Politika

IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE O TRI POSTSOVJETSKE DRŽAVE: Ukrajina i Moldavija napreduju dok Gruzija stagnira

Autor Euractiv/ Alexandra Brzozowski

Ukrajina i Moldavija dobro napreduju s reformama i očekuje se kako će ih dovršiti u narednim mjesecima, dok se od Gruzije traži veće zalaganje, stoji u internom izvješću Europske komisije koje bi trebalo biti objavljeno ovog tjedna

epa10024215 People attend a 'March for Europe' in support of the country's membership in the European Union, in Tbilisi, Georgia, 20 June 2022. The European Commission recommended to defer a candidacy of Georgia on 17 June. EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE
Izvor: ZURAB KURTSIKIDZE/EPA

U izvješću će se analizirati tempo kojim te tri zemlje napreduju na putu prema budućem članstvu u EU.

EU je odobrila status kandidata Ukrajini i Moldaviji u lipnju 2022. godine, u simboličnom potezu kojim se htjelo poslati pozitivan politički signal toj problematičnoj regiji Europe. Gruzija je tada stavljenja na čekanje dok ne ispuni kriterije koje je odredio Bruxelles.

Niz uvjeta

No, prije no što mogu napredovati do sljedeće faze i otvaranja pristupnih pregovora, Europska komisija postavila je niz uvjeta Kijevu i Kišinjevu koji se uglavnom tiču jačanje pravne države i borbu protiv korupcije.

Ovotjedno provizorno izvješće Komisije, koje će se priopćiti samo u usmenom obliku, trebalo bi poslužiti kao prvi pokazatelj u kojim područjima te tri zemlje trebaju uložiti veće napore prije redovnog izvješća o proširenju EU koje Komisija priprema i objavljuje u listopadu svake godine.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olivér Várhelyi prvo će ga u srijedu, 21. lipnja, izložiti na sastanku 27 veleposlanika članica EU u Bruxellesu, a potom i ministrima europskih poslova koji se u četvrtak okupljaju u Stockholmu. Osim toga, o sadržaju izvješća odvojeno će se izvijestiti i te tri zemlje.

'Pregled trenutačnog stanja'

"Ovo usmeno izvješće pregled je trenutačnog stanja i prikaz gdje se danas nalaze u smislu provedbe reformi koje se od njih traže", rekao je jedan dužnosnik EU upućen u temu koji je želio ostati anoniman.

"Ne radi se o službenoj procjeni Europske komisije na temelju koje se donose odluke u Europskom vijeću oko potencijalnih sljedećih koraka u procesu priključenja".

"To što neke zemlje nisu u nekim područjima dovršile zadaću ne znači da nisu ostvarile značajan napredak prema tom cilju. Svatko tko prati ove tri zemlje zna da je doneseno mnogo odluka vezanih za to, da je puno ključnih odluka izglasano u parlamentima već u prvom čitanju, no svi ti [zakonodavni] postupci još nisu dovršeni".

Napredak Ukrajine

Ukrajina je dosad u cijelosti provela dvije od ukupno sedam preporuka za otvaranje pregovora o članstvu vezanih za reformu pravosuđa i zakon o medijima, navodi se u internoj bilješci koju je na uvid dobio Euractiv.

Preporuke za Kijev uključivale su donošenje zakona o procesu izbora sudaca Ustavnog suda koji bi se obavljao konkurentno, zatim jačanje borbe protiv korupcije i usklađivanje medijske regulative sa standardima EU te zaštitu etničkih manjina.

Kada je u pitanju ostalih pet preporuka, važne mjere još uvijek su u procesu donošenja, ističe se u izvješću, a među njih spadaju "jačanje sustava za borbu protiv pranja novca" i reforma policijskog sustava.

Ukrajina je u posljednjih nekoliko mjeseci pokrenula kazneni progon u nekoliko slučajeva korupcije na visokoj razini, među ostalim i u slučaju u kojem je uhićen i šef Vrhovnog suda Vsevolod Knjazev zbog, kako se sumnja, primanja mita u iznosu od 2.7 milijuna dolara.

Kijev se u izvješću potiče da "poduzme daljnje sistemske mjere i izgradi povijest rezultata u rješavanju slučajeva korupcije na visokoj razini".

Osim toga, od Ukrajine se traži da provede preporuke Venecijanske komisije u zakonu protiv oligarha i zakonu o etničkim manjinama, te da pokrene postupak izbora sudaca Ustavnog suda.

Službeni Kijev i svi oni koji se nadaju da bi pregovori mogli biti pokrenuti do kraja ove godine nadaju se kako bi lideri EU o tome mogli donijeti odluku u prosincu.

"Sve u svemu, fokus je na pozitivnim pomacima. Moramo imati na umu da je ovo neslužbeno privremeno izvješće koje bi trebalo pomoći Ukrajini da pojača svoj rad na pravim i potrebnim mjestima", izjavio je drugi dužnosnik EU koji upoznat s dokumentom.

Moldavija provela 3 od 9 uvjeta

Moldavija, druga zemlja u tom trojcu sa statusom kandidata, u cijelosti je provela tri od devet uvjeta vezanih za demokratske reforme, dijalog civilnog društva, i zaštitu ljudskih prava, ističe se u izvješću.

Iako se reforme u području pravosuđa opisuju kao "dobar napredak", navodi se i kako se očekuje da će se Kišinjev fokusirati na "potvrđene napore" u borbi protiv korupcije, unapređenju kvalitete istraga te poboljšanju učinkovitosti "u području sudskog procesuiranja u području deoligarhizacije i uvođenju preporuka Venecijanske komisije."

Gruzija ispunila 3 od ukupno 12 preporuka

Gruzija je u cijelosti provela tri od ukupno 12 preporuka vezanih za jednakost spolova, uzimajući u obzir presude Europskog suda pravde, kao i uvođenje javnih branitelja.

Međutim, ta zemlja, koja se nada ulasku u EU, posljednjih godina je zahvaćena političkom krizom, zbog koje je na Zapadu došlo do zabrinutosti zbog nazadovanja Gruzije u smislu predanosti demokraciji i njenoj euroatlantskoj orijentaciji.

To se odražava i u točkama izvješća u kojima se traži "depolarizacija zemlje", s naglaskom na "potrebi da se stane na kraj oštroj retorici" i da se stvori "učinkovit sustav nadzora rada parlamenta, te konstruktivni međustranački dogovori".

Od Tbilisija će se tražiti da se ubuduće fokusira na političku depolarizaciju, pravosudne reforme, sustavniji pristup deoligarhizaciji - umjesto na pojedince - i na medijske slobode.

Gruzija nije ostvarila "nikakav napredak" u pogledu medijskog pluralizma, ističe se u izvješću, i dodaje kako postoji "posebna potreba" da se osigura sigurnosti novinara i da se podigne razina zaštite novinarstva, kao i medijskih vlasnika.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission briefs on Ukraine, Moldova and Georgia’s reform progress towards EU membership)