Politika

NIŠTA OD PREDIZBORNE KOALICIJE SA SDP-om: Možemo! samostalno izlazi na parlamentarne izbore

Autor Adriano Milovan

Iz Vijeća stranke Možemo! poručuju kako se odluka o samostalnom izlasku na izbore ne odnosi na stranke i platforme s kojima od ranije surađuju i s kojima je započet proces spajanja - Zagreb je naš i Nova ljevica

Čelnici stranke Možemo!
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Stranka Možemo! na sljedeće parlamentarne izbore ipak izlazi samostalno, a ne u koaliciji sa SDP-om, odlučili su u Vijeću stranke Možemo!.

U priopćenju koje je Možemo! u utorak poslalo medijima pojašnjava se da samostalni izlazak na izbore za Hrvatski sabor ipak uključuje predizborne koalicije s političkim strankama s kojima od ranije ima strateško partnerstvo i s kojima je započet proces spajanja. Riječ je o strankama i platformama Zagreb je naš i Nova ljevica.

'Ne postoji pozitivna sinergija predizborne koalicije Možemo! i SDP-a'

"Vijeće stranke Možemo! održalo je sastanak na temu načina izlaska na izbore za Hrvatski sabor 2024. godine. Temeljem smjera kojeg je u prethodnoj raspravi odredila većina članova stranke, Vijeće stranke donijelo je odluku da će samostalno izaći na sljedeće izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru, koji se trebaju održati 2024. godine", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je odluka donesena temeljem procjene Vijeća stranke da se najveći broj birača za izlazak na izbore može motivirati samostalnim izlaskom i "tako ostvariti najbolji rezultat stranke Možemo!, ali i stranaka od centra na lijevo, potreban za svrgavanje HDZ-a s vlasti".

U Možemo! napominju i kako je istraživanje javnoga mnijenja koje su naručili od agencije Ipsos pokazalo kako "ne postoji pozitivna sinergija predizborne koalicije Možemo! i SDP-a, što je također bio jedan od faktora u donošenju odluke Vijeća".

"Na ovaj način možemo najbolje i najkvalitetnije provesti predizbornu kampanju, predstaviti program i potaknuti na izlazak birače koji žele da dođe do promjene vlasti", napominje se u priopćenju stranke Možemo!.

Imat će kandidata ili kandidatkinju za premijera 

"Uvjereni smo da je samostalni izlazak najbolji način da se pobijedi HDZ na idućim izborima te da zajedno sa SDP-om i drugim strankama od centra na lijevo formiramo novu Vladu", poručila je koordinatorica stranke Sandra Benčić.

"Prva smo stranka koja je pred birače izašla s ovom odlukom o načinu izlaska na parlamentarne izbore. Odluka ima stranački legitimitet, a najpoštenija je prema građanima jer će ovaj način pokazati odnos snaga na temelju čega ćemo voditi pregovore o postizbornoj koaliciji. Naravno da ćemo imati svog kandidata ili kandidatkinju za premijera", zaključio je koordinator stranke Možemo! i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Postali treća stranka u Hrvatskoj

Možemo! u desetom sazivu Sabora ima četvero zastupnika. U Klubu zastupnika Možemo!, čija je predsjednica Sandra Benčić, ukupno je šest zastupnika, budući da su u njemu, osim zastupnika iz Možemo!, još i Ivana Kekin iz Nove ljevice, kao i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

Prema posljednjem istraživanju javnoga mnijenja Crobarometar, provedenom između 1. i 20. lipnja, Možemo! je treća stranka u zemlji. Uživa potporu 10 posto birača i bilježi rast rejtinga.

Po popularnosti među hrvatskim biračima, SDP je ispred Možemo!. Posljednji Crobarometar pokazuje da SDP podržava 11,7 posto birača, no stranka i dalje bilježi pad popularnosti.

Na prvom je mjestu i dalje HDZ, s potporom 28,6 posto biračkog tijela. No i podrška HDZ-u je u padu, pokazuje lipanjski Crobarometar.