Politika

RUSKA BLOKADA U CRNOM MORU: Bugarska s NATO savezom razgovora o odgovoru na zatvaranje dijela gospodarskog pojasa

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Bugarska razgovara sa saveznicima u NATO savezu kako bi se utvrdilo treba li rješavati djelomičnu rusku blokadu njenog crnomorskog gospodarskog pojasa samostalno ili uz pomoć partnera iz NATO-a

epa10694339 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) speaks with Bulgaria’s Defense Minister Todor Tagarev at a meeting on the second day of the North Atlantic Council (NAC) at the level of Defence Ministers at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels, Belgium, 16 June 2023. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

To je u srijedu potvrdio za Euractiv ministar obrane Todor Tagarev.

Rusija je proglasila dio bugarske gospodarske zone u Crnom moru zatvorenim za morski prijevoz do kraja rujna, i to zbog ruskih vojnih vježbi u tom području, kazao je Tagarev, dodavši kako se takvi postupci već smatraju provokacijom.

"Bugarska razmišlja o reakciji na te provokacije - i neovisno, ali i s našim saveznicima u NATO savezu," rekao je Tagarev.

Scenariji za slučaj ruskog napada na ukrajinske brodove u bugarskim vodama

Prije tjedan dana Bugarska vlada izdvojila je skoro 20 milijuna eura za nabavu raketa i torpeda za ratnu mornaricu. Bugarska je također zainteresirana za hitnu nabavu raketnih sustava RBS-15 za bugarsku obalnu stražu, od švedske kompanije Saab.

Na pitanje Euractiva je li Bugarska napravila scenarije za slučaj ruskog napada na teretne brodove koji plove iz ukrajinskih luka kroz bugarske vode ili kroz bugarsku gospodarsku zonu u Crnom moru, iz ministarstva obrane poručili su kako ne postoji takva opasnost.

"Trenutno nema neposrednog rizika ili prijetnje napada na trgovačke brodove koji plove teritorijalnim morem zemlje članice NATO saveza".

"Ove vode su pod suverenitetom svake priobalne države i dio su državnog teritorija. Napad u teritorijalnom moru može se gledati i kao napad na Bugarsku i NATO u cjelini," dodalo je ministarstvo u priopćenju.

Veća suradnja ratnih mornarica Bugarske, Rumunjske i Turske

Pritom podsjećaju i kako su ratne mornarice Bugarske, Rumunjske i Turske povećale svoju budnost, i da nastavljaju obavljati zadaće vlastitim snagama i sredstvima kako bi garantirale sigurnost svih trgovačkih brodova koji prolaze kroz Crno more.

Ministarstvo je također kazalo kako se dodatne mjere za sigurnost plovidbe u gospodarskim zonama "mogu pružiti jedino akcijom NATO saveza, u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i međunarodnim pomorskim pravom, u koordinaciji s drugim partnerima u regiji."

"Stajalište Bugarske glede sigurnosti u Crnom moru uvijek se temeljilo na načelu savezničke solidarnosti, savezničkih akcija i savezničkih jamstava u okviru NATO saveza. Kada se budu donosile takve odluke na razini saveza, Bugarska će pridonijeti u skladu sa svojim mogućnostima".

Na pitanje mogu li se koordinirati rute kojima plove teretni brodovi koji prevoze žitarice kroz gospodarsku zonu Bugarske u Crnom moru, iz ministarstva su rekli kako nema pravnog razloga za to.

Prema bugarskom Zakonu o pomorskom dobru i međunarodnim pravnim normama, brodovi svih zemalja, bez obzira na zastavu pod kojom plove, uživaju pravo mirnog prolaska teritorijalnim morem bilo koje zemlje.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria, NATO discuss response to Russian blockade in Black Sea)