Politika

PLENKOVIĆ PUTUJE U ATENU: Hrvatski premijer sastat će se s grčkim kolegom, ali i s liderima Kosova, BiH i Moldavije

Autor Adriano Milovan

Očekuje se da će se tijekom susreta Plenkovića i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa razgovarati i o sudbini stotinjak uhićenih Dinamovih navijača koji su sada, zbog huliganizma, u grčkim zatvorima

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković posjetit će Grčku u ponedjeljak i utorak, 21. i 22. kolovoza, priopćili su u petak iz Vlade.

Plenković u Atenu putuje na poziv grčkoga premijera Kyriakosa Mitsotakisa, a povodom neformalne večere na kojoj će lideri regije razmijeniti stavove o daljnjem tijeku europskih integracija na području jugoistočne Europe, ističu u Banskim dvorima.

Najavljen susret Plenkovića i Mitsotakisa

Za boravka u Ateni planiran je bilateralni sastanak Plenkovića i Mitsotakisa.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis
Izvor: Sotiris Dimitropoulos / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Također, u Vladi najavljuju i sastanak Plenkovića s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, kao i s predsjednicom Moldavije Maiom Sandu.

Izgledno je da će se razgovarati i o pritvorenim navijačima Dinama

Iako se u Vladinoj najavi Plenkovićeva posjeta Ateni ne otkriva hoće li hrvatski premijer sa svojim grčkim kolegom razgovarati o stotinjak uhićenih hrvatskih državljana, koje je grčka policija uhitila zbog sudjelovanja u huliganskim neredima uoči atenske utakmice između Dinamika i AEK-a, pri čemu je smrtno stradao navijač AEK-a, realno je očekivati da će i ta tema biti na stolu.

Privođenje Dinamovih navijača u Ateni nakon huliganskih nereda
Izvor: Ronald Gorsic / CROPIX / imago stock&people / Profimedia

U prilog tome govori i vijest da s Plenkovićem u Atenu putuju ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ali i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Sam Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak osudio huliganizam i navijačko nasilje koje se 7. kolovoza dogodilo u Ateni, uoči utakmice Dinama i AEK-a. Od Mitsotakisa je zatražio da grčke vlasti pritvorenim navijačima Dinama osiguraju sigurnost u zatvorima u kojima se nalaze, kao i pravedan i brz sudski proces. Obećao je i pravnu i konzularnu pomoć hrvatske države navijačima Dinama koji se nalaze u grčkim zatvorima.

Dobri odnosi Zagreba i Atene

Hrvatska i Grčka tradicionalno imaju dobre odnose. Pritvaranje Dinamovih navijača zbog huliganskog nasilja u Ateni dosad je najteži ispit u odnosima Zagreba i Atene.

I Hrvatska i Grčka su članice EU, kao i eurozone i Schengena te NATO-a. Obje zemlje podržavaju nastavak proširenja EU.