Politika

NOVO OKUPLJANJE U KIJEVU: Borrell najavio sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Ukrajini u listopadu

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Ministri vanjskih poslova EU sastat će se "uskoro" u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, priopćio je u ponedjeljak šef europske diplomacije Josep Borrell

epa10751404 European High Representative of the Union for Foreign Affairs, Josep Borrell speaks to the media as he arrives for the EU-CELAC Summit of Heads of State and Government in Brussels, Belgium, 17 July 2023. Leaders from the EU and the Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) gather in Brusselss for the third EU-CELAC summit from 17-18 July 2023, with the aim to strengthen relations between both regions. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Ranije ove godine europske institucije već su imale sastanak u toj ratom razorenoj zemlji, uključujući konzultacije između Europske komisije i ukrajinske vlade, kao i summit EU i Ukrajine.

"Uskoro ćemo sazvati sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Kijevu", rekao je Borrell novinarima u izjavi na marginama sastanka Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku o pripremama za sastanak, koji bi se trebao dogoditi u listopadu.

Na dnevnom redu integracija Ukrajine u EU 

Euractiv doznaje kako će glavne teme sastanka biti integracija Ukrajine u EU, demonstracija potpore Ukrajini dok se zemlja nalazi u ključnoj fazi borbe protiv Rusije, kao i razgovori o nekim ključnim mjerama EU, poput vojne pomoći Ukrajini i daljnjem pooštravanju sankcija protiv Rusije.

Ministri vanjskih poslova EU neslužbeno su se sastali u ponedjeljak u New Yorku, kako bi razgovarali o Ukrajini i zbivanjima u široj regiji Sahela u Africi, te uskladili svoja stajališta uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a.

"Koordinirali smo naše istupe prema trećim zemljama, među svim ministrima EU, i mogu vam reći kako ćemo svi zajedno imati sastanke sa 133 partnera, ovdje u New Yorku, tijekom ovog tjedna", kazao je Borrell.

Promjena svjetskog poretka 

Osamnaest mjeseci nakon početka ruskog rata u Ukrajini, saveznici Kijeva na Zapadu muče se s prikupljanjem šire potpore Ukrajini među zemljama "globalnog juga" i s promjenama koje mijenjaju lice svjetskog poretka.

Obraćajući se novinarima u New Yorku, Borrell je definirao zajedničko europsko stajalište kao "potragu za mirom, ali pravednim mirom" za Ukrajinu, na temelju mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, za kojeg Europljani namjeravaju prikupiti "najveću podršku" tijekom ovog tjedna.

"Opća skupština UN-a najvažniji je forum za stvaranje međunarodnog zamaha za rad na mirovnim pregovorima i potporu Ukrajini... i ovo je dobar trenutak da se to napravi", kazao je Borrell.

Odnos Moskve prema sporazumu o izvozu ukrajinskog žita 

Kada je u pitanju izlazak Rusije iz crnomorskog sporazuma o žitaricama, koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita i ruskog gnojiva morskim putem, kroz koridor u Crnom moru, Borrell je kazao kako "duboko vjeruje da [Rusija] ne želi taj sporazum".

"To više nije pitanje ukidanja ograničenja ili sankcija, budući da one ne utječu na ruski izvoz... to su isprike ili lažni argumenti".

"Tko će za to platiti? Osim samih Ukrajinaca, oni koje će to najviše pogoditi su ljudi u najranjivijim zemljama svijeta, u Africi, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi", rekao je Borrell.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU foreign ministers expected to meet in Kyiv in October)