Politika

ENERGETSKA UČINKOVITOST: Njemačke nevladine udruge traže od Berlina da podrži ideju obvezne obnove zgrada

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Njemačke udruge civilnog društva traže od Berlina da podrži kontroverzni prijedlog Europske komisije da obnovu zgrada s najgorim ekološkim svojstvima učine obaveznom prije nastavka pregovora o uredbi o zgradama nakon ljetne stanke

epa10794539 German Chancellor Olaf Scholz gives a statement during his visit at the Federal Statistical Office on the occasion of its 75th anniversary in Wiesbaden, Germany, 11 August 2023. EPA-EFE/RONALD WITTEK
Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Na građevine u Europi otpada više od trećine energetske potrošnje i emisija CO2.

Za rješavanje problema golemog utjecaja tog sektora na klimu sustavi grijanja će se prebaciti na klimatski prihvatljive alternative, no uspjeh takve tranzicije ovisi i o projektima za dubinsku obnovu zgrada radi poboljšanja energetske učinkovitosti.

Renovacija zgrada

Europska komisija predložila je 2021. godine da se počne s renovacijom zgrada s najgorim svojstvima diljem EU, koje čine 15 posto ukupnog broja građevina, i to postupnim podizanjem minimalnih propisanih standarda energetske učinkovitosti (MEPS). To bi se trebalo napraviti kroz izmjene uredbe o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD).

No, otpor među državama članicama ubrzo je doveo do znatnog smanjenja zakonodavnih ambicija, čemu se onda suprotstavila deklaracija koju potpisuju Francuska, Njemačka i još nekoliko država, koje su se obvezale da će podržati ambiciozniji zakon.

Ekološke udruge kažu da se 'savezna vlada sve više udaljava od svojih ciljeva' 

Dok se u posljednje vrijeme sve više smanjuje želja Berlina za uvođenjem obvezne obnove, udruge civilnog društva žele da se vlada i dalje drži obećanja da će podržti ambicioznije standarde za obnovu zgrada.

"Sa zabrinutošću primjećujemo kako se savezna vlada sve više udaljava od svojih ambicija, koje si je postavila u koalicijskom sporazumu", izjavio je u četvrtak Florian Schöne, izvršni direktor ekološke udruge DNR.

"Zaokret po pitanju minimalnih standarda učinkovitosti ne samo da šteti europskoj zaštiti klime i kućanstvima s nižim prihodima, već šteti i ulozi Njemačke kao pouzdanog partnera u EU", upozorio je u ime koalicije skupina civilnog društva koja uključuje i udruge za zaštitu potrošača.

Nastavak pregovora krajem kolovoza

Pregovori o uredbi o građevinama nastavit će se 31. kolovoza, kada se Bruxelles u potpunosti vrati iz ljetne stanke. Budući da je većina zemalja članica EU čvrsto na strani ukidanja obveze obnove zgrada, a Europski parlament čvrsto je predan poštivanju tog načela, očekuje se kako će francusko-njemačka osovina biti ključan saveznik parlamenta.

Visoki njemački političari ranije su davali izkave u kojima su izražavali protivljenje prvotnom prijedlogu Komisije.

"Mislim kako nije u skladu s njemačkim ustavom da se od obnove radi zakonska obaveza", izjavila je ministrica za građevinarstvo Klara Geywitz (SPD) u ožujku.

U međuvremenu, civilno društvo ističe kako se njemačka vlada obvezala poduprijeti Bruxelles kada je prvi puta dogovorena koalicijska vlada.

"U pregovorima o programu EU 'Fit for 55' podupiremo prijedloge Komisije u građevinskom sektoru", stoji u koalicijskom sporazumu iz 2021. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Buildings directive: German NGOs pressure Berlin to back obligatory renovations)