Politika

SUMMIT U VILNIUSU: NATO želi jaču suradnju sa zemljama partnerima u Aziji i na Pacifiku

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

NATO savez želi pojačati suradnju s četiri ključne azijsko-pacifičke zemlje, iako unutar saveza još uvijek postoje prijepori oko načina na koji bi se približavanje NATO saveza toj regiji trebao odvijati

epa10738962 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (R) and Australian Prime Minister Anthony Albanese shake hands before a bilateral meeting at the NATO ​summit in Vilnius, Lithuania, 11 July 2023. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit will take place in Vilnius on 11 and 12 July 2023 with the alliance's leaders expected to adopt new defense plans. EPA-EFE/TOMS KALNINS
Izvor: TOMS KALNINS/EPA

Očekuje se da će se čelnici NATO saveza u srijedu 11. srpnja u Vilniusu sastati sa kolegama iz Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje.

Kroz  AP4 format, NATO s tim državama radi na individualno prilagođenim partnerskim programima, koji bi trebali iskazati solidarnost s tom regijom.

Fokus na Kinu

Cilj NATO saveza je uputiti poruku solidarnosti zemljama "istomišljenicama" koje podupiru Ukrajinu u borbi protiv Rusije, u slučaju da u njihovoj regiji ikada izbije nekakav sukob, dva izvora iz diplomatskih krugova izjavilo je za Euractiv.

"Ono što se događa u Indopacifiku važno je za NATO i ono što se događa u NATO savezu važno je za Indopacifik," rekao je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u svom obraćanju zajedno s australskim premijerom Anthonyem Albaneseom uoči tih razgovora.

Prijetnja Kine i nuklearno oružje u središtu su obrambenih strategija te četiri indopacifičke države.

Iako su šanse za otvoreni sukob s Pekingom ili Pjongjangom trenutno vrlo malene, zemlje iz kluba AP4 rade na poticanju solidarnosti u slučaju bilo kakvih budućih prijetnji.

S druge strane, iako se prijetnja iz Moskve čini dalekom da se o tome brine u zemljama poput Australije i Novog Zelanda, Rusija je ipak zabrinjavajući faktor za Japan, koji dijeli morsku granicu s Rusijom, ali i sa Sjevernom Korejom.

Nove prijetnje

Detalji partnerstva sa svakom državom izrađeni su tako da odgovaraju željama i potrebama partnera, doznaje Euractiv iz diplomatskih izvora, koji dodaju kako to vide kao "unapređenje" odnosa sa zapadnim vojnim savezom - i u konkretnom i u simboličnom smislu.

Primjerice, Južna Koreja nastoji proširiti suradnju s NATO savezom u "novim područjima kao što su kibernetičke i nove tehnologije, klimatske promjene, i vojna industrija."

Partnerstvo s Japanom fokusira se na "nove prijetnje u novim domenama kao što su cyber prostor, svemir, znanost i tehnologija; opskrbni lanci; te jačanje našu otpornost na hibridne prijetnje".

Novi Zeland želi bolju suradnju u pogledu klimatskih promjena, novih tehnologija i cyber prostora, rekao je Stoltenberg novinarima.

Australija se nije toliko izjašnjavala o prirodi buduće suradnje, koja bi trebala uključivati i fokus na razmjeni informacija, rekao je Stoltenberg. Canberra je također pokazala interes za povećanje suradnje između vlastite industrije i transatlantskih vojnih industrija, što uključuje i razvoj novih tehnologija i rad na kibernetičkim tehnologijama.

Zasad bez predstavništva u Japanu

NATO još uvijek nije zauzeo jasan stav o tome kako bi točno suradnja s azijsko-pacifičkom regijom trebala u praksi izgledati.

Francuska ne želi usmjeravati pozornost tog vojnog saveza u regiju koja se smatra kineskim dvorištem, za razliku od američkog zaokreta koji upravo želi imati veću ulogu u tom sijelu svijeta.

Francuska je također još uvijek uvrijeđena sporazumom AUKUS, zbog kojeg je Australija otkazala narudžbu 12 podmornica francuske proizvodnje i zamijenila tu nabavku novim partnerskim dogovorom sa SAD-om i Velikom Britanijom.

Izgledi da se otvori i službeni NATO-ov ured za vezu u Japanu su sve manji, nakon što je Pariz prošli mjeseca odbacio takvu ideju.

"Nismo za to iz principa", istaknuo je izvor iz Elijezske palače za Euractiv uoči summita u Vilniusu.

"Skraćenica NATO označava 'sjeverni Atlantik.' A i japanske vlasti su nam poručile kako nisu željne [da se tamo otvara ured]".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NATO vies Asia-Pacific partners amid divisions over outreach)