Politika

SUMMIT ZAPADNOG BALKANA: Zbog prijepora Atene i Tirane, albanski premijer ostao bez pozivnice za večeru s Mitsotakisom

Čelnici EU i država Zapadnog Balkana u ponedjeljak će se sastati u Ateni na neformalnoj večeri na poziv grčkog premijera, na koju ipak nije pozvan albanski premijer Edi Rama, i to zbog sve većih prijepora između Atene i Tirane

epa07957891 Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) welcomes his Albanian counterpart Edi Rama (R) during a meeting at the Maximos Mansion in Athens, Greece, 29 October 2019, prior to the 4th EU-Arab World Summit. The 4th EU-Arab World Summit entitled 'A strategic partnership', takes place in Athens on 29-30 October and will focus on economic cooperation and investments, especially in the fields of energy, trade, science, technology and healthcare. EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
Izvor: KOSTAS TSIRONIS/ANA-MPA

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ugostit će na večeri predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, šefa Europskog vijeća Charlesa Michela, kao i čelnike Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.

Prema napisima grčkih medija, na večeru će doći i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, iako to nije službeno najavljeno.

Diplomatski izvori koje domaći mediji citiraju kažu kako Atena želi ponovno "uspostaviti svoje čelništvo" u toj regiji, "kao stup stabilnosti, mira i energetske sigurnosti". Isti izvori "naglašavaju potrebu" ubrzanja puta zemalja te regije prema članstvu u EU, posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rama nije dobio pozivnicu

Međutim, albanski premijer Edi Rama nije pozvan na večeru, a nagađa se da je to zbog sve većih napetosti između Grčke i Albanije oko nedavnog uhićenja gradonačelnika južnog grada Himare iz redova grčke manjine.

Fredi Beleri, grčki iseljenik u Albaniji, koji se kandidirao za tamošnjeg gradonačelnika na listi grčke manjinske stranke povezane s oporbenom koalicijom, uhićen je sredinom svibnja zbog sumnji na kupovanje glasova. Albanska policija je priopćila kako će Beleri biti optužen za izbornu korupciju, što Beleri odlučno poriče.

Beleri se od tada nalazi u pritvoru i unatoč pobjedi na lokalnim izborima nije mu bilo dozvoljeno da položi prisegu kao gradonačelnik u mjestu Himare na jugu Albanije, u kojem je prisutna zajednica etnički grčke manjine.

Prijetnje Atene Tirani

Atena sada prijeti budućem približavanju Albanije i Europske unije zbog kršenja ljudskih prava, budući da se u Grčkoj vjeruje kako je uhićenje Belerija "politički motivirano".

Umjesto Rame, Mitsotakis je na večeru pozvao albanskog predsjednika Bajrama Begaja, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, što znači da se uglavnom ne miješa u politiku ili donošenje važnih odluka.

Grčki mediji izvijestili su kako je, ne pozivajući Ramu, Mitsotakis želio uputiti jasnu poruku kako je Atena uznemirena zbog tog uhićenja.

Grčki prosvjed u Albaniji

U video poruci emitiranoj na prosvjedu održanom prošlog tjedna u Albaniji, potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas opisao je Belerijevo pritvaranje kao "duboko protueuropsko" i naglasio kako bi Beleri trebao stupiti na dužnosti gradonačelnika, ističući kako "EU ne može prihvatiti nijednu drugu opciju".

S druge strane, Tirana optužuje Atenu za uplitanje u neovisnost albanskog pravosuđa jer takvim pritiscima pokušava utjecati na istragu. Rama je također osudio održavanje prosvjeda protiv albanske vlade i albanskog pravosuđa na teritoriju Albanije na kojeg su došli i neki lokalni dužnosnici iz Grčke, uključujući i gradonačelnike Atene i Soluna, dva najveća grčka grada.

Protivljenje grčke oporbe

U međuvremenu, vodeća grčka oporbena stranka Syriza (Europska ljevica) objavila je priopćenje u kojem pozivaju Mitsotakisa da prezentira konkretne korake za budućnost Zapadnog Balkana u EU i konačno iznese jasno stajalište o Sjevernoj Makedoniji.

"Mitsotakis je jedini europski premijer koji, s jedne strane, poziva EU na nastavak integracije Sjeverne Makedonije i svih zemalja Zapadnog Balkana u manje od deset godina, dok s druge strane, odbija ratificirati čak tri tehnička sporazuma sa susjednom zemljom [u sklopu Prespanskog sporazuma]", navodi se u priopćenju Syrize.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Western Balkans dinner in Athens amid growing Greece-Albania row)