Politika

SURADNJA EREVANA I WASHINGTONA: Armenija i SAD sljedećeg tjedna održavaju zajedničku vojnu vježbu

Autori Hina A. M.

Svrha vojne vježbe je pripremiti armenske snage za sudjelovanje u mirovnim misijama, tvrde u Erevanu, no pitanje je što će na sve reći Rusija koja je službeni armenski saveznik

Armenska vojska
Izvor: Alexey Zarubin / Alamy / Profimedia

Armenija je u srijedu priopćila da će sljedeći tjedan biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa SAD-om, što će vjerojatno naljutiti Rusiju.

Naime, Armenija je službeno ruski saveznik, budući da je članica proruskog vojnog bloka CSTO, odnosno ODKB, kako glasi njegova ruska kratica.

Ruska vojska u Armeniji

Rusija u Armeniji ima i vojne baze.

Uz to, Armenija je članica i Euroazijske ekonomske unije (EAEU), u kojoj također dominira Rusija.

Armensko Ministarstvo obrane priopćilo je da je svrha vježbe "Eagle Partner 2023", koja se treba održati od 11. do 20. rujna, pripremiti armenske snage za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Nije rečeno koliko će američkog i armenskog osoblja biti uključeno.

Rusi nadziru i jedinu cestu koja Armeniju spaja s Gorskim Karabahom

Osim vojnih baza u Armeniji, Rusija je zadužena i za nadzor Lačinskog koridora, koji povezuje Armeniju s odcijepljenom azerbajdžanskom regijom Gorski Karabah, u kojoj je većinsko stanovništvo armensko.

Nakon što je u ratu 2020. godine Azerbajdžan vratio veći dio svog dotad okupiranog područja kojeg su od raspada SSSR-a držali armenski pobunjenici, a u čijim je rukama sada još jedino veći dio samog Gorskog Karabaha, cesta koja prolazi Lačinskim koridorom jedina je poveznica same Armenije i Gorskog Karabaha i pod nadzorom je ruskih snaga.

U Erevanu strahuju da Moskva nije u stanju zaštiti Armeniju 

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu talijanskim novinama tijekom vikenda da Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbajdžana. Sugerirao je da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju jamčiti sigurnost Armenije.

Nakon posljednjeg armensko-azerbajdžanskog rata 2020. godine, azerbajdžanske su snage izbile na veći dio međunarodnog priznate granice između Armenije i Azerbajdžana. Međutim, kako sama granica na terenu nije bila označena, često je dolazilo, a dolazi i danas, do graničnih sukoba i razmjene vatre između armenske i azerbajdžanske vojske.

Rusija ostaje u regiji Zakavkazja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da se ne slaže s Pašinjanovim primjedbama.

"Rusija je apsolutno sastavni dio ove regije", rekao je.

"Rusija igra dosljednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovoj regiji... i nastavit će igrati tu ulogu".