Politika

MIGRACIJE: Nizozemska će ubuduće automatski vraćati Sirijce koji su već dobili azil u Danskoj

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Sirijci koji su dobili azil u Danskoj prije nego što su podnijeli drugi zahtjev za azil u Nizozemskoj mogu se ubuduće vraćati nazad u Dansku bez dodatnih istraga, zaključilo je u srijedu savjetodavno vijeće nizozemske vlade

epa10212366 An asylum seeker stays outside of an application center, in Ter Apel, Netherlands, 28 September 2022. Secretary of State Eric Van der Burg had previously announced that anyone who wanted would be given accommodations elsewhere at an emergency location. EPA-EFE/Vincent Jannink
Izvor: VINCENT JANNINK/ANP

Tom odlukom poništeno je mišljenje iz prošle godine, u kojoj je vijeće reklo da državni tajnik za pravosuđe i sigurnost mora pružiti opravdanje za ponovne transfere Sirijaca natrag u Dansku, i to za svaki pojedini slučaj, jer Danska primjenjuje nešto stroža pravila za dobivanje azila.

"Više nema očite i temeljne razlike između danske i nizozemske politike za zaštitu Sirijaca. Posljedica toga jest da stranom državljaninu ne prijeti neizravna opasnost od prisilnog izgona pri povratku u Dansku", navodi se u mišljenju.

Ni regija Damaska se više ne smatra sigurnom

"Državni tajnik može unaprijed pretpostaviti da sve države članice EU pružaju učinkovitu i jednaku zaštitu temeljnih prava iz Povelje EU, Konvencije o izbjeglicama i Europske konvencije o ljudskim pravima", dodaje se u popratnom priopćenju.

Zaključak se temelji na pouzdanim informacijama koje su pružile danske nadležne vlasti, a koje regiju oko glavnog grada Sirije Damaska više ne smatraju sigurnom i koje odbacuju bilo kakve odnose sa sirijskim režimom, što uključuje i mirnu repatrijaciju sirijskih izbjeglica.

Migracije jedna od glavnih tema u predizbornoj kampanji u Nizozemskoj

Slučaj je pokrenuo jedan sirijski izbjeglica koji je dobio azil u Danskoj prije ponovnog podnošenja zahtjeva za azilom u Nizozemskoj. Sudski je osporavao odluku o odbijanju njegovog zahtjeva u Nizozemskoj i vraćanje u Dansku, jer je smatrao da bi zbog strože migracijske politike Danske mogao biti prisiljen vratiti se u Siriju, gdje bi ga vlasti mogle uhititi.

Pravorijek stiže u trenutku kad se zahuktava predizborna kampanja za prijevremene izbore u Nizozemskoj u studenom ove godine. Migracije su jedna od dominantnih tema u javnosti, nakon što se prethodna koalicijska vlada raspala upravo zbog nepremostivih razlika koalicijskih partnera glede politike prema migrantima.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch state may transfer refugees back to Denmark)