Politika

PLENKOVIĆ NAKON EUROPSKOG VIJEĆA: EU prema Srbiji i Kosovu mora zauzeti izbalansiran pristup

Autor Hina

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dolazi nakon nereda na sjeveru Kosova nakon kojih je EU uvela određene sankcije Prištini

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković zauzeo se za izbalansirani pristup prema Srbiji i Kosovu, a ne da se jednu stranu pritiska više od druge.

“Ja sam jasno kazao da politika EU mora biti izbalansirana, da deeskalacija mora ići s obje strane”, rekao je Plenković nakon završetka summita, gdje su se čelnici država članica osvrnuli u svojim zaključcima i na stanje na sjeveru Kosova.

Sukobi na sjeveru Kosova

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Krajem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici koji su etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika. Nakon toga srbijanske snage uhitile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.

'Vidjeli smo tko je napao KFOR i EULEX'

“Vidjeli smo kako, na koji način i tko je napao vojnike KFOR-a i predstavnike EULEX-a. Moja je poruka da treba biti balansirani pristup, a ne da se jednoj strani pripiše više odgovornosti”, rekao je Plenković.

EU je nakon tih događaja uveo određene sankcije Kosovu, zbog čega mnogi smatraju da su predstavnici Unije pristrani u korist Srbije.