Politika

VARŠAVA ZAOŠTRAVA STAV O MIGRACIJAMA: Poljska vlada smatra da je slučaj Lampeduse znak za uzbunu u cijeloj EU

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Poljska vlada usvojila je rezoluciju o europskoj reformi pravila o migraciji i azilu i pritom iskoristila dramatično povećanje broja migranata na talijanskom otoku Lampedusi za još jednu osudu predloženih izmjena

epa10868883 Migrants transferred from Lampedusa with the ferry line Cossyra, arrive in Porto Empedocle, near Agrigento, Sicily, Italy, 19 September 2023. About 200 migrants were transferred from Lapedusa Island to Sicilian hotspot for migrants in Porto Empedocle, controlled by the police. Italian authorities resumed transfers of migrants from Lampedusa after overcrowding issues at the tent camp set up at the Porto Empedocle on Sicily Island was resolved. EPA-EFE/CONCETTA RIZZO BEST QUALITY AVAILABLE
Izvor: CONCETTA RIZZO/ANSA

Otočić Lampedusa se našao pod pritiskom zbog naglog povećanja broja pristiglih migranata, uključujući i nedavnih oko 8.500 pridošlica u samo tri dana, što je više od domicilnog stanovništva tog otoka.

Poljska vlada je stoga "usvojila rezoluciju koja se odnosi na... situaciju na Lampedusi, ali Lampedusa je samo simbol situacije koja prijeti cijeloj Europi, uključujući i Poljsku," izjavio je u utorak potpredsjednik vlade i šef vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jarosław Kaczyński.

Poljska odbija prihvatiti migrante koji su došli u druge članice EU

Poljska i Mađarska jedine su se usprotivile novom obvezujućem planu za upravljanje migracijama temeljenog na solidarnosti država članica, kada ga je Vijeće odobrilo u lipnju. Po tim novim pravilima svaka država članica može odlučiti hoće li sudjelovati u premještanjima migranata ili umjesto toga plaćati "financijski ili operativni doprinos".

Međutim, prijedlog financijskih doprinosa propisani za države koje odbijaju prihvat migranata nije prošla dobro kod Varšave, jer poljska vlada to opisuje kao "kaznu", budući da je još ranije ove godine ustrajavala na odbijanju prihvata migranata.

Osim toga, Varšava smatra da Poljska već snosi svoj dio tereta u upravljanju migracijama u EU time što je preuzela više od milijun izbjeglica iz Ukrajine.

Ne žele ilegalne migrante u EU

U najnovoj rezoluciji vlada u cijelosti odbacuje ideju relociranja migranata. Kako kaže Kaczyński, jedina metoda za borbu protiv "upada migranata" jest jačanje zaštite vanjskih granica EU i repatrijacija onih koji su ilegalno došli u EU ili, "alternativno, neko drugo rješenje, ali u svakom slučaju nešto što bi uključivalo uklanjanje tih ljudi s teritorija EU".

Usvajanjem rezolucije vlada daje "jasnu poruku" Europskoj komisiji, ali i najvećoj oporbenoj stranci Građanska platforma (PO), na čelu s Donaldom Tuskom, kako se trenutna vlada ne slaže s ilegalnom migracijom, kazao je premijer Poljske Mateusz Morawiecki.

'Cijela Europa mogla bi postati Lampedusa'

Prema njemu, Lampedusa bi trebala biti alarm za uzbunu u cijeloj EU.

"Cijela Europa, cijela EU, mogla bi postati Lampedusa, ako nastavimo činiti iste stare pogreške, i primjenjujemo planove i mehanizme koje predlaže Komisija", upozorio je Morawiecki.

Ilegalna migracija jedno je od ključnih političkih pitanja u Poljskoj uoči izbora u listopadu, kada će na biralištima osim za stranke Poljaci glasati i na referendumu o predloženom europskom sustavu za rješavanje pitanja migracija i azila.

'Rješenja koja nameću europski birokrati' 

Biračima će tako biti postavljeno tendenciozno sročeno pitanje podržavaju li "prihvaćanje tisuća ilegalnih migranata s Bliskog istoka i iz Afrike, u skladu s mehanizmom prisilnog premještanja, kojeg nameću europski birokrati".

U prvoj polovici ove godine i Komisija i švedsko predsjedništvo Vijeća EU u više su navrata naglasili da premještaji nisu obavezni u okviru novog programa te da bi države, umjesto prihvata migranata, mogle odabrati i "druge načine za doprinos upravljanju migracijskim opterećenjem", pri čemu se misli na financijske doprinose.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland says Europe will become ‘Lampedusa’, slams EU relocation scheme)