Politika

SIGURNE ZEMLJE: Njemačka uvrstila Gruziju i Moldaviju na popis država čijim građanima neće odobravati azil

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka vlada olakšat će odbijanje zahtjeva za azil državljana Gruzije i Moldavije kategoriziranjem tih zemalja kao sigurnih u zakonu kojeg je vlada usvojila na dvodnevnom sastanku u dvorcu Meseberg

epa10674451 People attend a protest against a deportation center in Schoenefeld, near Berlin, Germany, 05 June 2023. People took part in the protest against a planned construction of a deportation center for asylum seekers at Berlin Brandenburg Airport (BER) and the current German deportation practice. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Najavljeni zakon mora potvrditi i njemački parlament, priopćilo je u srijedu Ministarstvo unutarnjih poslova.

Podnositelji zahtjeva za azil koji dolaze iz "sigurnih zemalja" u Njemačkoj prolaze ubrzanu proceduru obrade zahtjeva. Iako se postupak samog podnošenja zahtjeva ne razlikuje od ostalih. To znači i da imaju manje vremena za žalbu u slučaju odbijenice, što također ne sprečava njihovu deportaciju iz Njemačke.

'Tako smanjujemo migracije'

"Obje te države žele se pridružiti Europskoj uniji. U obje zemlje ljudi obično ne trpe politički progon... Tako da u ovom slučaju možemo učinkovito smanjiti migraciju," izjavila je Nancy Faeser, njemačka ministrica unutarnjih poslova.

Do ove mjere dolazi u kontekstu povećanog pritiska ilegalnih migracija u Njemačkoj. Broj zahtjeva je dosegao tri četvrtine prošlogodišnjeg već u srpnju, a ilegalnih ulazaka u zemlju bilo je za trećinu više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, priopćila je savezna policija.

Brže deportacije

Na Gruzijce i Moldavce otpada samo 4,5 posto zahtjeva podnesenih u 2023. Međutim, odobreno je manje od jedan posto tih zahtjeva, što znači da će mnogi odbijeni podnositelji zahtjeva sada biti brže deportirani.

Kako bi se dodatno ubrzao taj proces, Faeser kaže kako se nada da će Njemačka "uskoro postići sporazume o migraciji s Gruzijom i Moldavijom".

Te dvije zemlje sad su dodane na popis "sigurnih zemalja," na kojem se već nalaze sve članice Europske unije, Gana, Senegal i zemlje Zapadnog Balkana.

Kritike udruga za ljudska prava

Pro Asyl, udruga za građanska prava, oštro je kritizirala tu odluku, tvrdeći kako Gruzija i Moldavija nisu ni približno sigurne za sve svoje građane.

"U Gruziji je zajednica LGBTIQ+ osoba pod pritiskom i ništa ih ne štiti od nasilnih napada države. Situacija je također zabrinjavajuća za novinare. A u Moldaviji pripadnici Roma su marginalizirani i diskriminirani", navodi se u njihovom priopćenju.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany to declare Georgia, Moldova safe countries to easily reject asylum bids)