Politika

EUROPSKI IZBORI: Nećakinja Marine Le Pen bit će nositeljica nove desničarske liste protiv imigracije i 'islamizacije'

Autor Euractiv/Davide Basso

Nova lista francuske krajnje desnice formirat će se za izlazak na europske izbore 2024. na čelu s bivšom zastupnicom Marion Maréchal, pod bojama nacionalističke stranke kontroverznog Érica Zemmoura

epa06554573 French politician Marion Marechal-Le Pen addresses the 45th annual Conservative Political Action Conference (CPAC) at the Gaylord National Resort & Convention Center in National Harbor, Maryland, USA, 22 February 2018. President Trump is expected to address the conference tomorrow. EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Izvor: JIM LO SCALZO/EPA

"Od europskih izbora 9. lipnja [2024.] napravit ćemo referendumom o imigraciji," izjavio je Zemmour u intervjuu za list Le Figaro u srijedu navečer.

Kandidat na predsjedničkim izborima 2022. godine, kada je zauzeo tek četvrto mjesto sa sedam posto glasova, Zemmour je nominirao bivšu zastupnicu stranke Front National (FN) Marion Maréchal da bude nositeljica njegove izborne liste.

'Povijesna prilika'

Maréchal je nećakinja Marine Le Pen, koja danas predvodi istu stranku pod novim imenom National Rassemblement (NR). I onda je najavila vlastitu desničarsku listu, koju predvodi europarlamentarac Jordan Bardella.

U intervjuu za televizijskom kanal TF1 Maréchal je izbore 2024. godine opisala kao "povijesnu priliku," jer "po prvi put imamo priliku da Europsku uniju koju održavaju centar i ljevica zaokrenuti prema većini istinske desnice."

Islam, imigracija, 'wokizam'

Maréchal je dodala i kako želi "braniti našu civilizaciju," a ne "lupetanja Europske komisije".

"Imamo priliku okupiti desničarske birače za veliku bitku", koja je potrebna za "obranu našeg identiteta, naše kulture, naših vrijednosti, koje danas ugrožavaju poplava imigranata i islamizacija".

Maréchal se također želi kandidirati kako bi se angažirala za "obranu obitelji, borbu protiv woke propagande, obranu gospodarskih sloboda, poduzetništva, kao i okončanje etatizma i porezne pljačke".

'Izazov stoljeća za Francusku i Europu'

Prema Zemmouru, koji je u četvrtak dao intervju za CNEWS, imigracija je "izazov stoljeća za Francusku i za Europu” i predmet spora između "islamskog svijeta" i Europe ili, kako on kaže, "kršćanskog svijeta".

Vjeruje se kako je njegova stranka Reconquête u pregovorima o priključenju euroskeptičnoj desnoj političkoj skupini ECR.

U tijeku su "formalni i neformalni kontakti sa skupinom ECR", potvrdio nam je dobro upućen izvor unutar stranke.

"Želimo im se priključiti nakon europskih izbora."

Štoviše, s njima "dijelimo temelje naše političke platforme," nastavila je, spominjući identifikaciju s "civilizacijskim pravom" i predanost "ekonomskim slobodama".

Žele se povezati sa sličnim političkim opcijama u Italiji, Španjolskoj i Poljskoj

Tu skupinu predvodi talijanska premijerka Giorgia Meloni iz desničarske stranke Fratelli d' Italia, u dobro se uklapa u nacionalističku, antiimigrantsku, antiislamsku, identitetsku i pro-NATO platformu koju zagovaraju Zemmour i Maréchal. Nacionalistička stranka Vox koju vodi Santiago Abascal u Španjolskoj, kao i stranka Prava i pravde (PiS) koja je na vlasti u Poljskoj također su dio te skupine.

Izvori iz ECR-a, koje je Euractiv kontaktirao kako bi potvrdio razgovore ili članstvo Reconquête, rekli su kako u ovoj fazi "još ništa nije na stolu".

Zemmourova stranka trenutačno ima samo jednog zastupnika u Europskom parlamentu, Nicolasa Baya, koji je izabran 2019. kao zastupnik stranke Rassemblementa Marine Le Pen i koji se u međuvremenu pridružio Zemmouru.

Raskol na francuskoj desnici

Još je troje europskih zastupnika - Gilbert Collard, Maxette PirbakasJérôme Rivière - prebjeglo u istom smjeru, ali su potom napustili Reconquête nakon predsjedničkih izbora 2022.

Njih četvoro je potom izašlo iz političke skupine Identitet i demokracija (ID).

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Maréchal i Reconquête mogli dobiti između 6,5 i sedam posto glasova, što bi značilo pet ili šest zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. Izborni prag u Francuskoj je postavljen na pet posto.

Dok Rassemblement National po anketama osvaja oko 25 posto glasova, konkurencija nove desne stranke koju vodi Zemmour mogla bi biti novi udarac za konzervativnu stranku Les Républicains (LR) koja je članica europskih Pučana (EPP).

Njihova kandidatkinja Valérie Pécresse - i samim time stranka LR - je na predsjedničkim izborima u travnju 2022. zabilježila rekordno nizak rezultat, sa samo 4,78 posto glasova, i to nakon što su osvojili 8,48 posto na europskim izborima 2019.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU elections: Le Pen’s niece to run new far-right list against immigration and ‘Islamisation’)