Politika

NJEMAČKA VLADA: Nakon dvodnevnog sastanka koalicijskih partnera, dogovoren paket olakšica za pomoć gospodarstvu

Nakon dvodnevnog sastanka partnera u njemačkoj koalicijskoj vladi usvojen je paket mjera za poticaje i smanjenje birokracije, za jačanje poslovne klime i hvatanje u koštac s niskim ekonomskim rastom, ali bez ikakvih dugoročnih rješenja

epa10828431 (L-R) German Finance Minister Christian Lindner, German Chancellor Olaf Scholz and German Minister for Economy and Climate Robert Habeck attend a press conference during a closed meeting of the German Federal Cabinet at Meseberg near Berlin, Germany, 30 August 2023. The German government meets for a two-day retreat at the guest house of the German government in Meseberg near Berlin. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

Vladajuća koalicija je htjela pokazati svoju sposobnost reakcije na polugodišnjem dvodnevnom sastanku u ljetnikovcu u Mesebergu kod Berlina, i to nakon niza loših vijesti i udaraca koje trpi njemačko gospodarstvo, kao i višemjesečnih međustranačkih prepirki.

Kancelar Olaf Scholz rekao je da je njegova vlada bila "vrlo produktivna" tijekom ljetne stanke, tako da su donesene "brojne odluke" za poboljšanje ekonomije.

Paket poreznih olakšica vrijedan 7 milijardi eura

Glavni dio mjera odnosi se na paket poreznih olakšica, što je i glavni projekt ministra financija Christiana Lindnera (FDP/Renew), koji se sastoji od poreznog rasterećenja i povrata poreza za kompanije u ukupnoj vrijednosti od sedam milijardi eura godišnje.

Međutim, još uvijek nije riješeno već dugotrajno neslaganje članova vlade oko subvencija za električnu energiju za energetski intenzivne tvrtke. Nakon izbijanja rata u Ukrajini, cijene plina i struje privremeno su skočile, ali su se otad vratile na niže razine.

Stručnjaci i dalje očekuju da će cijene energenata i dalje biti više nego što su bile ranije, budući da je Njemačka zbog rata trajno izgubila pristup jeftinom ruskom plinu.

Upitan o tome, Scholz je rekao da je osiguravanje jeftinih energenata "trajno pitanje" njegove vlade, ali nije želio komentirati dokument kojeg je usvojio parlamentarni klub njegove vlastite stranke SPD, a koji predlaže subvencioniranje cijene struje za velike industrije u narednih pet godina, kako bi se spriječilo da se kompanije jednostavno ne odu iz Njemačke.

Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) izjavio je kako je u "stalnom kontaktu" s Europskom komisijom o legalnosti takvog sustava subvencija, s obzirom na pravila EU.

"O tome se zasad ništa više ne može reći," dodao je.

Rezanje birokracije u Njemačkoj i u Europi

Osim poreznih olakšica, vlada je usvojila i nacrt zakona kojim bi se trgovačka društva trebala osloboditi obveza koje opterećuju njihove resurse, kao što su razni pisani obrasci koje dostavljaju državnoj upravi.

Procjenjuje se da bi to za tvrtke značilo smanjenje ukupnih troškova za 2,3 milijarde eura godišnje. To bi također predstavljalo "signal" za poslovnu zajednicu, kazao je Lindner.

"Glavni politički signal jest da ova vlada zna kakvo je stanje u gospodarstvu i na to reagira".

Zajednička inicijativa s Francuskom

Uz nacrte zakona, koje tek treba usvojiti njemački parlament, vlada je također najavila zajedničku inicijativu s francuskom vladom kojoj je cilj smanjenje papirologije za izvještavanje koji kompanijama dolaze s europske razine.

"Mnogo propisa na koje se srednje i velike tvrtke žale dolazi iz Bruxellesa", rekao je Scholz, prebacivši dio krivnje na EU.

Velik dio regulatornog tereta "nema smisla, ali je jednostavno tako narastao."

Više suradnje u budućnosti

Nove mjere ugrađene su u širi plan od 10 točaka za jačanje gospodarstva Njemačke, kojeg je vlada usvojila u utorak.

Osim poreznih olakšica i manje birokracije, vlada je također usvojila strategiju za sigurnost podataka i obećala kako će nešto učiniti po pitanju manjka radne snage, te pojačati napore na potpisivanju trgovinskih sporazuma EU s trećim zemljama.

Vlada je tako krenula prebaciti teme razgovora na konkretne mjere, a poboljšanje raspoloženja među članovima vlade nakon brojnih unutarnjih nesuglasica bilo je "ključno za duh" ovog sastanka, kazao je Habeck.

Nekoliko je tih mjera ranije bilo odloženo zbog unutarnjih sukoba, uključujući i paket poreznih olakšica. Prvotno je trebao biti usvojen prije dva tjedna, ali je odgođen zbog svađe između Lindnera i ministrice obitelji Lise Paus oko novih pravila za dječji doplatak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German coalition seeks economic reset, but no agreement on energy subsidies)