Politika

NOVI SAVEZ ČEŠKE DESNICE: Euroskeptične populističke stranke najavile suradnju za izbore 2024. godine

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Dvije manje češke stranke krajnje desnice - Sloboda i izravna demokracija (SPD) i Trikolora, najavile su zajednički izlazak na europske izbore 2024. godine kako bi se spriječilo rasipanje glasova na desnoj strani političkog spektra

epa00730272 A Czech man passes a ballot box at a polling station on the first day of Czech Republic's general elections in Prague, Friday 02 June 2006. EPA/SRDJAN SUKI
Izvor: SRDJAN SUKI/EPA

U povelji potpisanoj prošlog tjedna, dvije stranke najavile su "zajedničku želju za sudjelovanjem na izborima planiranim za 2024. godinu, kao koalicija ili kroz neki drugi oblik suradnje."

Česi će 2024. u lipnju glasati na europskim izborima, te na jesen na regionalnim i senatskim izborima.

Žele izbjeći rasipanje glasova na desnici

SPD, kojeg se opisuje kao desničarsku populističku stranku i koju predvodi Tomio Okamura, trenutno ima 20 zastupnika od ukupno 200 u donjem domu češkog parlamenta.

Trikolora, osnovana 2019. godine, je euroskeptična konzervativna stranka koja na prošlim izborima 2021. nije uspjela prijeći prag za ulazak u parlament.

SPD i Trikolora dogovorile su suradnju kako bi se izbjegao ishod parlamentarnih izbora 2021. i rasipanje glasova denice na niz malih desničarskih lista. Zbog toga je samo je SPD (koji je i član europske političke skupine ID) uspio prijeći prag od pet posto glasova za ulazak u češki parlament, gdje su jedna od oporbenih stranaka.

"Povelja je temelj za ujedinjenje domoljubnih i konzervativnih snaga na političkoj sceni Češke protiv vladajuće koalicije", izjavio je Okamura prošle srijede kada je povelja formalno potpisana.

Zbog fragmentiranosti češke političke scene 2021. "propalo" je više od milijun glasova, od njih ukupno 5,4 milijuna. Od toga je oko 250.000 propalih glasova bilo za radikalne stranke desne orijentacije, uključujući i Trikoloru, koje su se u to vrijeme protivile pandemijskim mjerama protiv Covida. Iste stranke i pokreti danas šire proruske narative.

"Ne smijemo dozvoliti da ti glasovi propadnu," rekla je čelnica Trikolore Zuzana Majerová Zahradníková.

Euroskeptične stranke

Prema anketama, SPD podržava oko 10 posto čeških birača, što je čini četvrtom najjačom političkom strankom u državi.

Trikolora, koju su osnovali desno orijentirani bivši članovi vladajuće Građansko demokratske stranke (ODS / ECR), mogla bi osvojiti oko dva posto.

Na izborima 2021. SPD i Trikolora su sa svojim listama ukupno privukle oko 660.000 glasova, odnosno nešto više od 12 posto izašlih birača, uz relativno nisku izlaznost od 65 posto.

Obje su stranke izrazito euroskeptične. Primjerice, Trikolora predlaže da se uz svakeparlamentarne izbore u Češkoj obavezno održava i referendum o izlasku iz EU. SPD također zagovara referendum o izlasku iz Europske unije i otvoreno se zalažu za napuštanje EU.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech far-right parties to join forces ahead of EU elections)