Politika

NOVE IDEJE ZA VOJNU INDUSTRIJU: Europska komisija želi zakon o vojnoj proizvodnji, ali nejasno je otkud novac za njega

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Europska komisija planira predložiti novi zakon za jačanje europske vojne industrije, koji bi pokrivao sve - od istraživanja i razvoja do zajedničke nabave, kako bi se pomoglo članicama EU da bolje odgovore na buduće krize

epa10610345 A German soldier has the badge of the 'European Union Military Assistance Mission Ukraine' (EUMAM) mission attached to his uniform sleeve, as Ukrainian soldiers train on tanks under the supervision of German and Danish instructors prior to a visit of the German and Danish Defense Ministers at the Federal Armed Forces (Bundeswehr) training hub in Klietz, Germany, 05 May 2023. Together with the Netherlands and Denmark, Germany is financing the refurbishment of Leopard 1A5 battle tanks from industry stocks. Up to 9,000 Ukrainian soldiers will be trained on the system by the end of the year. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

Rat u Ukrajini prisilio je zemlje članice Europske unije da razmišljaju o manjkavim proizvodnim kapacitetima vojne industrije u EU i razmotre kako odgovoriti na hitne potrebe za vojnom opremom.

"Potreban nam je program za konsolidiranje i proširenje potpore europskoj industriji, ali i za potencijalnu uspostavu regulatornog okvira koji se može aktivirati za potporu vojne proizvodnje u situacijama kada je to potrebno", izjavio je neimovani europski dužnosnik za Euractiv.

Program sličan američkom

Predloženi program sličan je američkom Zakonu o vojnoj proizvodnji (DPA), koji američkom predsjedniku daje ovlasti da u hitnim slučajevima dekretom preusmjeri isporuku materijala i usluga iz američke civilne industrije ako su hitno potrebni za nacionalnu obranu.

Za vojne dužnosnike, rat u Ukrajini također je ukazao koliko je još uvijek korisna konvencionalna vojna oprema, poput tenkova, streljiva ili raketa zemlja-zrak, za obranu granica EU, kao i na potrebu da proizvođači mogu brzo isporučiti takve vrste opreme ako se za to ukaže potreba.

Euractiv doznaje da se ta ideja prvi put pojavila na neslužbenom sastanku ministara obrane EU u Toledu u Španjolskoj prošlog tjedna, i da će se vjerojatno naći u posljednjem govoru o stanju unije predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen 13. rujna u Strasbourgu.

Regulativna izuzeća

Novi zakon o vojnoj industriji mogao bi stoga poslužiti kao trajan okvir, s ciljem potpore procesu vojne proizvodnje u slučaju hitnih potreba.

Neimenovani diplomat EU izjavio je za Euractiv kako bi se to mogao temeljiti na kratkoročnim okvirima za jačanje europske vojne industrije kroz fond za zajedničku nabavu (EDIRPA), kako bi se proširile sposobnosti EU za povećanje proizvodnih kapaciteta streljiva.

Osim toga, mogao bi predložiti i regulatorne iznimke, tj. izuzeća, koje su i bile uključene u prijedlog Europske komisije prije ljeta. Međutim, članice EU odgodile su pregovore o tome zbog nedostatka vremena i neslaganja o prioritetima za narudžbe, mapiranju proizvodnih kapaciteta, kao i izuzećima za izvozne dozvola.

Usporedbe s nestašicom maski na početku pandemije koronavirusa  

Propisi kojima se Europskoj komisiji i državama članicama daju ovlasti diktiranja i poznavanja proizvodnih kapaciteta industrije za ključne proizvode predloženi su u tekstovima koji su već bili izneseni tijekom mandata von der Leyen, jer se svi još sjećaju nestašice maski i respiratora tijekom pandemije Covida-19.

Međutim, te ideje su zasad uvijek nailazile na blokiranje od strane država članica, kad se radilo o uspostavljanju instrumenta za izvanredne situacije na jedinstvenom tržištu (SMEI) ili Zakona o proizvodnji čipova, jer se ne žele petljati u posao privatnih kompanija.

U slučaju SAD-a, na taj zakon su se pozvali i bivši predsjednik Donald Trump i sadašnji predsjednik Joe Biden za borbu protiv pandemije, kako bi se povećala proizvodnja medicinske opreme.

Ponovni pokušaj Komisije

Iako izvršna vlast EU planira predstaviti tekst zakona "do kraja 2023. godine". Isti neimenovani visoki dužnosnik također je rekao da bi za to bilo potrebno "pronaći odgovarajuće resurse".

Pandemija Covida-19 i rat u Ukrajini teško su pogodili proračun EU. Komisija je u lipnju predložila rebalans usred proračunskog razdoblja, kako bi se proračun dopunio s dodatnih 66 milijardi eura, u kojem se ne predviđaju izdvajanja za zakon o vojnoj proizvodnji.

Nije zasad ni jasno kako bi taj zakon mogao funkcionirati u odnosu na planove Europske komisije da predloži novi Europski program ulaganja u obranu (EDIP), koji je isprva predviđao izuzeće od naplate PDV-a, ali je kasnije odgođen.

Također već postoji i Europski fond za obranu (EDF) iz kojeg se financiraju istraživanje i razvoj vojne tehnologije, te Mirovni instrument (EPF) iz kojeg se financiraju isporuke država članica koje šalju vojnu opremu trećim zemljama.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: European Commission mulls new European Defence Act before end of year)