Politika

UZ POSREDOVANJE BJELORUSKOG PREDSJEDNIKA LUKAŠENKA: Prigožin naredio povratak wagnerovaca u baze

Autor Hina

Šef plaćeničke skupine Wagner Evgenij Prigožin zatražio je od svojih vojnika da prekinu pohod na Moskvu kako bi se 'izbjeglo prolijevanje ruske krvi'

Wagnerovci marširaju prema Moskvi
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Evgenij Prigožin u subotu navečer naredio je svojim borcima koji su napredovali prema Moskvi da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbjeglo krvoproliće.

"Shvaćajući svu odgovornost za to što će se ruska krv proliti na jednoj od strana, okrećemo postrojbe i odlazimo u suprotnom smjeru prema terenskim logorima, prema planu”, rekao je Prigožin.

'Žele izbjeći krvoproliće'

Prigožin je u subotu potvrdio da će njegove trupe zaustaviti kretanje prema Moskvi "kako se ne bi prolila ruska krv".

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka je prije toga objavio da je u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao s Prigožinom, koji je pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji.

Wagnerovci se vraćaju u svoje baze

Šef Wagnera je ranije rekao da se želi osvetiti vojnom vrhu i "vratiti pravdu". Putin je nakon toga obećao da će slomiti oružanu pobunu.

"Htjeli su raspustiti vojnu tvrtku Wagner. Započeli smo marš za pravdu 23. lipnja. U 24 sata došlo smo unutar 200 kilometara od Moskve. U tom razdoblju nismo prolili ni kap krvi naših boraca", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci, koju je objavila njegova služba za odnose s javnošću.

Dodao je da je borcima Wagnera naredio da se vrate u svoje baze.