Politika

ZBOG KONTROLE MIGRACIJA: Mediteranske zemlje žele da EU bliže surađuje sa sjevernom Afrikom

Skupina od devet mediteranskih zemalja EU pozvala je na uspostavu formalnog 'južnog partnerstva' s afričkim zemljama, radi suradnje na području energetike i migracija, stoji u dokumentu kojeg je na uvid dobio Euractiv

epa10710587 Migrants arrive on the ship of the NGO Salvamento Maritimo Humanitario after docking in the port of Salerno, Italy, 25 June 2023. A group of 172 migrants, among them 55 unaccompanied minors, from the sub-Saharan area arrived in the port in good health and tested negative for Covid. EPA-EFE/MASSIMO PICA
Izvor: MASSIMO PICA/ANSA

Nacrt dokumenta, koji se pojavio na redovnom summitu čelnika u Bruxellesu u četvrtak, 29. lipnja, potpisale su Italija, Hrvatska, Španjolska, Slovenija, Malta, Grčka, Cipar, Francuska i Portugal.

Plan je predstavljen kao odgovor na geopolitičke izazove koji proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu, navodeći da se "sjeverne i južne obale Mediterana suočavaju s istim izazovima".

'Preplitanje dviju obala Mediterana'

EU bi trebala "osigurati preplitanje dviju obala Mediterana", navodi se u dokumentu, uz dodatak kako "ne postoji mediteranska podjela" te da bi regija trebala biti "velika vrijednost" za EU.

Uključivanje migracije u prijedlog ne iznenađuje jer se posljednjih mjeseci intenzivirala suradnja EU i Afrike u smislu kontrole migracija.

Početkom ovog mjeseca predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je sporazum u vrijednosti od jedne milijarde eura s tuniskom predsjednikom Kaisom Saiedom, u kojem se Tunis obvezuje spriječiti migracije u zamjenu za novac.

Sporazum s Tunisom

Uoči summita u četvrtak, diplomati iz širokog kruga zemalja članica EU rekli su kako žele da Europska komisija iskoristi budući sporazum s Tunisom - čiji detalji još uvijek nisu potpuno razrađeni - kao model primjenjiv na druge sjevernoafričke zemlje, uključujući Egipat i Maroko.

U pismu upućenom čelnicima EU ovog tjedna von der Leyen rekla je da su Maroko, Nigerija i Egipat "ključni prioritetni partneri" Europske komisije u kontroli migranata.

U zamjenu za veću suradnju afričkih država u suzbijanju ilegalnih prelazaka granice i njihovog vraćanja, EU bi mogao ponuditi "stratešku upotrebu zakonite migracije, poput partnerstva za talente i mobilnost", dodaje se u izvješću.

Što će sve biti u fokusu novog partnerstva sa sjevernom Afrikom? 

U području energetike, nekoliko vlada EU sklopilo je sporazume s Egiptom, Libijom i Alžirom o povećanju opskrbe plinom iz tih zemalja nakon što se prekinuo dovod ruskog plina zbog rata koji je počeo u veljači 2022. godine.

Međutim, EU u cjelini nije razvio zajednički pristup suradnji u području energetske politike, unatoč razmatranju dogovora s Ganom i Nigerijom o izgradnji novih plinovoda.

Digitalna politika i ulaganja EU putem nove globalne pristupne sheme bloka također bi trebali biti u središtu partnerstva, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se također poziva na uspostavu formalnih struktura, s redovnim sastancima dužnosnika EU i južnog susjedstva, sastancima sektorskih ministara itd.

Summit regionalnih lidera

Španjolska, koja u srpnju preuzima rotirajuće predsjedanje Vijećem EU, planira organizirati summit regionalnih lidera.

Madridsku inicijativu za održavanje mini-mediteranskog samita već je pozdravio glavni diplomat EU Josep Borrell, koji je podsjetio kako je "mnogo godina, previše godina" prošlo otkad je održan posljednji sastanak takve vrste.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Med states press EU for new ‘southern partnership’ with Africa)