Politika

EUROPSKI IZBORI: Macron napada francusku ljevicu i desnicu zbog 'dvosmislenih' stavova o EU

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

I ljevica i desnica su "dvosmislene" u svojim stavovima prema EU, zbog čega nije prikladno da sjede u Europskom parlamentu nakon europskih izbora u lipnju 2024. godine, rekao je u srijedu predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

epa10760779 French President Emmanuel Macron gives a speech during a ceremony to mark the 140th anniversary of the creation of the Alliance Francaise centres at the Elysee presidential palace in Paris, France, 21 July 2023. EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT
Izvor: JULIEN DE ROSA / POOL/AFP POOL

Dok kampanja za europske izbore još uvijek nije u punom zamahu, i tek treba vidjeti tko će predvoditi kampanju uime Macronove liberalne političke skupine Renew, čini se da on pokušava ojačati svoje proeuropske kredite među francuskim političkim kandidatima.

Marine Le Pen, čija je desničarska stranka u skupini Identitet i demokracija (ID) u Europskom parlamentu, "nekoć je bila za izlazak iz EU i napuštanje eurozone," rekao je Macron listu Figaro u opsežnom intervjuu objavljenom u srijedu, i optužio ju je za "osporavanje Europe" i nacionalizam.

Kada je u pitanju lider krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon (Ljevica), dugogodišnji protivnik EU, za njega Macron kaže da se "protivi primjeni europskih sporazuma, što je smiješno."

U takvom političkom okružju, Macron tvrdi kako se samo on ističe kao pouzdan europski akter, te najavljuje spremnost za borbu protiv "uspona ekstremista" i obranu "jedinstvenog glasa" Francuske u EU.

U intervjuu za magazinu Figaro analizira se Macronovih "stotinu dana primirja," nakon usvajanja žestoko kritizirane mirovinske reforme u travnju. Ipak, očekivanja da će se politička situacija smiriti nestala su nakon što je slučaj policijskog ubojstva 17-godišnjaka u srpnju pokrenulo masovne prosvjede.

Nova 'politička inicijativa'

Kao još jedan korak prema političkoj stabilizaciji, Macron je najavio novu veliku "političku inicijativu" koju će predstaviti do kraja ovog mjeseca. To bi značilo "rad s onima koji su spremni krenuti naprijed" na pitanjima kao što su klimatske promjene, javne službe, sigurnost, napredak i imigracija, rekao je jedan Elizejske palače za Euractiv, pod uvjetom da ostane anoniman.

Budući da Macronova stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu, takva se nejasna najava može tumačiti i kao ostavljanje otvorenih vrata za suradnju s umjerenijim zastupnicima iz redova desničarske stranke Les Républicains (LR) na dogovoru o nizu zakonskih prijedloga.

To, međutim, neće biti nimalo lako. Macron je u razgovoru za Figaro potvrdio da će na jesen u parlamentu pogurati novi zakon o imigraciji, čiji je sadržaj, kako je objavljeno u medijima posljednjih nekoliko mjeseci, već doveo do napetosti.

Prijedlog o odobravanju automatskog prava na boravište ilegalnim useljenicima koji rade u sektorima u kojima je manjak radne snage već je izazvao protivljenje desnice u parlamentu, koja prijeti blokiranjem zakona pod svaku cijenu.

"Koristit ću ovlasti koje mi Ustav dopušta," rekao je Macron, što bi moglo značiti pozivanje na članak 49-3, koji vladi daje ovlasti da usvaja zakone u slučaju da izglasavanje nepovjerenja propadne.

Taj alat, za kojeg oporbene stranke kažu da je "antidemokratski," bio je razlog brojnih osuda kada ga je Macron iskoristio za usvajanje mirovinske reforme u ožujku.

Macron također odbacuje veliki plan desničarske LR za izmjene francuskog ustava kako bi se vladi omogućilo zaobilaženje sporazuma EU kada se radi o "temeljnim nacionalnim interesima" kao što je imigracija.

Umjesto toga, Macron je rekao kako će nastojati ojačati integraciju useljenika raspoređivanjem imigranata diljem cijele zemlje: "Ako stavite sve ukrajinske obitelji na isto mjesto, one se neće integrirati."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU elections: Macron slams French opposition parties as ‘ambiguous’ on Europe)