Politika

POLITIČKI RAT: Jandroković sazvao izvanrednu sjednicu za vikend, vladajući optužili Milanovića za 'deal' s oporbom

Autor Adriano Milovan

Saborski zastupnici će o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi raspravljati u petak, subotu i nedjelju, objavili su iz Sabora

Zgrada Sabora
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u srijedu i službeno zatražio sazivanje izvanredne saborske sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je izvanredno zasjedanje hrvatskog parlamenta.

Izvanredna sjednica Sabora održat će se, sukladno najavi koju je objavio Sabor, u petak, subotu i nedjelju, odnosno od 21. do 23. srpnja.

'Zbog štrajka u pravosuđu, ugroženo funkcioniranje državne vlasti'

Sabor je, podsjetimo, posljednji radni dan redovnog zasjedanja imao u petak, 14. srpnja, nakon čega je krenula ljetna stanka do sredine rujna.

Oporba je u petak zatražila od Jandrokovića da sazove izvanrednu sjednicu Sabora zbog štrajka u pravosuđu i plinske afere, no šef Sabora odbio je to učiniti

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Sve oporbene stranke u Saboru, osim Domovinskog pokreta, u utorak su stoga zatražile od šefa države da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu Sabora. Milanović je to u srijedu i napravio, ocijenivši da je, zbog štrajka u pravosuđu, ugroženo normalno funkcioniranje države.

Teme izvanredne sjednice Sabora 

Prema priopćenju Sabora, dnevni red izvanredne sjednice Sabora, 17. po redu, isti je kao onaj koji je zatražio Milanović.

Prva točka je usvajanje zaključka kojim se Vlada obvezuje da odmah ili najviše u roku od 15 dana, poduzme sve mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u zemlji.

Druga točka odnosi se na usvajanje zaključka kojim se Vlada obvezuje da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u plinskoj aferi, tijekom koje je HEP od Ine otkupljivao plin po visokim cijenama, a prodavao po vrlo niskim.

'Izvanredna sjednica mogla bi završiti i glasanjem o povjerenju Vladi'

Kako je u intervjuu za Euractiv ocijenio saborski zastupnik Fokusa Damir Bajs, izvanredna bi saborska sjednica mogla završiti i glasanjem o povjerenju pojedinim ministrima, pa čak i Vladi u cjelini.

Bajs je poručio kako ni svi u HDZ-u nisu zadovoljni razvojem događaja te da su i pojedini koalicijski partneri HDZ-a tražili da se utvrdi odgovornost za aferu s plinom.

Jandroković sjednicu sazvao za vikend jer je oporba tražila 'hitno sazivanje' 

"Predsjednik je ušao u deal s oporbom, to je više nego evidentno. Oporba je slaba, slabašna, nekreativna, zazivala je predsjednika, on se odazvao i očito je riječ o dogovoru između oporbe i Zorana Milanovića da se sazove izvanredna sjednica”, kazao je, prema pisanju Hine, Jandroković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Dodao je kako očekuje da Milanović, kao predlagatelj izvanredne saborske sjednice, na njoj bude nazočan.

Objasnio je da je sjednicu Sabora sazvao za vikend jer šef države smatra da su "izvanredne okolnosti", a i oporba je poručila kako sjednicu želi odmah.

Vlada: 'Milanović pokazao da je na strani oporbe'

I u Vladi su, prema pisanju Hine, u srijedu ocijenili da se predsjednik Milanović podnošenjem zahtjeva za izvanrednom sjednicom Sabora "u potpunosti razotkrio kao predsjednik koji je na strani oporbe. 

Milanović na taj način, zaključili su u Banskim dvorima, "svjesno postaje sudionik njihovih predizbornih aktivnosti".