Politika

NOVI UDARAC NADAMA ŠVEDSKE O ULASKU U NATO DO SUMMITA U VILINUSU: Mađarska odgađa ratifikaciju švedskog ulaska u NATO

Autor Hina

Mađarski mediji tvrde da parlament u Budimpešti neće ratificirati članstvo Švedske u NATO prije ljetne stanke jer to pitanje nije uvršteno u dnevni red zasjedanja idućeg tjedna

Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti
Izvor: Robert Szaniszlo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mađarski parlament neće ratificirati članstvo Švedske u NATO-u prije ljetne stanke jer glasanje nije uvrstio na dnevni red zasjedanja idućeg tjedna, izvijestili su u srijedu mađarski internetski mediji.

Vijesti web stranice hvg.hu i index.hu izvijestile su da će parlament, kojim dominira stranka Fidesz nacionalističkog premijera Viktora Orbana, odgoditi glasanje nakon što je prethodno naveo pogoršanje odnosa sa Švedskom.

U Stockholmu zasad bez komentara

Tiskovna služba parlamenta nije potvrdila te izvještaje, rekavši da će dnevni red sjednice idućeg tjedna biti finaliziran na sjednici odbora u četvrtak.

U objavi na Facebooku, ljevičarska oporbena zastupnica Agnes Vadai rekla je da Orban neće staviti glasanje o pristupanju Švedske NATO-u na dnevni red sljedećeg tjedna.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Odnosi Mađarske i Švedske nisu najbolji

Švedska i Finska napustile su desetljeća neutralnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, tražeći veću sigurnost ulaskom u NATO. Finska je postala članica NATO-a u travnju, ali je proces bio sporiji za Švedsku.

Švedska je planirala pridružiti se na summitu Saveza od 11. do 12. srpnja i dok ima snažnu potporu drugih članica, uključujući SAD, Turska i Mađarska dosad su se suzdržavale od ratifikacije.

Uz zastoj u mađarskom procesu ratifikacije, koji je zapeo u parlamentu prošlog srpnja, Orban je u veljači prvi put izrazio zabrinutost oko članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Između ostalih kritika, optužio je obje zemlje za širenje "otvorenih laži" o zdravlju demokracije i vladavine prava u Mađarskoj, iako su mađarski zastupnici odobrili kandidaturu Finske krajem ožujka.

Orban je godinama u sporu sa sjedištem Europske unije u Bruxellesu zbog kritika EU na račun Mađarske u pogledu standarda demokracije i vladavine prava otkako je preuzeo dužnost 2010. godine.

U travnju je Orbanov šef kabineta pozvao Švedsku da poduzme korake za jačanje povjerenja, rekavši da odnosi između Stockholma i Budimpešte nisu najbolji.