Politika

LEGALIZACIJA MARIHUANE: Njemačka vlada usvojila zakon koji predstavlja povijesnu prekretnicu

Autori Reuters Euractiv/David Spaić-Kovačić

Njemačka vlada usvojila je u srijedu sporni zakon o legalizaciji korištenja i uzgoja rekreativne marihuane, jedan od najliberalnijih zakona o kanabisu u Europi koji bi mogao potaknuti sličan trend u ostatku svijeta

epa05293211 People demonstrate for the legalization of cannabis at the Global Marijuana March in Stuttgart, Germany, 07 May 2016. The annual Global Marijuana March on, 07 May 2016 is taking place in well over 100 cities across the world with the ain of drawing positive attention to the subject of medical marijuana and bring an end to marijuana prohibition. EPA/FRANZISKA KRAUFMANN
Izvor: FRANZISKA KRAUFMANN/DPA

Po novom zakonu, kojeg još treba odobriti i njemački parlament, punoljetni građani bi mogli legalno posjedovati do 25 grama marihuane, uzgajati maksimalno tri biljke kanabisa, kao i kupovati marihuanu pod uvjetom da su članovi neprofitnih "klubova za kanabis".

Vlada lijevog centra koju predvodi kancelar Olaf Scholz nada se kako će zakon ograničiti ilegalno tržište, zaštititi potrošače od kontaminirane marihuane, te smanjiti stope kaznenih djela vezanih za trgovinu narkoticima, izvijestila je agencija Reuters.

Kampanja za podizanje svijesti

Ključni stup plana, kojim se želi ukloniti tabu oko upotrebe kanabisa, također je i javna kampanja za podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima korištenja marihuane, koja bi trebala smanjiti potrošnju, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach iz Scholzove socijaldemokratske stranke SPD.

Na takvu kampanu građani ne bi obratili jednaku pozornost kada bi se radila bez paralelnih izmjena zakona, kaže Lauterbach.

"Uz dosadašnje procedure nismo bili u stanju ozbiljno zaštititi djecu i mlade, jer je cijela tema tabuizirana", izjavio je Lauterbach na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

"Imamo sve veću, problematičnu, potrošnju [marihuane] i ne možemo jednostavno dopustiti da se to nastavi... Ovo je važna prekretnica u našoj politici prema drogama".

Stariji će moći kupiti veću količinu kanabisa od mladih 

Broj odraslih osoba u Njemačkoj u dobi između 18 i 25 godina koje su isprobale kanabis bar jednom u životu gotovo se udvostručio u 2021. godini u odnosu na prethodno desetljeće i dosegao je 25 posto, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Smatra se da su mladi najosjetljiviji na zdravstvene efekte konzumiranja kanabisa. Novim zakonom ograničit će se količina kanabisa koju mladi mogu kupiti na 30 grama mjesečno, dok će stariji građani moći kupovati 50 grama mjesečno.

Kritike s obje strane

Pojavile su se i žestoke kritike novog zakona. Konzervativni dio političkog spektra upozorava kako će se njime potaknuti još šira upotreba marihuane, te da bi novi zakon mogao stvoriti još više posla za državu.

"Ovaj zakon vezan je s potpunim gubitkom kontrole," izjavio je za medijsku kuću RND Armin Schuster, konzervativni ministar unutarnjih poslova za saveznu pokrajinu Sasku.

Prosvjednici za legalizaciju kanabisa u Berlinu, u svibnju 2015.  Njemačko ministarstvo zdravstva procjenjuje da je oko 4 milijuna Nijemaca  konzumiralo marihuanu u 2022. godini.
Izvor: GREGOR FISCHER/DPA

Tijelo UN-a koje se bavi narkoticima priopćilo je u ožujku kako su koraci koje vlade poduzimaju u smjeru legalizacije rekreativne upotrebe marihuane doveli do povećane konzumacije i povećanja zdravstvenih problema vezanih za kanabis.

Učili na tuđim greškama

Međutim, Lauterbach tvrdi da je Njemačka naučila lekcije iz grešaka drugih država.

Scholzova vlada već je ublažila prvotni plan koji je trebao omogućiti širu prodaju kanabisa u trgovinama koje za to imaju posebnu dozvolu, nakon konzultacija s Bruxellesom.

Umjesto toga, priopćila je kako će pokrenuti pilot projekt za manji broj prodavaonica s posebnom dozvolom u nekim regijama Njemačke, kojim će se u razdoblju od pet godina testirati učinci komercijalne opskrbe rekreacijskim kanabisom. U tu svrhu priprema se odvojen zakon koji će doći u drugoj fazi.

Slični projekti u Nizozemskoj i Švicarskoj

Slični projekti već postoje ili su najavljeni u Nizozemskoj i u Švicarskoj.

Mnoge su europske zemlje već legalizirale kanabis za medicinske svrhe, među kojima je i Njemačka, koja je to učinila 2017. U drugima je upotreba kanabisa za bilo koje svrhe dekriminalizirana.

Malta je krajem 2021. postala prva europska zemlja koja dopušta ograničen uzgoj i posjedovanje kanabisa za osobnu uporabu. No, Njemačka bi novim zakonom postala prva velika europska zemlja koja je to učinila.

Klubovi za kanabis morat će imati protuprovalna vrata i prozore

Zakon predstavljen u srijedu uključuje i stroga pravila za uzgoj kanabisa - klubovi za kanabis koji imaju do 500 članova moraju imati protuprovalna vrata i prozore, a staklenici za uzgoj biljaka moraju biti ograđeni. Članovima neće biti dozvoljeno pušenje marihuane u prostorijama kluba ili u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta ili sportskih terena.

Njemačka udruga za konoplju priopćila je kako su nova pravila "nerealna" te da se ilegalna trgovina može učinkovito suzbijati samo uvođenjem prodaje kanabisa u trgovinama

Vodeća zastupnica za politiku prema narkoticima iz redova liberalne stranke FDP Kristine Lütke - manjeg partnera u vladajućoj koaliciji - optužila je Lauterbacha da nastavlja "politiku prohibicije" i stvara "birokratsko čudovište".