Politika

FRANCUSKA ŽELI STROŽI NADZOR STRANIH ULAGANJA: Ministar gospodarstva najavio mjere za ključne sirovine

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuska će proširiti opseg nadzora stranih ulaganja u toj zemlji i na vađenje i preradu ključnih sirovina, priopćio je u četvrtak ministar gospodarstva Bruno Le Maire, očito ciljajući na dominaciju Kine u tom sektoru

epa10775093 Minister of Economy of France, Bruno Le Maire speaks during the 9th China-France High Level Economic and Financial Dialogue at the Diaoyutai State Guest House in Beijing, China, 29 July 2023. The Dialogue is co-chaired by Chinese Vice Premier He Lifeng and Minister of Economy of France, Bruno Le Maire. EPA-EFE/MARK R. CRISTINO
Izvor: MARK R. CRISTINO/EPA

Taj korak uklapa se u šire namjere ministra za jačanje industrijskog suvereniteta i neovisnosti kako bi Francuska postala vodeća "zelena ekonomija" Europske unije do 2040. godine, Le Maire je rekao u govoru u kojem je iznio ekonomske prioriteti za tekuću godinu.

"Najveći skandal ove zemlje u proteklih 30 godina bila je deindustrijalizacija," ustvrdio je Le Maire i rekao da je cilj povećati udio industrije na 15 posto francuskog BDP-a u idućih 15 godina.

Jedan od načina da se to ostvari jest zaštititi strateške interese i pojačati nadzor stranih ulaganja u one gospodarske sektore za koje se smatra da imaju presudnu ulogu "za suverenost naše zemlje i za industrijski sektor".

Francuske namjere

Le Maire je najavio kako će razmotriti proširenje područja primjene postojećeg zakonodavstva koje se bavi kontrolom stranih ulaganja, kako bi se u njega uvrstile i kompanije iz trećih zemalja specijalizirane za vađenje i preradu ključnih sirovina.

Budući da je već u nekoliko navrata utvrđeno da strane kompanije koriste francuske podružnice kako bi zaobišle obavezu izvještavanja o investicijama, one će također biti obuhvaćene novim pravilima.

Francuska je još 2019. uvela zakon o učinkovitijem praćenju stranih ulaganja u gospodarskim sektorima za koje se smatra da su ključni za javni red, nacionalnu sigurnost i obranu. U slučaju da se radi o području na koje se primjenjuju ograničenja, svaku investiciju mora odobriti francusko ministarstvo gospodarstva.

Sektori koji su trenutno pod najvećim nadzorom uključuju umjetnu inteligenciju, skladištenje obnovljive energije (uključujući i baterije), biotehnologiju i poluvodiče.

U pandemiji je prag iznad kojeg ministarstvo mora odobriti kupnju dionica francuskih kompanija uvrštenih na burzu od strane stranog ulagača zakonom smanjen s 25 posto ukupnog udjela na 10 posto. To pravilo ostaje na snazi, potvrdio je u četvrtak Le Maire.

Protiv Kine

Iako to nije izričito rekao u svom govoru, odluka da se proširi nadzor i na tvrtke za proizvodnju sirovina u skladu je s nastojanjima EU da osigura nabavu sirovina iz domaćih izvora i osigura neku vrstu neovisnosti u sektoru u kojem uglavnom dominira Kina.

Prema izvješću njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW), EU trenutačno u potpunosti ovisi o stranim dobavljačima za nabavku 14 od 27 ključnih sirovina, a za još tri sirovine 95 posto dolazi iz uvoza.

Većina tog uvoza pristiže iz Kine, koja gotovo drži svjetski monopol u ekstrakciji i preradi mnogih ključnih sirovina. Na primjer, EU iz Kine uvozi 93 posto magnezija i 86 posto rijetkih zemnih metala koje troši.

Kina dominira i u preradi mnogih sirovina

Kina je čak i dominantna i u preradi mnogih sirovina, čak i ako ih ne vadi iz zemlje sama već ih uvozi izvana. Na primjer, dok se samo devet posto svjetskog litija vadi iz nalazišta u Kini, oko 60 posto svjetskog litija se obrađuje u kineskim rafinerijama.

U srpnju je najava Kine da će uvesti izvozna ograničenja za galij i germanij - dva materijala potrebna za proizvodnju brzih kompjuterskih čipova i električnih vozila - još jednom ukazala na ranjivost i ovisnost EU o trećim zemljama u pogledu materijala potrebnih za zelenu tranziciju.

Kina već ulaže u različite sektore u Francuskoj, iako rudarstvo nije jedan od njih. Kineski XTC, kompanija specijalizirana za proizvodnju baterija, priopćio je u svibnju kako će uložiti 1,5 milijardi eura u zajednički projekt u kojem je i francuski nuklearni div Orano, za tvornicu baterija u lučkom gradu Dunkerqueu na sjeveru Francuske, blizu granice s Belgijom.

Jačanje neovisnosti EU

Europska komisija predstavila je u ožujku svoj Zakon o ključnim sirovinama (CRMA), u kojem se postavljaju ciljevi za proizvodnju, preradu i recikliranje ključnih sirovina u EU, koji bi Europi trebao omogućiti da smanji ovisnost o Kini.

"Prekomjerna ovisnost o pojedinačnim dobavljačima mogla bi poremetiti lance opskrbe, posebice s obzirom na to da se ograničenja izvoza i druge restriktivne trgovinske mjere sve više koriste u trenutku kad se zaoštrava globalna konkurencija", navodi se u tekstu zakona.

Kina je također u središtu Europske strategije za ekonomsku sigurnost, objavljene u lipnju, u kojoj se utvrđuje "sveobuhvatan i strateški pristup ekonomskoj sigurnosti, uklanjanju rizika i promicanju tehnološke prednosti u strateškim sektorima”.

Euractiv je tijekom ljeta izvijestio kako su stručnjaci iz europskog rudarskog sektora priznali da će biti vrlo teško ostvariti ciljeve EU u roku koji je za to određen, uz upozorenje kako je Komisija "previše optimistična" glede brzine kojom se mogu uvoditi nova industrijska rješenja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Eyeing China, France mulls foreign investment screenings in raw materials sector)