Politika

PROBLEM UKRAJINSKE PŠENICE: Ukrajina tuži Poljsku, Slovačku i Mađarsku zbog jednostrane zabrane uvoza

Autor Euractiv/Natasha Foote

Ukrajina je protiv Poljske, Slovačke i Mađarske u ponedjeljak podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nakon što su te tri zemlje jednostrano uvele zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

epa10758682 Wheat ripe in a field in Domodedovo, outside Moscow, Russia, 20 July 2023. A deal brokered by Turkey and the United Nations to ensure the safe export of grain from Ukrainian ports expired on 17 July 2023 and Russia withdrew from the deal allowing Ukraine to safely export grain through the Black Sea. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Izvor: MAXIM SHIPENKOV/EPA

"Za nas je od temeljne važnosti dokazati kako pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe", kazala je potpredsjednica ukrajinske vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Odluka je donesena nakon što su vlade Poljske, Slovačke i Mađarske u petak odlučile jednostrano uvesti restrikcije na uvoz žitarica iz Ukrajine, i to nakon što je Europska komisija odlučila da ipak neće produljiti privremenu zabranu uvoza u pet članica Europske unije u ukrajinskom susjedstvu. Osim ove tri, među njih spadaju i Bugarska i Rumunjska.

Uvoz jeftinih ukrajinskih proizvoda problem za domaću proizvodnju u EU

Zabrana EU, koja se odnosila na pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i sjemenke suncokreta, uvedena je kako bi se smanjio pritisak na najizloženije države koje se muče s velikim priljevom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Dolazak ukrajinskog uvoza srušio je cijene na lokalnom tržištu i stavio pod pritisak lokalnu poljoprivredu, pa su vlade u Varšavi, Budimpešti i Bratislavi odlučile jednostrano uvesti trgovinske restrikcije još u travnju.

Najnovija odluka te tri zemlje za Ukrajinu predstavlja "kršenje međunarodnih obveza", navodi se u ukrajinskom priopćenju, u kojem se jednostrano djelovanje zemalja članica EU u području trgovine opisuje kao "neprihvatljivo".

Trgovinska politika u nadležnosti EU, a ne država članica

Europska unija je nadležna za trgovinske odnose između zemalja članica i trećih država.

"Sve zemlje članice EU trebale bi se koordinirati i dogovorati se o trgovinskoj politici, budući da ona spada isključivo u nadležnost EU", navodi se u priopćenju.

"Zato u podnosimo tužbe protiv njih na razini WTO-a", rekla je Sviridenko, dodavši kako se Ukrajina ipak nada "da će te države ukinuti svoja ograničenja."

Prema njoj, zabrana uvoza ostavila je već traga i na ukrajinskom poljoprivrednom sektoru.

"Domaći izvoznici već su pretrpjeli - i nastavljaju trpjeti - značajne gubitke zbog zastoja, dodatnih troškova i nemogućnosti ispunjenja stranih gospodarskih sporazuma".

"Potrebna nam je solidarnost s njima i zaštita interesa poljoprivrednika," naglašava se u priopćenju i dodaje kako će koraci koje je Ukrajina poduzela, kao i pritisak Europske komisije i drugih država članica "pomoći u obnovi normalne trgovine između Ukrajine i susjednih zemalja i pokazati solidarnost među nama".

Kolaps platforme za koordinaciju?

Poljska novinska agencija PAP također je izvijestila kako su se Poljska, Slovačka i Mađarska povukle iz zajedničke platforme za koordinaciju u kojoj su se okupljalo pet najizloženijih zemalja EU, zajedno s predstavnicima Komisije i Ukrajine, i koji su se redovito sastajali i raspravljali o pitanju zabrane uvoza ukrajinske pšenice tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Iako to nije potvrdio, u obraćanju medijima na sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak poljski ministar poljoprivrede Robert Telus kazao je kako bi za Poljsku moglo biti "opasno" nastaviti sudjelovati u platformi i to zbog zabrinutosti oko potencijalnih tužbi.

"Ako smo na ovoj platformi i ako ukrajinska strana kaže kako nas želi tužiti WTO-u, onda se svaka naša izjava na ovoj platformi može koristiti protiv [nas]", kazao je Telus, dodavši kako je, dok Ukrajina ne povuče svoje prijetnje pokretanjem postupka pred WTO-om, "opasno za nas nastaviti participiranje u toj platformi".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine files WTO lawsuit against Poland, Slovakia, Hungary over agri import ban)