Politika

PUT U KIJEV PODIJELIO POLITIČARE U BiH: Komšić i Bećirović otputovali u Ukrajinu, Dodik i Cvijanović negoduju

Autor Hina

Članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda - Željko Komšić i Denis Bećirović, otputovali su u Kijev, što je naišlo na negodovanje srpskih političara u BiH

Članovi Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda Željko Komšić i Denis Bećirović
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović otputovali su u službeni posjet Ukrajini, prvi takve vrste na ovoj razini otkako je počela ruska agresija na tu zemlju, potvrđeno je u utorak.

Dvojica članova Predsjedništva BiH u Kijev bi trebala stići u srijedu i tamo se sastati s ukrajinskim dužnosnicima te sudjelovati na sastanku Krimske platforme, inicijative koju je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova s ciljem afirmiranja teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države, uključujući i reintegraciju Krima kojega je Rusija kršeći međunarodno pravo okupirala i anektirala 2014. godine.

'BiH na taj način pokazuje svoju potporu Ukrajini'

"BiH na ovaj način iskazuje potporu Ukrajini", stoji u objavi na Bećirovićevu Facebook profilu.

BiH je od početka ruske invazije iskazala načelnu potporu Ukrajini, ali zbog protivljenja vlasti Republike Srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, blokirana su nastojanja Sarajeva da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

Dodik i Cvijanović protiv odlaska Komšića i Bećirovića u Kijev

Dodik i njegovi suradnici istodobno održavaju bliske veze s Rusijom te od početka agresije putuju u tu zemlju, uključujući susrete s predsjednikom te države Vladimirom Putinom.

Dodik je u ponedjeljak negodovao zbog Komšićeva i Bećirovićeva odlaska u Ukrajinu jer za to ne postoji odluka Predsjedništva BiH-a. Nju je, pak, blokirala njegova najbliža suradnica, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik je ustvrdio kako se Komšićevim i Bećirovićevim odlaskom u Ukrajinu "ruši BiH".

Dodik i Cvijanović su pod sankcijama SAD i Velike Britanije.