Politika

MOST KAŽE DA ĆE OD ŠEFA DRŽAVE TRAŽITI DA SAZOVE IZVANREDNU SJEDNICU SABORA: Oporba će uputiti zahtjev Milanoviću

Autor Hina

U oporbi ocjenjuju da se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji jer se suočava s plinskom aferom i sa štrajkom u pravosudnom sustavu

Zvonimir Troskot, Most
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Zvonimir Troskot iz Mosta u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao da će oporba zahtijevati izvanredno zasjedanje Sabora te da će uputiti i formalni zahtjev predsjedniku jer se, ocjenjuju, Hrvatska nalazi u teškoj situaciji u kojoj su paralelno prisutne dvije afere.

"Prije svega oporba, odnosno klub Mosta kao dio oporbe, zahtijeva izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora. S obzirom na to da nam se država nalazi u izrazito teškoj situaciji, gdje su paralelno prisutne dvije afere koje su čak možda i spojive, ako ništa drugo, preko financijskog dijela", rekao je Troskot.

'Odnos prema zaposlenima u pravosuđu nezapamćen u Hrvatskoj'

Naglasio je da je odnos prema zaposlenicima u pravosuđu nezapamćen u Hrvatskoj.

"Svi znamo koliko su oni bitni u provođenju tih operativnih aktivnosti, a prema nekim procjenama, sada se već kasni s oko 2000 slučajeva tjedno", ocijenio je Troskot.

Zanima nas, dodao je, zbog čega premijer ne može sjesti sa službenicima i službenicama koji rade u pravosudnom sustavu kako bi čuo njihove probleme i argumente koji su, smatra, objektivni, pravovaljani i trebali bi biti uvaženi.

'Plenković želi kontrolirati i pravosuđe'

Ocijenio je da premijer Andrej Plenković želi kontrolirati pravosudni sustav.

"Na takav način želi uspostavljati tiraniju, s obzirom na to da na zakonodavnoj vlasti već ima svoju šapu preko većine u Saboru, a ima i izvršnu vlast. Državno odvjetništvo znamo već na koji način funkcionira i da nijedan spis ne može proći, a da ga ne blagoslovi Plenković. O Ustavnom sudu da ne govorimo, to je sad već cijeli sustav koji je zaštopan i ovo je samo primjer gdje su ljudi pokazali otpor i rekli da ne žele na ovakav način niti raditi, niti živjeti", rekao je Troskot.

Već upozorili predsjednika na plinsku aferu

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika Zorana Milanovića da nije primio službeni zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom, Troskot je potvrdio da će ga zasigurno poslati. Komentirao je i kako su već upozorili predsjednika na plinsku aferu.

"To je naša imovina. Želimo znati što se s time događa. A preko ovih gubitaka koji se događaju preko energetskog sustava, mi smo mogli financirati sve potrebe pravosudnog sustava i omogućiti svim tim ljudima adekvatan rad jer su izrazito bitni dijelovi sustava", zaključio je Troskot.

'Predsjednik postaje svjestan što se događa' 

Ocijenio je kako je vidljivo da je predsjednik voljan surađivati, odnosno da čak i razmatra opciju sazivanja izvanredne sjednice.

"Predsjednik države preko svojih stručnjaka postaje svjestan, što se vidi i kroz njegovu retoriku, jer je počeo i žešće komentirati cijelu situaciju te mislim da je otvoreniji za sazivanje jedne izvanredne sjednice koja bi s jedne strane bila presedan, to se možemo složiti, ali s druge strane mislim da se nalazimo u izrazito teškoj situaciji zbog koje bi mogli bi imati ozbiljne posljedice već na jesen", rekao je zastupnik Mosta.