Politika

NOVA RUNDA MIROVNIH RAZGOVORA: Na summitu u Saudijskoj Arabiji Ukrajina želi privući podršku Kine i 'globalnog juga'

Autor Euractiv.com/Reuters

Ukrajina i njeni saveznici žele privući globalnu podršku mirovnom planu u pregovorima kojima se ovog vikenda odvijaju u Saudijskoj Arabiji, a zapadni dužnosnici vjeruju da bi i Kina mogla u tome sudjelovati.

epa10742135 President of Ukraine Volodymyr Zelensky attends a press conference during the NATO ​summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit takes place in Vilnius on 11 and 12 July 2023 with the alliance's leaders expected to adopt new defense plans. EPA-EFE/TIM IRELAND
Izvor: Tim Ireland/EPA

Ukrajinski i zapadnjački diplomati nadaju se kako će se veliki sastanak u Džedi savjetnika za nacionalnu sigurnost i drugih visokih dužnosnika iz oko 40 država konačno postići dogovor o ključnim načelima budućeg mirovnog rješenja za okončanje rata u Ukrajini.

No, Moskva neće sudjelovati na tom sastanku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako se nada da će ova inicijativa dovesti do "mirovnog summita" čelnika iz cijelog svijeta ove jeseni, kako bi se usvojila načela za budući mirovni sporazum na temelju njegove formule u 10 točaka.

Ukrajinski, ruski i međunarodni dužnosnici kažu kako trenutačno nema velikih izgleda za izravne mirovne razgovore Ukrajine i Rusije, budući da rat i dalje bijesni, a Kijev pokušava ofenzivom povratiti što više izgubljenog teritorija.

Ukrajina želi okupiti veću koaliciju diplomatske podrške koja bi bila šira od njenih tradicionalnih prijatelja na Zapadu, tako što se obraća zemljama tzv. globalnog juga, poput Indije, Brazila i Južne Afrike, od kojih su mnoge dosad inzistirale na neutralnosti.

"Jedan od glavnih ciljeva ovog kruga pregovora bit će konačno utvrđivanje zajedničkog shvaćanja o čemu se radi u tih 10 točaka," izjavio je za agenciju Reuters Ihor Žovkva, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Ukrajine.

U sklopu tih 10 točaka su pozivi na obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih postrojbi, zaštita opskrbe hranom i energijom, nuklearna sigurnost i oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

Najveća diplomatska nagrada bila bi podrška Kine, koja i dalje održava bliske ekonomske i diplomatske odnose s Rusijom, i koja je dosad odbijala međunarodne pozive za osudom ruske invazije. Kina je bila pozvana na raniji krug međunarodnih razgovora u Kopenhagenu krajem lipnja, ali na to okupljanje nije došla.

"Posljednji put nisu smjesta odbili sudjelovanje, rekli su kako taj sastanak nisu u stanju uklopiti u svoj raspored," izjavio je jedan dužnosnik njemačke vlade. "Ovog puta svi smo opet kontaktirali Peking... I dobili smo određene pozitivne signale."

Ako Kina odluči sudjelovati, to bi mogla učiniti slanjem izaslanika ili putem video veze, kazali su dužnosnici. Saudijska diplomacija igrala je ključnu ulogu u pozivanju Pekinga, rekao je njemački dužnosnik.

Žovkva je rekao kako je kineska veleposlanica u Ukrajini nazočila sastancima u Kijevu o mirovnoj inicijativi, te kako Ukrajina radi na sudjelovanju Kine u razgovorima u Džedi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije izravno odgovorilo na pitanje Reutersa hoće li Kina sudjelovati na sastanku.

"Kina je spremna raditi zajedno s međunarodnom zajednicom kako bi nastavila imati konstruktivnu ulogu u smirivanju stanja," priopćilo je kinesko ministarstvo.

Dogovor o izvozu žitarica

U pokušaju da pridobiju podršku zemalja globalnog juga, zapadni dužnosnici kažu kako će istaknuti skok cijena hrane otkako je Rusija odustala od sporazuma kojim se omogućava siguran prolaz ukrajinskog žita preko Crnog mora, i izveo niz zračnih napada na ukrajinske luke.

"Svakako ćemo glasno i jasno inzistirati na tom argumentu," izjavio je jedan dužnosnik Europske komisije.

Saudijska Arabija nije javno komentirala razgovore koji se održavaju ovog vikenda, ali ukrajinski i zapadni dužnosnici kažu kako je odluka te zemlje da bude domaćin sastanka odraz njene želje da igra istaknutu diplomatsku ulogu u naporima na rješavanju tog oružanog sukoba.

Saudijska Arabija, zajedno s Turskom, posredovala je u velikoj razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije u rujnu prošle godine. Zelenskyy je također nazočio summitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji u svibnju ove godine, na kojem je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio spremnost da preuzme ulogu posrednika u mirovnim pregovorima.

Drugi visoki dužnosnik EU izjavio je kako Saudijska Arabija ima utjecaj "u dijelovima svijeta u kojima klasični saveznici [Ukrajine] ne dolaze tako lako."

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljat će, kako se očekuje, SAD u razgovorima u Džedi.

"Ovo je još uvijek tek početak procesa," izjavio je u srijedu glasnogovornik američkog State Departmenta Matt Miller. "Treba imati na umu da se u Ukrajini jioš uvijek vode aktivne borbe."

Na pitanje o razgovorima početkom tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov izjavio je kako Rusija treba "razumjeti njihove ciljeve, i o čemu će se tamo raspravljati."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine seeks to involve China in Saudi talks for peace blueprint)