrije EU-a važniji su nego ikad prije, a kreditni rejting EIB-a "AAA" praktičan je.

"Tražim mandat za promjenu", kazala je Vestager, pozivajući na "internu reformu [banke] kako bi se ubrzala" kada je u pitanju digitalizacija i uvođenje umjetne inteligencije za bolju uporabu podataka i revizije, imajući u vidu jednu jasnu svrhu - brže ulijevanje gotovine u europska poduzeća.

Prema njezinu mišljenju, EU brzo propada u usporedbi s američkom i saudijskom ekonomijom, čija su tržišta kapitala mnogo naprednija od tržišta EU kad je riječ o rastućim poduzećima i dovođenju novih poduzeća na "industrijsku razinu".

„Željela bih [stvoriti] još jedan dio banke koji je voljan, s privatnim kapitalom, riskirati ulaganje u rastuća poduzeća […]. Postoji rupa na europskim tržištima kapitala gdje ne možete pronaći financiranje za takve situacije", kazala je.

Sudjeluje li EIB kako bi nadoknadio nedostatak cjelovite unije tržišta kapitala EU-a?

„To ne možete reći”, rekao je Vestager, ali je dodala da "dok ne uspostavimo funkcionalnu uniju tržišta kapitala, postoje potrebe koje se moraju zadovoljiti. U suprotnom, usporavamo poslovanje".

I njezina spremnost da ubrza stvari dobila je "pozitivne odgovore" ministara financija EU, kaže ona.

Optimist glede obrane i rudarstva

Mjesec dana prije konačne odluke EIB-a jedno je od glavnih pitanja država članica obrana i može li EIB, pod Vestagerovim vodstvom, proširiti ulaganja s dvojnom namjenom - financiranje tehnologije za civilnu i vojnu uporabu - čak i ako se ne otvori samo vojsci.

Mnogi su izrazili zabrinutost kako bi to moglo dovesti do toga da EIB izgubi svoj rejting "AAA", a Vestager je pokušala ublažiti takve strahove. Ulagači EIB-a "oprezni su da ne ulažu u težak kraj obrambene industrije", kazala je.

To ne znači da bi obrana trebala u potpunosti odustati od karte.

"Prije nekoliko godina bila bi to vojna inovacija koja bi bila uključena u civilno korištenje. Sada je sve više i više na drugi način: obrana postaje hibridna stvar".

Ako ova nova stvarnost može uvjeriti ulagače, onda je "to dobra ravnoteža", objasnila je.

EIB je dosad bio i odmaknut od rudarske industrije, no novi Zakon o ključnim sirovinama (CRMA), koji je Komisija predstavila prošlog ožujka, kako bi pomogla smanjiti rudarske ovisnosti EU o Kini i afričkom kontinentu, mogao bi predstavljati prekretnicu. Mogu li se stvari promijeniti pod njenim vodstvom?

Vestager je kazala kako CRMA stvara "nov pristup rudarstvu gdje se [njegova] dodana vrijednost više dijeli, tako da se može izgraditi povjerenje između zemalja s velikom potrošnjom resursa i zemalja koje žele kupiti te resurse". To uključuje radne uvjete i učinke na okoliš u slučaju iskopa materijala.

Ako se postigne prava ravnoteža, onda "možeš dobro ulagati u rudarstvo".

Osim Vestagera i Calviño, još tri kandidata za najviši položaj su talijanski ministar financija Daniele Franco i dvojica sadašnjih potpredsjednika EIB-a, Poljkinja Tereza Czerwinska i Thomas Ostros iz Švedske.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Vestager pitches EIB candidacy to Le Maire during Paris visit)