Politika

PLENKOVIĆ SE U ATENI SASTAO SA ZELENSKIM: U pripremi novi paket hrvatske vojne pomoći Ukrajini vrijedan 30 milijuna eura

Autor Hina

Hrvatski premijer i ministri u Ateni su razgovarali i o sudbini uhićenih hrvatskih navijača

Hrvatski premijer Andrej Plenković s ministrima Ivanom Malenicom i Gordanom Grlićem Radmanom u Ateni
Izvor: Sotiris Dimitropoulos/EUROKINISS/Eurokinissi

Hrvatska će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 milijuna eura, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak u Ateni.

Novim paketom vojne pomoći, ukupna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 milijuna eura. Hrvatska vlada će u četvrtak otkriti što sadrži taj paket, najavio je Plenković.

Korištenje hrvatskih luka za izvoz ukrajinskog žita

Plenković je sa Zelenskim razgovarao o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica.

"Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više tisuća tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike", ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković.

Naglasio je da je "poanta" da ovo "bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje".

Plenković i Zelenski sudjelovali su u ponedjeljak navečer na neformalnoj raspravi o proširenju Europske unije i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini.

'Hrvatska spremna i za ustupanje kaznenog postupka protiv hrvatskih navijača' 

Premijer se dotakao i sudbine stotinjak hrvatskih navijača koji su, nakon navijačkih nereda u Ateni u kojima je ubijen navijač grčkoga AEK-a, 29-godišnji Michalis Katsouris, završili u grčkim zatvorima.

Na grčkim vlastima je odluka o ustupanju kaznenog postupka protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj, ali Hrvatska je za to spremna, rekao je u utorak u Ateni premijer Plenković.

"To ovisi o grčkim vlastima. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni", rekao je Plenković hrvatskim novinarima nakon sastanka sa Zelenskim.

Dodao je da su hrvatske vlasti "učinile sve" što su mogle u okviru svojih ovlasti.

Grčka zatražila podatke iz kaznene evidencije o hrvatskim navijačima

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz kaznene evidencije za svih 102 hrvatskih državljana.

Malenica je rekao da se na bilateralnim sastancima s grčkim političarima nije razgovaralo o dijelu hrvatskih navijača za koje se pretpostavlja da su došli u Grčku, ali nisu uhićeni.

Na pitanje novinara zašto nema još službenih tjeralica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon što je Katsouirs ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković i ministri razgovarali su s grčkim kolegama o tom slučaju protekla dva dana u Ateni.

Sastanak šefova diplomacija Grčke i Hrvatske

Grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis primio je u utorak šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana u grčkom Ministarstvu vanjskih poslova. Obojica su dali kratke izjave novinarima nakon susreta.

Navijački neredi u Grčkoj bili su tema razgovora dvojice ministara, rekao je hrvatski ministar. Grlić Radman je ponovio dio hrvatskih zahtjeva prema grčkim vlastima da se hrvatskim državljanima "zajamči sigurnost u zatvorima".

"Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje", naglasio je hrvatski ministar.

Između Zagreba i Atene nema otvorenih pitanja

Grlić Radman je poručio još da Hrvatska i Grčka nemaju otvorenih pitanja i da je trgovinska razmjena u stalnom porastu.

Razgovarali su o razvijanju područja od zajedničkog interesa, odnosno o IT sektoru, energetici, drvnoj industriji, povezivosti i o važnosti uspostavljanja zračne linije, dodao je Grlić Radman.

Grlić Radman i Malenica posjetili hrvatske navijače u grčkim zatvorima

Obojica ministara obišla su u ponedjeljak BBB-ovce u grčkim zatvorima.

Grlić Radman posjetio je osmero navijača u Korydallosu, najvećem grčkom zatvoru na zapadnoj periferiji Atene, a Malenica sedmero navijača u Halkidi.

U Ateni i šef SOA-e

U hrvatskoj delegaciji u Ateni je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić koji je rekao novinarima da hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima "nisu ni svjesni" težine optužbi s kojima se suočavaju, ali je naglasio da hrvatski i grčki dužnosnici razgovaraju o ovom slučaju kako bi se što prije razriješio.

"Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država niti je Grčka banalna država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati", rekao je Markić.